Σάββατο 16.11.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

«Σπαζοκεφαλιά» η εξεύρεση λύσης για την Γέφυρα του Ποταμού (video)

Στρατός
26 Οκτωβρίου 2021 / 15:48

Σε τρεις βασικούς τομείς θα αναπτυχθεί η συνδρομή των Ενόπλων Δυνάμεων

ΚΕΡΚΥΡΑ. Σε «γρίφο» για δυνατούς λύτες εξελίσσεται το ζήτημα της γεφύρωσης στον Ποταμό. Ακόμη και το κλιμάκιο των μηχανικών των Ενόπλων Δυνάμεων που βρέθηκε στην Κέρκυρα, προκειμένου να επιθεωρήσει τις βασικές υποδομές που επλήγησαν από τον «Μπάλλο» δεν έχει καταλήξει μέχρι στιγμής στην οριστική λύση για την αντιμετώπιση του ζητήματος που ταλανίζει μια ολόκληρη περιοχή. Όπως τόνισε σε συνέντευξη Τύπου σήμερα το μεσημέρι ο Υποστράτηγος Μ. Κλούβας, διευθυντής του Μηχανικού στο ΓΕΕΘΑ και διευθυντή της ΜΟΜΚΑ, για το συγκεκριμένο σημείο εξετάζονται τρεις λύσεις σε συνεργασία με την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων η οποία και θα έχει και τον τελικό λόγο.

32 σημεία

Το κλιμάκιο των Ενόπλων Δυνάμεων με επικεφαλής τον κ.Κλούβα πραγματοποίησε την Δευτέρα τεχνικές αναγνωρίσεις σε 32 σημεία που βρίσκονται σε τρία κύρια ρέματα της Κέρκυρας. Οι αυτοψίες πραγματοποιήθηκαν στο ρέμα της Μέσης Κέρκυρας που φθάνει ως τον Ποταμό, της Μεσογγής και της Καβαλάραινας, όπου και παρατηρήθηκαν τα μεγαλύτερα πλημμυρικά φαινόμενα από τις πρόσφατες θεομηνίες. Όπως τόνισε ο κ.Κλούβας στα 32 αυτά σημεία διαπιστώθηκαν βλάβες αλλά κυρίως οι αιτίες των πλημμυρικών φαινομένων σκιαγραφώντας την εικόνα του κάθε ρέματος ξεχωριστά αλλά και τις διαφορές που υπάρχουν μεταξύ τους.

Ρέμα του Ποταμού: Μικρή παρουσία φερτών υλικών.

Τα πλημμυρικά φαινόμενα εντοπίστηκαν κυρίως σαν αιτιολογία στα μικρά τεχνικά έργα. «Είχαμε δηλαδή μεγαλύτερες κοίτες και μικρότερα τεχνικά έργα, είναι μια πραγματικότητα που μας συνοδεύει από το μακρινό παρελθόν και εκεί εντοπίστηκε το πρόβλημα των πλημμυρικών φαινομένων», τόνισε ο κ.Κλούβας. Ρέμα της Καβαλάραινας: Μεγάλη παρουσία φερτών υλικών.

Ρέμα Μεσογγής: Αστοχία των πρανών του ρέματος σε κάποια σημεία με αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν τόσο γειτονικά εδάφη όσο και περιουσίες. Παρουσιάστηκαν επίσης σημεία στένωσης σε τουλάχιστον έξι τεχνικά έργα, δημιουργώντας τεχνική ανάχεση του πλημμυρικού φαινομένου και υπερχειλίσεις που οδήγησαν μεγάλο όγκο νερό να φύγει βορειότερα από το κύριο ρέμα. Παράλληλα διαπιστώθηκε ότι παρότι ένα μεγάλο μέρος του όγκου νερού είχε περιοριστεί ψηλά κι ένα μεγαλύτερο είχε εκφύγει από την αριστερή πλευρά του ρέματος ωστόσο πλημμύρισε και το ίδιο το ρέμα. «Είναι πολύ χαρακτηριστικό για να αποδείξει ότι ο όγκος νερού που έπεσε στο συγκεκριμένο ρέμα επί της ουσίας ήταν μη διαχειρήσιμος από οποιοδήποτε τεχνικό έργο δύναται να είχε το νησί. Η ίδια φύση απέδειξε ότι η καταστροφή αυτή δεν θα μπορούσε να την διαχειριστεί κάποιος υποδοχέας ομβρίων», παρατήρησε ο ίδιος.

Βλάβες

Οι βλάβες σύμφωνα με τον ίδιο περιορίζονται σε τρεις κύριες κατηγορίες.
α) Βλάβες τεχνικών έργων, μικρές ή μεγάλες (με χαρακτηριστικό παράδειγμα την γέφυρα της Άφρας, για την οποία συντάσσεται μελέτη για την άμεση αποκατάστασή της μετά την υποχώρηση τοίχου αντιστήριξης),
β) Καταρρεύσεις πρανών και γ)το πρόβλημα της γεφύρωσης στη θέση Γέφυρα του Ποταμού, το οποίο αναδεικνύεται το σημαντικότερο ζήτημα απ’ όλα.

Η συνδρομή του Στρατού

Η συνδρομή των Ενόπλων Δυνάμεων θα αναπτυχθεί σε τρεις βασικούς τομείς, όπως ανέφερε ο κ.Κλούβας και αφορούν
α) την σύνταξη τεχνικοοικονομικών εκθέσεων και μελετών για την άμεση αποκατάσταση των τεχνικών έργων και την τεχνητή εκβάθυνση των ρεμάτων, έτσι ώστε να υπάρχει μεγαλύτερη δυνατότητα απορροής σε αυτά,
β) τις αντιστηρίξεις των πρανών όπου σημειώθηκαν αστοχίες (υπερχείλιση ρέματος και πλημμυρικό φαινόμενο) και γ)επεξεργασία λύσης σε συνεργασία με την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων για την γεφύρωση στη θέση Γέφυρα του Ποταμού «Εξετάζονται τρεις λύσεις που παρουσιάζουν πλεονεκτήματα-μειονεκτήματα. Μία από αυτές είναι και η τοποθέτηση στρατιωτικής μεταλλικής γέφυρας , δεν είναι η καλύτερη, αλλά είναι μια λύση. Θεωρώ ότι τις επόμενες ώρες έως μέρες θα καταλήξουμε στο τι πρέπει να γίνει στο συγκεκριμένο σημείο», ανέφερε ο ίδιος.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Υποδομών και Τεχνικών Έργων Μανώλης Ορφανουδάκης ξεκαθάρισε ότι η υπάρχουσα γέφυρα δεν πρόκειται να κατεδαφιστεί, καθώς αποτελεί χαρακτηρισμένο μνημείο. Όπως είπε η ΠΙΝ έχει εξασφαλίσει τους πόρους για την συνέχιση της μελέτης αντιστήριξης της υφιστάμενης γέφυρας αλλά και μελετητή. «Η πρόταση προς ΥΠΠΟ είναι να γεφυρωθεί προσωρινά για να υπάρχει πρόσβαση είτε με γέφυρα Μπέλει είτε μια μεταλλική κλασικού τύπου όχι στρατιωτική με προσωρινό χαρακτήρα μέχρι την οριστική αποκατάσταση της υφιστάμενης. Ως τρίτη λύση για την γρήγορη αποκατάσταση της γέφυρας είναι η λήξη βραχυπρόθεσμων μέτρων αντιστήριξης της υφιστάμενης γέφυρας απότο κατάστρωμα ώστε να μην μπει κάποια μεταλλικού τύπου προσωρινή γέφυρα. Κρίνεται βέβαια χρονοβόρα. Γι’αυτό περιοριζόμαστε είτε στην μεταλλικού τύπυ έιτε στην στρατιωτική μετά θετικά και τα αρνητικά », εξήγησε ο ίδιος.

Δεν ταιριάζουν

Όσον αφορά τα στρατιωτικά μηχανήματα ο κ.Κλούβας τόνισε ότι αν και έχει τεθεί στην διάθεση της Περιφέρειας κάποιος αριθμός, ωστόσο τα συγκεκριμένα δεν ταιριάζουν με την μορφολογία και τα χαρακτηριστικά των ρεμάτων της περιοχής επισημαίνοντας ότι η συνδρομή τους θα ήταν πάρα πολύ μικρή. «Και στα τρία ρέματα η Περιφέρεια μας είχε προλάβει και αρκετά από αυτά είχαν ήδη καθαριστεί και υπάρχει ο προγραμματισμός να καθαριστούν τα επόμενα. Οι άμεσες ενέργειες είχαν πραγματοποιηθεί πριν την επίσκεψή μας αναφορικά με τα φερτά υλικά», παρατήρησε ο ίδιος. Στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου ο Αντιπεριφερειάρχης Κέρκυρας Κώστας Ζορμπάς ευχαρίστησε τον κ.Κλούβα για την άμεση ανταπόκριση στο αίτημα της Περιφέρειας για συνδρομή των εξειδικευμένων μηχανικών των Ενόπλων Δυνάμεων, καθώς διαθέτουν τεράστια τεχνογνωσία.

Αρμοδιότητες

Τέλος, όσον αφορά τις αρμοδιότητες, ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Ν. Μουζακίτης τόνισε, ότι στην ευθύνη της ΠΙΝ είναι τα χαρακτηρισμένα υδατορέματα που ανέρχονται σε 22 στην ΠΕ Κέρκυρας (19 στην Κέρκυρα και τρία στους Παξούς). «Αυτά τα καθαρίζει η Περιφέρεια, όλα τα υπόλοιπα είναι ευθύνη της αυτοδιοίκησης α’βαθμού. Οι δήμοι μπορούν να κάνουν ακόμη και προγραμματικές συμβάσεις με εμάς, έτσι ώστε τα ρέματα που είναι στην δική μας αρμοδιότητα να επεμβαίνει πιο άμεσα όταν χρειάζεται», σημείωσε ο ίδιος.

ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ

Παρακαλείσθε, για οποιαδήποτε αναπαραγωγή αυτούσιου περιεχομένου παραγωγής της δημοσιογραφικής ομάδας της ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ, να κάνετε γραπτή ή προφορική αναφορά στην πηγή με ενεργό λινκ