Σάββατο 05.10.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Το ενδιαφέρον της ΝΔ για την αδειοδότηση των καναλιών άργησε 27 χρόνια

Φωτεινή Βάκη
04 Nov 2016 / 09:56

ΑΘΗΝΑ. Η συζήτηση και η ψήφιση των τροπολογιών για τηλεοπτικές άδειες και συγκρότηση ΕΣΡ, απασχόλησε την Ολομέλεια της Βουλής την Πέμπτη 3 Νοεμβρίου.

Η Φωτεινή Βάκη, παίρνοντας τον λόγο κατηγόρησε τη ΝΔ για πολιτικό εκβιασμό αφού δε δείχνει να θέλει να συμμορφωθεί στη συνταγματική συγκρότηση του ΕΣΡ, όπως είπε, με σκοπό να αποσυρθεί το σύνολο του νόμου Παππά. Κάτι που, όπως τόνισε, αποτελεί θεσμικό παράδοξο, αν όχι θεσμικό ατόπημα.
 
Συνεχίζοντας την ομιλία της η βουλευτής Κέρκυρας του ΣΥΡΙΖΑ, αναρωτήθηκε απευθυνόμενη στην αξιωματική αντιπολίτευση, σχετικά με την πρόταση νόμου της ΝΔ για την αδειοδότηση των τηλεοπτικών σταθμών, «γιατί όταν ήταν σε πλήρη σύνθεση κάποτε το ΕΣΡ ουδέποτε κίνησε κανείς διαδικασία αδειοδότησης». «Πού ήσασταν 27 χρόνια;». Υπογράμμισε επίσης ότι το ενδιαφέρον της ΝΔ για την αντικειμενική και αμερόληπτη ενημέρωση άργησε και αυτό 27 χρόνια, υπενθυμίζοντας τα θαλασσοδάνεια «που λαμβάνονταν με ανύπαρκτες εγγυήσεις χάρη στην πολιτική υποστήριξη και ασυλία που έχαιραν κάποιοι πιο ίσοι από τους ίσους έναντι επικοινωνιακών ανταλλαγμάτων».

 «Το 2010 το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε αντισυνταγματικό να μην έχουν άδειες τα κανάλια. Με βάση νόμο του 2014, έχει λήξει η προσωρινή νομοθετική ανοχή στις 31 Δεκεμβρίου του 2015. Αν λοιπόν και η παράκαμψη του ΕΣΡ είναι αντισυνταγματική, τότε μία αντισυνταγματικότητα θα πρέπει να αρθεί. Ή θα επιστρέψουμε στο προηγούμενο καθεστώς ή θα φτιάξουμε Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης».
 
Κλείνοντας τον λόγο της, η Φ. Βάκη έκανε έκκληση «να υπάρξει συναίνεση και επιτέλους να επιτελεσθεί η συνταγματική μας υποχρέωση και να συγκροτηθεί το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης» και να σταματήσουν οι κραυγές περί δήθεν αντιδημοκρατικής εκτροπής. Διότι, πρόσθεσε, «η εργαλειοποίηση των θεσμών είναι αντιδημοκρατική εκτροπή. Είναι όταν το σύνταγμα το κάνετε το κρεβάτι του Προκρούστη στο οποίο κόβετε και ράβετε μικροπολιτικές και μικροκομματικές σκοπιμότητες».