Παρασκευή 10.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Κόντρα για την αποχή των εκπαιδευτικών από την τηλεκπαίδευση (video)

Καταλήψεις
30 Σεπτεμβρίου 2021 / 11:00
ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ

Υπο κατάληψη παραμένουν 1ο, 2ο, 3ο, 4ο ΓΕΛ, 1ο και το 2ο ΕΠΑΛ και Γυμνάσιο Παξών - Παράσταση διαμαρτυρίας της ΕΛΜΕ στην Περιφερειακή Διεύθυνση Ιονίων Νήσων

ΚΕΡΚΥΡΑ. «Φουντώνει» η αντιπαράθεση μεταξύ της ΕΛΜΕ Κέρκυρας και της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Ιονίων Νήσων με αφορμή την αποχή των εκπαιδευτικών από την τηλεκπαίδευση σε όσα σχολεία, τελούν υπό κατάληψη.

Τον «Ασκό του Αιόλου» άνοιξε, σύμφωνα με την ΕΛΜΕ Κέρκυρας, οδηγίες που δόθηκαν προς τους εκπαιδευτικούς περί της υποχρεώσής τους για  εξ αποστάσεως εκπαίδευση εξαιρούμενοι μόνο όσοι βρίσκονται σε άδεια. Μάλιστα είχε επισημανθεί τις προηγούμενες ημέρες ότι η διαδικασία δεν είναι δυνητική αλλά ορίζεται ως μέσο διεξαγωγής μαθημάτων από τους διδάσκοντες εκπαιδευτικούς.

Κατόπιν αυτών η ΕΛΜΕ Κέρκυρας αποφάσισε να πραγματοποιήσει σήμερα το πρωί παράσταση διαμαρτυρίας στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης επισημαίνοντας ότι η παράλογη επιχείρηση επιβολής εξ αποστάσεως εκπαίδευσης σε σχολεία που τελούν υπό κατάληψη δε θα περάσει.

Η εκπαιδευτική διαδικασία διεξάγεται αυτές τις ημέρες με προβλήματα και αρκετές ώρες μαθημάτων δεν γίνονται , λόγω της αποχής των εκπαιδευτικών. Όπως μάλιστα ανέφερε στην «Ε» ο Πρόεδρος της ΕΛΜΕ Κέρκυρας Αχ. Καπετάνιος ένας σημαντικός αριθμός καθηγητών δεν συμμετέχει στην τηλεκπαίδευση.
«Ο κ. Αγγελόπουλος κουνάει το δάχτυλο στους εκπαιδευτικούς που εδώ και δυο χρόνια στηρίζουν τους μαθητές χωρίς την υποστήριξη του Υπ. Παιδείας. Θέλει να σταθούμε απέναντι στους μαθητές μας που διαμαρτύρονται για λόγους σοβαρούς» ανέφερε ο ίδιος.

Η ανακοίνωση της ΕΛΜΕ

Στην ανακοίνωση της ΕΛΜΕ Κέρκυρας επισημαίνεται μεταξύ άλλων: «Ο ΠΔΕ Ιονίων Νήσων, ο οποίος με χαρακτηριστική ευκολία μοιράζει διαταγές και εκδίδει κατά τεκμήριο νομικά αβάσιμες προς εφαρμογή οδηγίες, καλά θα κάνει να κοιτάει πρώτα τις δικές του ευθύνες πριν αρχίσει να κουνάει το δάχτυλο στους εκπαιδευτικούς.

Η «αγωνία» η δικιά του και της Υπουργού Παιδείας περιορίστηκε υποκριτικά και μόνο στην απώλεια ωρών λόγω καταλήψεων. Δεν εξέφρασε την ίδια αγωνία για τις χιλιάδες ώρες που χάνονται κάθε βδομάδα λόγω έλλειψης προσωπικού και υποδομών. Είναι ντροπή στη Β΄ φάση πρόσληψης των αναπληρωτών εκπαιδευτικών, να έρχονται στην Κέρκυρα μόνο εννιά (9), όταν τα κενά είναι πάνω από 60. Είναι ντροπή να συγχωνεύονται τμήματα, εν μέσω πανδημίας και ενώ υπάρχουν και αίθουσες και καθηγητές. Είναι ντροπή για την κυβέρνηση και τους εκπροσώπους της, να μην έχει ικανοποιήσει ούτε ένα αίτημα, από τα πολλά που έχουν θέσει εκπαιδευτικοί, γονείς εργαζόμενοι και οι μαθητές με τις κινητοποιήσεις τους, προσθέτοντας κι άλλα βάρη στην ήδη επιβαρυμένη καθημερινότητα που αντιμετωπίζει η εκπαιδευτική κοινότητα: Μείωση αριθμού μαθητών, αίθουσες, μεταφορές, προσλήψεις εκπαιδευτικών, μέσα ατομικής προστασίας, ΕΒΕ, τράπεζα θεμάτων, αξιολόγηση και άλλα πολλά.

Η «κίβδηλη» αγωνία τους προκαλεί την κοινωνία και ολόκληρο τον εκπαιδευτικό κόσμο. Ξεπερνάει κάθε όριο θέλοντας να μετατρέψει τους εκπαιδευτικούς σε ομάδα καταστολής των μαθητικών κινητοποιήσεων. Είναι αυτονόητο ότι κανείς/καμία εκπαιδευτικός δεν πρόκειται να προδώσει τις παιδαγωγικές και δημοκρατικές αρχές του . Επαναλαμβάνουμε ότι κανένας νόμος δεν μπορεί να προβλέπει υποχρέωση των εκπαιδευτικών να διαθέτουν τέτοιο εξοπλισμό ή να χρησιμοποιούν δικά τους μέσα».

Όπως μάλιστα επισημαίνεται, η ΟΛΜΕ σε υλοποίηση της απόφασης της Συνέλευσης Προέδρων στις 25/9/2021, έχει ήδη δώσει εντολή στη νομική της σύμβουλο να προχωρήσει σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την κήρυξη απεργίας - αποχής από την τηλεκπαίδευση σε σχολικές μονάδες που τελούν υπό κατάληψη.

Υπό κατάληψη

Στο μεταξύ το «λουκέτο» παραμένει στα 1ο, 2ο, 3ο, 4ο ΓΕΛ, στο 1ο και το 2ο ΕΠΑΛ και στο Γυμνάσιο Παξών, όπου λειτουργούν λυκειακές τάξεις, ενώ η κατάληψη έχει προκαλέσει σοβαρά προβλήματα και στην λειτουργία του 5ου ΓΕΛ, του Εσπερινού Γυμνασίου και του Εσπερινού Λυκείου, καθώς συστεγάζονται με τα υπό κατάληψη σχολεία. Στο πλαίσιο αυτό αποφασίστηκε η μεταφορά των δυο τελευταίων στο χώρο του 6ου Γυμνασίου για όσο απαιτηθεί.

Τα αιτήματα

Οι μαθητές διεκδικούν καλύτερες υγειονομικές συνθήκες στα σχολεία, λόγω πανδημίας, ζητώντας λειτουργία τμημάτων με μικρότερο αριθμό ατόμων στις αίθουσες, τήρηση των αποστάσεων, επανεξέταση του πρωτόκολλου για το κλείσιμο ενός τμήματος. Παράλληλα προτάσσουν θέματα εισαγωγής στα ΑΕΙ-ΤΕΙ ζητώντας την κατάργηση της ελάχιστης βάσης εισαγωγής και της Τράπεζας θεμάτων. Ενώ στα επιμέρους ζητήματα περιλαμβάνονται θέματα σχολικής στέγης και κτιριακών υποδομών. 
ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Εργάστηκε ως δημοσιογράφος σε περιοδικά της συμπρωτεύουσας και στην εφημερίδα «Αγγελιοφόρος». Τα έτη 2016 – 2017 δίδαξε στο Τμήμα Δημοσιογραφίας Συντακτών & Ρεπόρτερ του Δημόσιου ΙΕΚ Κέρκυρας. Εν συνεχεία απασχολήθηκε ως δημοσιογράφος στο Γραφείο Τύπου της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, ενώ από τον Μάιο του 2021 εργάζεται στην «Καθημερινή Ενημέρωση». Είναι μέλος της ΕΣΗΕΜ-Θ.