Τετάρτη 22.01.2025 ΚΕΡΚΥΡΑ

«Πέρα-δώθε» τα σκουπίδια της Νότιας Κέρκυρας, με στάση ...Δανίλια

Σταθμός Μεταφόρτωσης
24 Σεπτεμβρίου 2021 / 18:21

Ξαναπαίζεται το έργο της «Οδύσσειας των σκουπιδιών» του Νότου, ελλείψει ΣΜΑ - Οργή από τους κατοίκους στα Δανίλια

ΚΕΡΚΥΡΑ. Τις αντιδράσεις των κατοίκων της περιοχής Δανίλια - Κυρά Χρυσικού έχει προκαλέσει η δημιουργία Σταθμού Μεταφόρτωσης των Απορριμμάτων, ενώ το πρωί της Παρασκευής έκαναν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Περιφερειακή Ενότητα Κέρκυρας.

Σε δηλώσεις του στα τοπικά μέσα ενημέρωσης, ο Σπύρος Κλαδάς, νομικός εκπρόσωπος των κατοίκων, υποστήριξε ότι ο σταθμός μεταφόρτωσης δεν διαθέτει νόμιμη άδεια  και δημιουργεί κινδύνους δημόσιας υγείας για τον οικισμό. Όπως αναφέρει, πρόκειται για μια «άθλια διοικητική πρακτική που απειλεί το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία. Γίνεται εναπόθεση σκουπιδιών απέναντι από τα σπίτια, σε ένα κοινό υπόστεγο, χωρίς καμία υποδομή ενώ στον οικισμό κυκλοφορούν τεράστια τρωκτικά». Ζητούν να ελεγχθεί η νομιμότητα της άδειας που έχει ο ιδιώτης για να λειτουργεί τον σταθμό.

Έρχονται από το Νότο

Η εγκατάσταση άρχισε να λειτουργεί ως Σταθμός Μεταφόρτωσης, με απορρίμματα του Δήμου Νότιας Κέρκυρας, από τις 4 Αυγούστου. Όπως αναφέρει στην «Ε» ο αντιδήμαρχος Διοικητικών Υπηρεσιών Σωκράτης Ανδριώτης, ο Δήμος προχώρησε σε ανάθεση στη συγκεκριμένη ιδιωτική εταιρεία, με απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής, εφόσον ελέγχθηκε η νομιμότητα και βρέθηκαν όλα εντάξει.

«Ο Δήμος δεν έχει ακόμα κατασκευάσει το δικό του σταθμό μεταφόρτωσης που είναι αναγκαίος για τη μεταφορά απορριμμάτων, γιατί θέλει να έχει τη συναίνεση των κατοίκων. Γι’ αυτόν το λόγο, έχουμε καλέσει τους κατοίκους σε ενημερωτική εκδήλωση με ομιλητή του Διευθυντή του ΦΟΔΣΑ Θεόδωρο Κάρδαρη, ο οποίος θα εξηγήσει τον τρόπο λειτουργίας του ΣΜΑ, προκειμένου να πάρουμε άμεσα  απόφαση για δημιουργία εγκατάστασης στον Νότο» προσθέτει ο κ. Ανδριώτης.




Το μεγάλο ταξίδι

Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές του περασμένου Ιουλίου, η Δήμαρχος Κεντρικής Κέρκυρας Μερόπη Υδραίου, είχε συγκρουστεί με τον  Κώστα Λέσση, όταν ο ΣΥΔΙΣΑ Κέρκυρας απέρριψε το αίτημα του Δήμου Νότιας Κέρκυρας για χρήση του ΧΥΤΑ Τεμπλονίου για τις ανάγκες μεταφόρτωσης και μεταφοράς απορριμμάτων. Από τη μεριά τους οι κάτοικοι του Νότου, δεν έχουν ακόμα συναινέσει για τη δημιουργία ΣΜΑ κάπου στην περιοχή τους.

Με τον χαρακτηρισμό της έκτακτης ανάγκης πλέον ελλείψει εγκατάστασης, τα σκουπίδια της Νότιας Κέρκυρας μεταφέρονται στα Δανίλια, περίπου 40 χλμ μακριά, όπου βρίσκονται οι εγκαταστάσεις του ιδιώτη. Εναποτίθενται εκεί, ζυγίζονται και στη συνέχεια με άλλα φορτηγά «ταξιδεύουν» ξανά προς το λιμάνι της Λευκίμμης για να μεταφερθούν τελικά στην Πάλαιρο, στην απέναντι ηπειρωτική ακτή, με αυξημένο κόστος όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό.

Η παράταξη «Δημοκρατική Συνεργασία για το Νότο» του Νίκου Γκούση έχει μιλήσει για εκτόξευση της τιμής στα 400 ευρώ/τόνο. Σε ανακοίνωσή της στις 24 Αυγούστου επιρρίπτει ευθύνες στον Κώστα Λέσση για εκμετάλλευση της κατάστασης που επικρατεί με το ζήτημα των απορριμμάτων και προσπάθεια λήψης αυθαίρετων αποφάσεων μέσω της συνεδρίασης δια περιφοράς.

Οι κάτοικοι στα Δανίλια

Εδώ και δύο μήνες οι κάτοικοι του οικισμού που βρίσκεται στην Κεντρική Κέρκυρα ζουν με μία μεγάλη εστία ρύπανσης πολύ κοντά στα σπίτια τους. Κάτοικος της περιοχής, μιλώντας στην «Ε» αναφέρει ότι στη συγκεκριμένη εγκατάσταση πηγαίνουν απορριμματοφόρα τόσο από τη Βόρεια όσο και από τη Νότια Κέρκυρα και ότι διαθέτει βιντεοληπτικό υλικό που το αποδεικνύει. «Λειτουργεί χωρίς καμία υποδομή, πρόκειται για ένα πρόχειρο υπόστεγο, που μέχρι σήμερα ήταν αμαξοστάσιο». Έχουν ήδη αναθέσει την υπόθεση σε τέσσερις νομικούς συμβούλους, αφού προηγουμένως έχουν απευθυνθεί στον αρμόδιο Αντιπεριφερειάρχη Σπύρο Ιωάννου και την αρμόδια Διεύθυνση Περιβάλλοντος. Η πρώτη τους επαφή έγινε στις 9 Αυγούστου, οπότε και ζήτησαν αυτοψία για να διαπιστωθεί αν παραβιάζονται οι περιβαλλοντικοί όροι. Οι κάτοικοι έβαλαν μάλιστα και το «χέρι στην τσέπη» παραγγέλνοντας μελέτη του ΕΚΠΑ για μέτρηση της ρύπανσης. Ζήτησαν επίσης τον πλήρη φάκελο και την αδειοδότηση της εγκατάστασης - χωρίς να έχουν δει κάτι από όλα αυτά μέχρι στιγμής.

Σήμερα, ο νομικός εκπρόσωπος των κατοίκων μίλησε ξανά με τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος, ζητώντας τα αποτελέσματα της αυτοψίας, που μέχρι χθες δεν τους είχε κοινοποιηθεί. Οι ίδιοι αναφέρουν ότι πήραν τη διαβεβαίωση ότι μέχρι την ερχόμενη Τετάρτη θα τα έχουν στα χέρια τους. «Η ημέρα αυτή είναι που θα καθορίσει και τις επόμενες κινήσεις μας», λέει κάτοικος της περιοχής, προειδοποιώντας ότι είναι έτοιμοι να προχωρήσουν στην άσκηση ένδικων μέσων, με ασφαλιστικά μέτρα και μηνύσεις κατά παντός υπευθύνου, ακόμα και μέχρι το Συμβούλιο Επικρατείας.