Τετάρτη 22.01.2025 ΚΕΡΚΥΡΑ

Στη μνήμη του Κώστα Γεωργάκη και του Παύλου Φύσσα

γεωργάκης
19 Σεπτεμβρίου 2021 / 16:25
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΑΪΤΗΣ

ΚΕΡΚΥΡΑ. Λιγότεροι θυμήθηκαν φέτος τον Κώστα Γεωργάκη. Η συγκέντρωση που κάλεσε ο ΣΥΡΙΖΑ, «αντιπροσωπευτική». Η σύμπτωση των ημερομηνιών θυμίζει από κοινού τις υποθέσεις Γεωργάκη και Φύσσα, συνοψίζοντας διαχρονικά την αντίσταση στον φασισμό.

Ο Κώστας Γεωργάκης
 
Γεννήθηκε στην Κέρκυρα και ήταν μέλος της νεολαίας της Ένωσης Κέντρου. Σπούδαζε γεωλογία στην Ιταλία, όταν το 1970 ανώνυμα σε συνέντευξή του αποκάλυψε ότι η χούντα είχε διεισδύσει στις ελληνικές οργανώσεις της Ιταλίας.



Φοβούμενος ότι η χούντα αργά ή γρήγορα θα ανακάλυπτε την ταυτότητά του, αποφάσισε να προβεί σε μια πράξη διαμαρτυρίας κατά της Χούντας η οποία δεν θα έδινε τη δυνατότητα στο καθεστώς να προβεί σε αντίποινα προς την οικογένειά του, που ήταν στην Ελλάδα.


 
Στις 19 Σεπτεμβρίου 1970, τα ξημερώματα, στην πλατεία Ματεότι της Γένοβας, μπροστά από το δικαστικό μέγαρο, περιέλουσε τον εαυτό του με βενζίνη και αυτοπυρπολήθηκε, φωνάζοντας Το έκανα για χάρη της Ελλάδας, ζήτω η δημοκρατία, όλοι οι Ιταλοί ας αναφωνήσουν : Ζήτω η ελεύθερη Ελλάδα. Στη συνέχεια μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο όπου και πέθανε μετά από λίγες ώρες.
 
Η κηδεία του έγινε στη Γένοβα στις 23 Σεπτεμβρίου. Το περιστατικό αποσιωπήθηκε από τη δικτατορία, προκάλεσε όμως έντονη αίσθηση στη διεθνή κοινότητα. Η σορός του μεταφέρθηκε στην Κέρκυρα με καθυστέρηση τεσσάρων μηνών, λόγω εσκεμμένων κωλυσιεργιών της Χούντας, και ενταφιάστηκε στο Α΄ Νεκροταφείο.
 
Σήμερα στο σημείο που αυτοπυρπολήθηκε υπάρχει αναμνηστική πλάκα με την επιγραφή: Στον νεαρό Έλληνα Κωνσταντίνο Γεωργάκη που θυσίασε τα 22 χρόνια του για την Ελευθερία και τη Δημοκρατία της πατρίδας του. Όλοι οι ελεύθεροι άνθρωποι σκιρτούν μπροστά στην ηρωική του χειρονομία. Η Ελεύθερη Ελλάδα θα τον θυμάται για πάντα.
 
Ο Παύλος Φύσσας
 
Ο Παύλος Φύσσας ήταν έλληνας μουσικός, γνωστός στους κύκλους της ελληνικής χιπ-χοπ (ραπ) σκηνής με το ψευδώνυμο Killah P. Η δολοφονία του από τον χρυσαυγίτη Γιώργο Ρουπακιά τον Σεπτέμβριο 2013 τον κατέστησε σύμβολο του αντιφασιστικού κινήματος και αποκάλυψε ότι η «Χρυσή Αυγή» δεν ήταν απλώς ένα ακροδεξιό κόμμα, αλλά μία οργάνωση με χαρακτηριστικά εγκληματικής συμμορίας.
 
Ο Παύλος Φύσσας γεννήθηκε στις 10 Απριλίου 1979 στο Πέραμα, στους κόλπους μιας εργατικής οικογένειας. Ο πατέρας του δούλευε στη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη του Περάματος και ο ίδιος μόλις τελείωσε το σχολείο είχε εργαστεί σε παρόμοιες δουλειές.


 
Η μεγάλη του αγάπη όμως ήταν η μουσική. Μέσα από τους στίχους των τραγουδιών του μιλούσε για το προσφυγικό, για τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου στα Δεκεμβριανά του 2008 και του Κάρλο Τζουλιάνι στις διαδηλώσεις κατά της παγκοσμιοποίησης το 2001 στη Γένοβα.
 
Η δολοφονία του
Το βράδυ της 17ης Σεπτεμβρίου 2013, ο Παύλος Φύσσας είχε πάει μαζί με την κοπέλα του σε μία καφετέρια του Κερατσινίου για να παρακολουθήσουν τον αγώνα του Ολυμπιακού με την Παρί Σεν Ζερμέν για το Τσάμπιονς Λιγκ. Εκεί διαπληκτίστηκε με κάποια άτομα, τα οποία με τα κινητά τους κάλεσαν ενισχύσεις. Αυτό που αρχικά φάνηκε ως μία διαμάχη για το ποδόσφαιρο, στη συνέχεια έγινε αντιληπτό ότι είχε βαθύτερα πολιτικά κίνητρα, καθώς αυτοί που έσπευσαν στην καφετέρια ήταν μέλη των τοπικών οργανώσεων της «Χρυσής Αυγής».
 
Οι αστυνομικοί που κλήθηκαν να ερευνήσουν το περιστατικό είδαν τον Παύλο Φύσσα να κείται αιμόφυρτος στο οδόστρωμα με τραύματα από μαχαίρι στο στήθος. Διακομίστηκε στο Γενικό Κρατικό Νίκαιας, όπου και διαπιστώθηκε ο θάνατός του τις πρώτες πρωινές ώρες της 18ης Σεπτεμβρίου 2013. Όσο είχε ακόμη τις αισθήσεις του, φέρεται να υπέδειξε τον 45χρονο Γιώργο Ρουπακιά, οδηγό φορτηγού, ως δράστη της εναντίον του επίθεσης, ο οποίος και συνελήφθη από τους αστυνομικούς.
 
Η απόφαση του δικαστηρίου στις 7 Οκτωβρίου 2020. Η “Χρυσή Αυγή” κρίθηκε εγκληματική οργάνωση σε μια ιστορική απόφαση- κόντρα στην πρόταση που είχε υποβάλει η εισαγγελέας Αδαμαντία Οικονόμου ότι δεν υφίσταται εγκληματική οργάνωση και πως όλες οι ενέργειες είναι μεμονωμένα περιστατικά, που δεν συνδέονται μεταξύ τους, αφαιρώντας δηλαδή την πολιτική κατεύθυνση στις εγκληματικές δράσεις της Χρυσής Αυγής.
 
Ένοχοι για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης κρίθηκαν οι: Μιχαλολιάκος, Λαγός, Κασιδιάρης, Παππάς, Ματθαιόπουλος, Παναγιώταρος, Γερμενής και ένοχοι για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση κρίθηκαν οι υπόλοιποι 11 κατηγορούμενοι βουλευτές και οι δυο πυρηνάρχες.
 
Νωρίτερα ο Γιώργος Ρουπακιάς είχε κριθεί ένοχος για την ανθρωποκτονία από πρόθεση με θύμα τον Παύλο Φύσσα. Από τους υπόλοιπους 17 για την ίδια υπόθεση, οι 15 κρίθηκαν ένοχοι για συνέργεια (Αναστάσιος -Μάριος Αναδιώτης, Γεώργιος Δήμου, Ελπιδοφόρος Καλαρίτης, Ιωάννης Βασίλειος Κομιανός, Κωνσταντίνος Κορκοβίλης, Αναστάσιος Μιχάλαρος, Γεώργιος Πατέλης, γραμματέας της ΤΟ Νίκαιας- πυρηνάρχης της οργάνωσης, Γεώργιος Σκάλκος, Γέωργιος Σταμπέλος, Λέων Τσαλίκης Αθανάσιος Τσόρβας, Νικόλαος Τσόρβας, και Αριστοτέλης Χρυσαφίτης).
 
Η Νομαρχιακή Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Κέρκυρας
 
Η δολοφονία του Παύλου Φύσσα στις 18 Σεπτεμβρίου πριν 8 χρόνια από τον φασίστα Ρουπακιά και τα τάγματα εφόδου της εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής μας υπενθυμίζει για άλλη μια φορά ότι οφείλουμε να μαχόμαστε καθημερινά όλες εκείνες τις αιτίες και πρακτικές που ασπάζεται η φασιστική ιδεολογία και πρακτική συμπεριφορά αλλά και να εγκολπώνουμε στις αντιστάσεις μας όλα εκείνα τα υποκείμενα που αυτές εχθρεύονται.



Κώστας Γεωργάκης, Παύλος Φύσσας. Δυο ακόμα ονόματα στην αιμάτινη γραμμή της μάχης κατά του φασισμού. Από τους καπνεργάτες του '36, τους εκτελεσμένους στο Λαζαρέτο, τον Μπελογιάννη, τον Λαμπράκη, τον Πέτρουλα, μέχρι τον Τεμπονέρα, τον Αλέξανδρο, τον Λουκμάν, τον Ζακ και πολλούς ακόμα, μακρύς ο κατάλογος. Κάθε όνομα κι ένα διαφορετικό δολοφονικό χέρι. Πολλά τα πρόσωπα του φασισμού. Δεν έχουμε τελειώσει με αυτόν.
 
Δήμαρχος Βόρειας Κέρκυρας, Γ. Μαχειμάρης
 
Η κληρονομιά, που μας άφησε πίσω του ο Κώστας Γεωργάκης, βαριά. Δεν έχουμε δικαίωμα στη λήθη. Οφείλουμε με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον, να διασφαλίσουμε και να περιφρουρήσουμε τις διαχρονικές αρχές και αξίες, δημοκρατία, ελευθερία, δικαιοσύνη, τα δημοκρατικά μας δικαιώματα, τις ελευθερίες στον τόπο μας. Εμείς οι Κερκυραίοι είμαστε υπερήφανοι που το νησί μας ανέθρεψε έναν ήρωα.
 
Μπιάγκης (ΚΙΝΑΛΛ)
 
Έχουν περάσει πενήντα ένα χρόνια από τότε, αλλά η φλόγα εκείνης της πράξης παραμένει ακόμα ζωντανή δείχνοντάς μας τον δρόμο. Η πράξη αυτοθυσίας του αποτελεί αναμφίβολα μια ηρωική, πατριωτική ενέργεια που οφείλουμε όλοι μας να θυμόμαστε και να τιμούμε. Όχι μόνο με λόγια και ευχές, αλλά με πράξεις και ενέργειες που θα μεταφέρουν καθαρά και δυνατά εκείνες τις τελευταίες λέξεις που βροντοφώναξε μέσα στις φλόγες, εκείνο το: «Ζήτω η Ελεύθερη Ελλάδα».

Πηγή: https://www.sansimera.gr/biographies/2438 © SanSimera.gr

https://el.wikipedia.org/wiki

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΑΪΤΗΣ

Είναι ο εκδότης - διευθυντής της Ενημέρωσης. Έχει σπουδάσει και εργαστεί ως μηχανικός και ηλεκτρονικός. Δημοσιογραφεί από τις αρχές της δεκαετίας του 1980. Έχει συνεργαστεί με σχεδόν όλες τις αθηναϊκές εφημερίδες. Διετέλεσε πρόεδρος του Συνδέσμου Ημερησίων Περιφερειακών Εφημερίδων, τον οποίον υπηρέτησε και από τη θέση του γενικού γραμματέα στο δ.σ. επί οκτώ χρόνια. Πιστεύει πως η ισχυρότερη ιδιότητα του δημοσιογράφου στην ενημέρωση είναι το ενδιαφέρον του για τα κοινά και στην επικοινωνία η έντιμη και ανιδιοτελής διαμεσολάβηση.