Κυριακή 22.12.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Αυστηρά μέτρα για την προστασία του Κερκυραϊκού Ελαιώνα ζητούν στη Β. Κέρκυρα

Ελαιώνας
08 Σεπτεμβρίου 2021 / 18:35

Συγκρότηση μικτών κλιμακίων ελέγχου και καταγραφή των ελαιοδένδρων που έχουν υποστεί καταστρεπτική κοπή

ΚΕΡΚΥΡΑ. Την λήψη μέτρων για την προστασία του υπεραιωνόβου ιστορικού Κερκυραϊκού Ελαιώνα από την καταστροφική κοπή των ελαιόδεντρων εξαιτίας του μη ορθολογικού κλαδέματος και την εμπορία της παραγόμενης ξυλείας ζητούν συστηματικά μέλη της «Κίνησης Πολιτών για την Προστασία του Κερκυραϊκού Ελαιώνα» από το δήμο Βόρειας Κέρκυρας.

Το θέμα αναμένεται να συζητηθεί στη σημερινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του δήμου Βόρειας Κέρκυρας (μέσω τηλεδιάσκεψης), σχεδόν ένα χρόνο μετά από την τελευταία φορά που είχε εισαχθεί από την Κίνηση Πολιτών και πάλι σε συνεδρίαση του οργάνου, χωρίς ωστόσο τότε να συζητηθεί. Όπως τονίζει στην «Ε» το μέλος της Κίνησης Σπύρος Ρούσσινος, ο δήμος Βόρειας Κέρκυρας οφείλει να πάρει μέτρα για την καταστολή του φαινομένου που αφορά την εκ βάθρων κοπή χιλιάδων ελαιόδενδρων και την εμπορία τους ακόμη και σε περιόδους που δεν επιτρέπεται το κλάδεμα.

«Από τις 15 Μαρτίου – 15 Οκτωβρίου απαγορεύεται το κλάδεμα των ελαιοδένδρων, ωστόσο βλέπουμε να πουλούν και να διακινούν φρέσκο ξύλο ακόμη και το καλοκαίρι. Γιατί δεν επεμβαίνουν; Κανείς δεν έχει καταγράψει πόσα ελαιόδενδρα έχουν κοπεί εκ βάθρων. Όλη η ΒΔ πλευρά της Κέρκυρας έχει υποστεί τεράστια καταστροφή», ανέφερε ο κ.Ρούσσινος επισημαίνοντας ότι παρόλο που το θέμα έχει αναδειχθεί κατά καιρούς, ωστόσο δεν υπάρχει αντίδραση από τα θεσμικά όργανα της πολιτείας.

Γη υψίστης σημασίας

Ο Κερκυραϊκός Ελαιώνας θεωρείται γη υψίστης σημασίας για την πολλαπλή χρησιμότητά του και αποτελεί ιδιαίτερο πολιτισμικό και πολιτιστικό στοιχείο της πλούσιας κληρονομιάς του νησιού. Μάλιστα το γεγονός αυτό έχει αναγνωριστεί και από τον Συνήγορο του Πολίτη, ο οποίος με πόρισμα που συνέταξε και απέστειλε στους αρμόδιους υπουργούς, κατέληξε σε συγκεκριμένα συμπεράσματα ενώ διατύπωσε προτάσεις διοικητικού και νομοθετικού περιεχομένου. Μεταξύ αυτών επισήμανε την αναγκαιότητα τροποποίησης του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου αφενός με την εισαγωγή διάταξης στην υφιστάμενη νομοθεσία που θα κατοχυρώνει τη συνέχεια ελέγχου μεταξύ της κοπής των ελαιοδέντρων και της εμπορίας- εξαγωγής αυτών και αφετέρου με την πρόβλεψη διοικητικών προστίμων. Αφορμή υπήρξε καταγγελία για την καταστροφική κοπή των ελαιόδεντρων εξαιτίας μη ορθολογικού κλαδέματος και την εμπορία της παραγόμενης εξ αυτού ξυλείας στο εξωτερικό, με αποτέλεσμα, όχι μόνο τη σταδιακή αισθητική υποβάθμιση του φυσικού οικοσυστήματος της Κέρκυρας, αλλά και την ολοσχερή αχρήστευση μέρους του παραγωγικού της κεφαλαίου. Η Ανεξάρτητη Αρχή ερεύνησε το νομοθετικό πλαίσιο και ζήτησε τη συνεργασία των αρμοδίων υπηρεσιών για τη διάσωση του Ελαιώνα.

Ανενεργή η απόφαση

«Πριν δυο χρόνια ελήφθη από την νυν Περιφερειακή Αρχή απόφαση για να αλλάξει το πλαίσιο και να ορίζεται τι είναι κλάδεμα και τι καταστρεπτική κοπή, ενώ προέβλεπε ότι όπου γίνονται παρεμβάσεις θα επιβάλλονται αυστηρά πρόστιμα χιλιάδων ευρώ. Η Περιφερειακή Αρχή κοινοποίησε την απόφασή της στο Υπουργείο αλλά μέχρι σήμερα δεν έχει περιληφθεί πουθενά ως νομοθετική ρύθμιση», επισήμανε ο κ. Ρούσσινος προσθέτοντας ότι η «νομιμοποίησης» της παράνομης υλοτόμησης είναι προσιτή διαδικασία μέσω απλής, υπεύθυνης δήλωσης, καθώς δεν απαιτείται άδεια. Για το σκοπό αυτό τα μέλη της Κίνησης ζητούν την συγκρότηση μικτών κλιμακίων ελέγχου αλλά και την καταγραφή των ελαιοδένδρων που έχουν υποστεί καταστρεπτική κοπή.