Κυριακή 22.12.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Μετρήσεις σε δύο φάσεις στου Σολάρη

Σολάρι
24 Αυγούστου 2021 / 16:42

Θα συνεκτιμηθούν τα συμπεράσματα ώστε να εφαρμοστούν τα ανάλογα μέτρα

ΚΕΡΚΥΡΑ. «Σπαζοκεφαλιά» αποτελεί το Σολάρι για την  Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, η οποία αποπειράται να επιλύσει το κυκλοφοριακό πρόβλημα, εν μέσω αντιδράσεων ένθεν κακείθεν: Διαμαρτύρονται οι διερχόμενοι οδηγοί, «στα κάγκελα» οι καταστηματάρχες.

Στην παρούσα φάση αποφασίστηκε να εφαρμοστούν μέτρα απαγόρευσης στάσης και στάθμευσης στο ρεύμα εισόδου προς το κέντρο και προς το Αεροδρόμιο. Οι διερχόμενοι οδηγοί ταλαιπωρούνται από τη βαριά συμφόρηση του δρόμου, ο οποίος είναι χαρακτηρισμένος ως εθνική οδός εδώ και δεκαετίες. Οπωσδήποτε πολύ πριν το Σολάρι γίνει προέκταση του αστικού ιστού της πόλης και πολυσύχναστη αγορά - χωρίς καμία πρόβλεψη για χώρους στάθμευσης.

Η κυκλοφορία για χρόνια θύμιζε ζούγκλα και τα ατυχήματα ήταν αναπόφευκτα και συχνά. Τα τελευταία χρόνια ο δρόμος ολοκληρώθηκε σύμφωνα με τα παλιά δεδομένα, με διάζωμα στη μέση, σε όλο το μήκος της διαδρομής, που καθιστά αδύνατη την αναστροφή. Ταυτόχρονα διαμορφώθηκαν δύο λωρίδες ανά ρεύμα, αλλά η δεξιά συνέχισε να καταλαμβάνεται από σταθμευμένα οχήματα και να ακυρώνεται εκ των πραγμάτων.

Συχνά η διέλευση σε ώρες αιχμής μπορεί να χρειαστεί και 40 λεπτά, ενώ για να γυρίσει κανείς πίσω πρέπει να περάσει από το κέντρο της πόλης. Αντίθετα, τις νυχτερινές ώρες, έχουν καταγραφεί ταχύτητες που αγγίζουν και τα 100 χλμ/ώρα, με ό,τι σημαίνει αυτό για μια πυκνοκατοικημένη περιοχή. 

«Η προσπάθεια που κάνει η Περιφέρεια να αποσυμφορήσει το δρόμο είναι πραγματικά μια πολύ δύσκολη εξίσωση» λέει στην "Ε" ο Αντιπεριφερειάρχης Τεχνικών Έργων Μανώλης Ορφανουδάκης, ο οποίος αντιμετωπίζει, μαζί με την αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Κέρκυρας Μελίτα Ανδριώτη, σφοδρές αντιδράσεις από τους επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στην περιοχή. 
«Πρέπει  να βρεθεί λύση γιατί η κυκλοφορία αυτή τη στιγμή είναι δύσκολη και επικίνδυνη, όχι μόνο για τους εποχούμενους, αλλά και για τα οχήματα έκτακτης ανάγκης, ασθενοφόρα, πυροσβεστικά κ.λπ.» εξηγεί.



Μανώλης Ορφανουδάκης

Μετά την ανακοίνωση των μέτρων στο ρεύμα εισόδου προς το κέντρο, οι επαγγελματίες έχουν ξεσηκωθεί. Ο λόγος είναι ότι η πελατεία τους θα πέσει κατακόρυφα, εφόσον δεν θα υπάρχει τρόπος να σταματήσει για να εξυπηρετηθεί.  

Τεστ σε δύο φάσεις

Σύμφωνα με τον κ. Ορφανουδάκη, η επίλυση του προβλήματος είναι πολυπαραγοντικό ζήτημα. Σε πρώτη φάση η Περιφέρεια κάνει καταγραφές των κυκλοφοριακών δεδομένων, προκειμένου να εξαχθούν συμπεράσματα και να εφαρμοστούν τα ανάλογα μέτρα.

«Ο λόγος που επιλέξαμε τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή είναι ότι πρόκειται για περίοδο αιχμής, που παρατηρούνται τα μέγιστα φορτία», λέει ο αντιπεριφερειάρχης Τεχνικών Έργων. «Στις αρχές Αυγούστου, καταγράψαμε την υφιστάμενη κατάσταση.

Το επόμενα βήματα, σε συνεργασία με την Τροχαία, είναι να δούμε τα αποτέλεσματα της απαγόρευσης στάσης και στάθμευσης σε όλο το μήκος του ρεύματος εισόδου, ενώ από την επόμενη εβδομάδα, θα μετρήσουμε την κυκλοφορία με το μέτρο της οριοθετημένης στάσης μόνο σε συγκεκριμένα σημεία».  

Πάρκινγκ με ρυθμούς Δημοσίου

Η μεγάλη "πληγή" παραμένει η έλλειψη χώρων πάρκινγκ. Σε ερώτηση της "Ε" ο κ. Ορφανουδάκης απαντά ότι έχουν βρεθεί δύο οικόπεδα εκατέρωθεν του δρόμου και έχουν γίνει οι σχετικές επαφές. «Προφορικά έχουμε πάρει τη συγκατάθεση, ωστόσο δεν μπορούμε να αποφύγουμε τους ρυθμούς του Δημοσίου. Τα δύο οικόπεδα θα έχουν χωρητικότητα έως 100 θέσεις έκαστο. Το πλάνο είναι να υπογραφούν προγραμματικές συμβάσεις με τους δύο ιδιοκτήτες που είναι Ν.Π.Ι.Δ. Η κατασκευή κάθε πάρκινγκ θα κοστίσει περίπου 150.000 - 200.000 ευρώ ενώ τη λειτουργία τους θα αναλάβουν οι ιδιοκτήτες, η Περιφέρεια δεν έχει τη δυνατότητα.

Αυτή είναι μια προσπάθεια να βρεθεί μια μέση λύση, παρόλο που η κατασκευή  πάρκινγκ δεν είναι αρμοδιότητα της Περιφέρειας. 

Πιέζουμε να τρέξουν οι διαδικασίες με στόχο το επόμενο καλοκαίρι, αλλά αυτό είναι το αισιόδοξο σενάριο» συμπληρώνει ο Αντιπεριφερειάρχης. 

Όσον αφορά το αίτημα των επαγγελματιών να αποχαρακτηριστεί ο δρόμος από Εθνική Οδός, ο κ. Ορφανουδάκης απαντά ότι κάτι τέτοιο δεν είναι απλό: «Θα ήταν δυνατόν, μόνον αν είχε καταρτιστεί από τον Δήμο Κεντρικής Κέρκυρας Χωροταξικό και Σχέδιο Πόλης, που θα είχε τη συγκεκριμένη πρόβλεψη για το Σολάρι».