Τετάρτη 22.01.2025 ΚΕΡΚΥΡΑ

Ο Αύγουστος δεν προσφέρεται για διαβουλεύσεις περί παλιάς πόλης, λένε οι Φορείς

διαβούλευση
22 Αυγούστου 2021 / 18:34

Οι φορείς έλαβαν πριν λίγες μέρες στο ηλεκτρονικό τους ταχυδρομείο τις 74 σελίδες του νέου προτεινόμενου Κανονισμού και η συνεδρίαση ορίστηκε για την Τετάρτη 25 Αυγούστου.

ΚΕΡΚΥΡΑ. Μάλιστα το θέμα συζήτησης αυτής της πρώτης συνεδρίασης του γνωμοδοτικού οργάνου αναφέρεται ως «Έγκριση του Κανονισμού Αστικής Λειτουργίας Παλαιάς Πόλης».

Η πρόσφατη ιστορία του θέματος

Η δημοτική αρχή Νικολούζου είχε προτείνει ένα σχέδιο από το 2017. Το σχέδιο αποσύρθηκε ύστερα από μια θυελλώδη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου. 
Η ανάγκη να βρεθεί κοινή συνισταμένη ανάμεσα σε επαγγελματίες και κατοίκους -με παρονομαστή πάντα την UNESCO- οδήγησε στη συγκρότηση Επιτροπής Διαβούλευσης, όπου θα κατατίθενται προτάσεις για να διαμορφωθεί μια «χάρτα» βιώσιμης πόλης - μνημείου.
Η επιτροπή συγκροτήθηκε τον Ιανουάριο του 2021 και είναι εξαιρετικά διευρυμένη. Σε αυτήν περιλαμβάνονται από επαγγελματικοί, τουριστικοί φορείς και μόνιμοι κάτοικοι, μέχρι πολιτιστικά σωματεία, Φιλαρμονικές, η Μητρόπολη, ο Ιατρικός Σύλλογος και πολλοί άλλοι.

Οι αντιδράσεις

Αναβολή της διαβούλευσης επί του Κανονισμού λειτουργίας της πόλης, τουλάχιστον για τρεις εβδομάδες, ζητάει ο σύλλογος των μονίμων κατοίκων.
Με επιστολή του στη δήμαρχο επισημαίνει ότι καμιά από τις προτάσεις τους δεν εντάχθηκαν στο κείμενο προς διαβούλευση, αν και έχουν αποσταλεί στον Δήμο από το 2019. «Στο διάστημα αυτών των 21 μηνών δεν επικοινώνησε κανείς από τον Δήμο ή την συσταθείσα από τη Δήμαρχο επιτροπή μελέτης -επεξεργασίας, ούτε μία φορά με το Σύλλογο Μονίμων Κατοίκων Παλαιάς Πόλης Κέρκυρας, για να συζητήσει έστω τυπικά τις πλήρως τεκμηριωμένες και ουσιαστικές θέσεις και προτάσεις του».
Μιλώντας στο enimerosi.com και τη Χριστίνα Γκερέκου, ο Ν. Ολύμπιος , πρόεδρος του Συλλόγου Μονίμων Κατοίκων, επισημαίνει: «Από το σχέδιο που λάβαμε απουσιάζουν δύο πολύ σοβαρά ζητήματα.
Πρώτον, το κυκλοφοριακό και το πάρκινγ στην Παλιά Πόλη και δεύτερον η ποιότητα ζωής των κατοίκων, δηλ. μέτρα σχετικά με τη «συμβίωση» με τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, την ηχορύπανση, την αδειοδότηση κλπ.
Επιπλέον, για οτιδήποτε εφαρμοστεί ζητάμε να υπάρξει ένα εύλογο χρονικό διάστημα προσαρμογής, που θα ισχύει τόσο για τους ιδιώτες όσο και για τα ΝΠΔΔ χωρίς διακρίσεις. 
Απαραίτητες είναι επίσης οι επιδοτήσεις ώστε οι κάτοικοι να έχουν τη δυνατότητα να προχωρήσουν σε αλλαγές και να συμμορφωθούν με τον κανονισμό της λειτουργίας της Πόλης - Μνημείου»
Ο κ. Ολύμπιος, υπογραμμίζει παράλληλα ότι για να είναι αποτελεσματική μια τέτοια διαβούλευση, πρέπει να υπάρχουν μικρές ευέλικτες επιτροπές που θα συνδιαμορφώνουν κάθε επιμέρους ζήτημα.     
«Δεν γίνεται να περάσει ένα τέτοιο θέμα χωρίς να συζητηθεί πρώτα από όλα τα μέρη», λέει στην "Ε" ο Πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Γιάννης Μεταλληνός. «Το ΤΕΕ έχει κατά καιρούς καταθέσει τις προτάσεις του, αλλά υπάρχουν πολλές απόψεις και αντικρουόμενα συμφέροντα. Κάθε δραστηριότητα έχει άλλες προτεραιότητες. Πρέπει να κατατεθούν γραπτώς οι προτάσεις κάθε κλάδου επί συγκεκριμένων άρθρων».
Πλήρη άγνοια δηλώνει ο πρόεδρος του Σωματείου Ιδιοκτητών Τουριστικών Λεωφορείων Νίκος Τσαγκάρης. «Κανείς δεν μας ενόχλησε από τότε που συγκροτήθηκε η επιτροπή, κανείς δεν ζήτησε τις προτάσεις μας μέχρι τώρα».
Η Ένωση Εστίασης δεν έχει προλάβει να το μελετήσει: «Τώρα είναι η κορύφωση της σεζόν, όλοι δουλεύουμε, δεν μπορούμε να πούμε τίποτα» λέει ο πρόεδρος Κώστας Σάκης.
Η γραμματεία του Εμπορικού Συλλόγου είναι κλειστή. «Δεν έχουμε καν δει την πρόσκληση. Αλλά το πιθανότερο είναι να ζητήσουμε αναβολή της συζήτησης, δεν υπάρχει επαγγελματίας που να μπορεί να αφήσει τώρα τις δουλειές του. Το χειμώνα, που είναι νεκρή περίοδος, ασχολούμαστε με δευτερεύοντα ζητήματα, Αύγουστο μήνα καλούμαστε να αποφασίσουμε για κάτι τόσο σοβαρό;» αναρωτιέται ο πρόεδρος Γιάννης Αλέγρης.  
Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και ο εκπρόσωπος της ΟΕΒΕΚ Κώστας Κιτσάκης: «Αυτό είναι το πρώτο πραγματικά σοβαρό ζήτημα που καλείται να διαχειριστεί η δημοτική αρχή Υδραίου. Αύγουστο μήνα θα πάρουμε τέτοιες αποφάσεις; Η Παλιά Πόλη έχει πολλά προβλήματα, τίθενται θέματα κυκλοφορίας, πυρασφάλειας, επαγγελματικά, τεχνικά θέματα. Πάντως στο σχέδιο που ήρθε στα χέρια μας, απουσιάζουν σοβαρά θέματα, όπως η αδειοδότηση των ανοιχτών περιηγητικών λεωφορείων, που αναπέμπονται σε κυκλοφοριακή μελέτη στο μέλλον».