Κυριακή 22.12.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Διαμαρτυρία ΣΕΠΕ για την κατανομή ψυχολόγων και κοινωνικών λειτουργών

ΣΕΠΕ
21 Αυγούστου 2021 / 12:17

Νομοί με σημαντικά χαμηλότερο πληθυσμό, όπως π.χ. η Σύρος έχουν πάρει 6, ενώ νομοί με ίδιο μαθητικό πληθυσμό όπως η Ρόδος πήραν 8 ψυχολόγους και 8 κοινωνικούς λειτουργούς!

ΚΕΡΚΥΡΑ. Την έντονη διαμαρτυρία του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης (ΣΕΠΕ) Κέρκυρας προκαλεί η απόφαση του Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης Ιονίων Νήσων Π.Αγγελόπουλου για την ανασύσταση των Σχολικών Δικτύων Εκπαίδευσης και Υποστήριξης Σ.Δ.Ε.Υ Περιφερειακής Δ/νσης Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης Ιονίων Νήσων και τον ορισμό των αντίστοιχων Κέντρων Υποστήριξής τους.

Όπως καταγγέλει (με επιστολή που απευθύνεται προς το Υπ.Παιδείας και την ΠΕ Κέρκυρας), ενώ βάσει του αντίστοιχου ΦΕΚ B 3842–18.08.2021, το οποίο περιέχει την κατανομή των 1.100 Ψυχολόγων και Κοινωνικών Λειτουργών για τη στελέχωση των Επιτροπών Διεπιστημονικής Υποστήριξης Ε.Δ.Υ. στα Κέντρα Διεπιστημονικής Αξιολόγησης, Συμβουλευτικής και Υποστήριξης (ΚΕ.Δ.Α.Σ.Υ., πρώην ΚΕΣΥ) με σκοπό την υποστήριξη των σχολείων και τη στελέχωσή τους με εξειδικευμένο προσωπικό, ωστόσο στην Κέρκυρα αναλογούν μόλις 3 ψυχολόγοι και 3 κοινωνικοί λειτουργοί, ενώ η Κεφαλονιά με το 1/3 του μαθητικού πληθυσμού πήρε αντίστοιχα από 4.

Σύμφωνα με την καταγγελία του ΣΕΠΕ Κέρκυρας το θλιβερό είναι ότι νομοί με σημαντικά χαμηλότερο πληθυσμό, όπως π.χ. η Σύρος έχουν πάρει 6, ενώ νομοί με ίδιο μαθητικό πληθυσμό όπως η Ρόδος πήραν 8 ψυχολόγους και 8 κοινωνικούς λειτουργούς!

"Αρκεί να δει κανείς τον πίνακα με την κατανομή στις διάφορες περιοχές τις Ελλάδας για να καταλάβει ότι η Κέρκυρα είναι για ακόμα μια φορά ουραγός. Δεκαπέντε ακόμα σχολεία θα μπορούσαν να είχαν ομάδα υποστήριξης με ειδικό παιδαγωγό, κοινωνικό λειτουργό και ψυχολόγο, ωστόσο και πάλι η Κέρκυρα έχασε το τρένο, με αποκλειστική ευθύνη του Διευθυντή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κέρκυρας κου Χ. Άνθη, ο οποίος, ενώ η πρόσκληση του υπουργείου υπήρχε ακόμη και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από τις 30 Ιουλίου, δεν εισηγήθηκε την ίδρυση κανενός δικτύου ΣΔΕΥ με αποτέλεσμα θέσεις που προορίζονταν για την Κέρκυρα να δοθούν σε άλλους νομούς.

Η Διεύθυνση Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας είχε προβλέψει για την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων 14 έως 17 θέσεις ψυχολόγων και κοινωνικών λειτουργών και τελικά πήρε 11, με τις θέσεις που δε διατέθηκαν να κόβονται από την Κέρκυρα. Αντίστοιχα, ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Ιονίων Νήσων κος Π. Αγγελόπουλος δεν ενδιαφέρθηκε να συγκροτήσει περισσότερες ομάδες υποστήριξης στα Ιόνια Νησιά αποδεχόμενος ουσιαστικά τη ΜΗ εισήγηση του Διευθυντή Εκπαίδευσης.

Αναρωτιόμαστε αν η επίκληση των στελεχών της εκπαίδευσης για ψυχοσυναισθηματική υποστήριξη και ενδυνάμωση των παιδιών της κερκυραϊκής κοινωνίας -μετά από τον μακροχρόνιο εγκλεισμό τους και τις επιπτώσεις του- εξαντλείται στις ανακοινώσεις τους και στις δημόσιες τοποθετήσεις τους στα ΜΜΕ και γιατί δεν ενήργησαν έτσι ώστε να υποστηριχτούν περισσότεροι μαθητές των σχολείων της Κέρκυρας.

Ζητάμε να αποκατασταθεί άμεσα η αδικία σε βάρος μαθητών, γονέων και εκπαιδευτικών του νομού μας και να γίνει άμεσα τροποποίηση της απόφασης της θλιβερής αυτής κατανομής. Να μην πληρώσει η εκπαίδευση την ολιγωρία ηθελημένη ή μη των εκάστοτε στελεχών της εκπαίδευσης", επισημαίνεται στην καταγγελία.