Πέμπτη 09.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Εμβολιασμένοι οι εργαζόμενοι στις δομές φροντίδας ηλικιωμένων της Κέρκυρας

Γηροκομεία
16 Αυγούστου 2021 / 14:19
ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ

Μόνον τρεις σε σύνολο 65 δεν έχουν εμβολιαστεί

ΚΕΡΚΥΡΑ. Μετρημένες στα δάχτυλα του ενός χεριού είναι οι περιπτώσεις εργαζομένων που δεν έχουν εμβολιαστεί στις δομές υγείας φροντίδας ηλικιωμένων της Κέρκυρας. 
Τρεις μόνο περιπτώσεις εργαζομένων, δυο στο Δημοτικό Γηροκομείο Κέρκυρας και μια στο Καθολικό Γηροκομείο «Άγιος Ιωσήφ» σε σύνολο 65 που απασχολούνται στις τέσσερις δομές καταγράφηκαν σε αυτούς που δεν έχουν εμβολιαστεί.

Υπενθυμίζεται ότι από σήμερα τέθηκε σε εφαρμογή η  επ’ αόριστον αναστολής εργασίας των εργαζομένων στις προνοιακές δομές, δημόσιες και ιδιωτικές, σε περίπτωση που αρνούνταν να εμβολιαστούν.

Όπως είναι γνωστό ο εμβολιασμός του προσωπικού στις δομές υγείας είναι υποχρεωτικός, ενώ από σήμερα  πρέπει κανείς να προσέρχεται στον χώρο εργασίας έχοντας υποβληθεί τουλάχιστον στην πρώτη δόση του εμβολιασμού. Αν κάποιος εργαζόμενος στις προνοιακές δομές δεν έχει ολοκληρώσει την πρώτη δόση του εμβολιασμού του, τίθεται αυτόματα σε επ’ αόριστον αναστολή εργασίας (μέχρι τη λήξη της πανδημίας), ενώ ο εργοδότης του υποχρεούται να δηλώσει άμεσα τη μετάβασή του σε καθεστώς αναστολής στο πληροφοριακό σύστημα «Εργάνη».

Σημειώνεται ότι η αναστολή δε συνιστά, ούτε ισοδυναμεί με αναγγελία απόλυσης, αλλά οι εργαζόμενοι δεν θα εισπράττουν τον μισθό τους για όσο διάστημα παραμένουν σε αναστολή.

Στο Δημοτικό Γηροκομείο Κέρκυρας

Σύμφωνα με ασφαλείς πηγές, από τους δυο μη εμβολιασμένους εργαζόμενους που απασχολούνται στο Δημοτικό Γηροκομείο Κέρκυρας σε σύνολο 12 (στοιχεία Μαρτίου 2021) η μία εργαζόμενη θα προχωρήσει άμεσα σε εμβολιασμό, ενώ στην δεύτερη περίπτωση αν ο εργαζόμενος επιμείνει στην θέση του να μην εμβολιαστεί  θα τεθεί σε επ’ αόριστον αναστολή εργασίας.

Σχετική απόφαση αναμένεται αύριο ή την Τετάρτη, όπου το θέμα θα εξεταστεί στην συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του ιδρύματος, προεδρεύουσας της Δημάρχου Μερόπης Υδραίου.

Στις άλλες δομές

Η εικόνα στις άλλες τρεις δομές για ηλικιωμένους είναι ιδιαίτερα καλή, καθώς όπως δήλωσε στην «Ε» ο Αντιπεριφερειάρχης Δημόσιας Υγείας Κώστας Ζορμπάς τα ποσοστά εμβολιασμού αγγίζουν το 100%.  «Όλο το προσωπικό που εργάζεται στα γηροκομεία  της Κέρκυρας είναι εμβολιασμένο εδώ και πολύ καιρό, καθώς από την πρώτη στιγμή ορίστηκαν ως ομάδες υψηλής προτεραιότητας, λόγω της επαφής τους με ηλικιωμένους», σχολίασε ο ίδιος.

Στο Ίδρυμα Χρονίως Πασχόντων της Ιεράς Μητρόπολης Κέρκυρας, όπου διαμένουν 60 τρόφιμοι, έχουν εμβολιαστεί και οι 32 εργαζόμενοι.
Στο Ιδιωτικό Γηροκομείο Κέρκυρας, όπου φιλοξενούνται 33 τρόφιμοι, είναι εμβολιασμένοι και οι 11 εργαζόμενοι.  Όπως ανέφερε στην «Ε» ο διευθυντής του ιδρύματος Αντώνης Χαρίτος «όλο το προσωπικό δέχθηκε να εμβολιαστεί  δυο μήνες πριν την έκδοση του ΦΕΚ, στο πλαίσιο της προληπτικής πολιτικής που εφαρμόζουμε στο ίδρυμα, καθώς δεχόμαστε μόνο εμβολιασμένους, εργαζόμενους και φιλοξενούμενους».
Τέλος στο Καθολικό Γηροκομείο «Άγιος Ιωσήφ», όπου διαμένουν 38 άτομα, σε σύνολο 20 εργαζομένων μαζί με τις μοναχές, καταγράφεται μια περίπτωση εργαζόμενης που δεν έχει εμβολιαστεί και καλείται η διεύθυνση να εφαρμόσει το μέτρο της επ’αόριστον αναστολής εργασίας.

Σε περίπτωση πάντως μη συμμόρφωσης με την υποχρέωση εμβολιασμού προβλέπονται οι εξής κυρώσεις:

Δημόσιος Τομέας
Για τον εργαζόμενο: ειδικό διοικητικό μέτρο αναστολής καθηκόντων (μη καταβολή αποδοχών) με απόφαση του επικεφαλής του Φορέα. Άρση αναστολής μετά την πάροδο 14 ημερών από την ολοκλήρωση του εμβολιασμού.

Ιδιωτικός τομέας
Για τον εργαζόμενο: Ο εργοδότης υποχρεούται να μην κάνει δεκτή την παροχή της εργασίας του εργαζομένου και απαλλάσσεται από την υποχρέωση καταβολής αποδοχών για το χρονικό διάστημα μη παροχής εργασίας.

Για τον εργοδότη: Στον εργοδότη που απασχολεί προσωπικό κατά παράβαση των οικείων διατάξεων επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο α) 10.000 ευρώ για κάθε παράβαση και έως 50.000 ευρώ και β) σε περίπτωση υποτροπής που διαπιστώνεται σε επανέλεγχο 20.000 ευρώ για κάθε παράβαση και έως 200.000 ευρώ.
ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Εργάστηκε ως δημοσιογράφος σε περιοδικά της συμπρωτεύουσας και στην εφημερίδα «Αγγελιοφόρος». Τα έτη 2016 – 2017 δίδαξε στο Τμήμα Δημοσιογραφίας Συντακτών & Ρεπόρτερ του Δημόσιου ΙΕΚ Κέρκυρας. Εν συνεχεία απασχολήθηκε ως δημοσιογράφος στο Γραφείο Τύπου της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, ενώ από τον Μάιο του 2021 εργάζεται στην «Καθημερινή Ενημέρωση». Είναι μέλος της ΕΣΗΕΜ-Θ.