Πέμπτη 19.09.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Το ΠΑΜΕ για τις Εργατικές Κατοικίες στον Αη Γιάννη

ΠΑΜΕ
25 Οκτωβρίου 2016 / 18:29

Το ΠΑΜΕ συμπαραστέκεται στο δίκαιο αγώνα των δικαιούχων των εργατικών κατοικιών Αη Γιάννη Κέρκυρας, που έχουν προβεί σε κατάληψη των σπιτιών τους, αφού έχουν ήδη περάσει 6 ολόκληρα χρόνια, από την ημέρα που κληρώθηκαν και ακόμα περιμένουν την ολοκλήρωσή τους.

Οι υπό κατασκευή εργατικές κατοικίες στον Αη Γιάννη, βρίσκονται σε τέλμα και καθυστερούν αδικαιολόγητα. Έτσι ενώ τα συνεργεία εξακολουθούν να βρίσκονται στο εργοτάξιο, τα έργα δεν μπορούν να ολοκληρωθούν, αφού ακόμα δεν έχει λυθεί το πρόβλημα του αποχετευτικού, προϋπόθεση για σειρά άλλων εργασιών. 
Η αρμόδια υπηρεσία της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, δεν έχει προχωρήσει τις διαδικασίες αδειοδότησης του αποχετευτικού έργου που προηγούνται των εργασιών κατασκευής. Ο ΟΑΕΔ ρίχνει το φταίξιμο στις υπηρεσίες του Δήμου. Η ΔΕΥΑΚ ρίχνει τις ευθύνες για προχειρότητα της μελέτης στο Δήμο.Είναι φανερό ότι η μακρόχρονη καθυστέρηση οφείλεται τόσο στην αδιαφορία όλων των κυβερνήσεων και της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, αλλά και της τοπικής διοίκησης στην Περιφέρεια και τον Δήμο(ΣΥΡΙΖΑ-ΛΑΕ-ΠΑΣΟΚ).
Οι δικαιούχοι είναι όλοι άνθρωποι του μόχθου, μεροκαματιάρηδες, πολλοί από τους οποίους είναι εποχιακά απασχολούμενοι ή άνεργοι, άλλοι φτωχοί συνταξιούχοι, υποαπασχολούμενοι, πολύτεκνοι, ή ακόμα και απλήρωτοι εργαζόμενοι που αδυνατούν πλέον να πληρώνουν ενοίκιο για την στέγαση των οικογενειών τους. 
Εξόφθαλμη είναι η αντίθεση ανάμεσα στις εργατικές κατοικίες από τη μια, που δεν ολοκληρώνονται καθώς είναι ανυπέρβλητο εμπόδιο το αποχετευτικό, και στο ξενοδοχειακό συγκρότημα με το θεματικό πάρκο της «Ακουαλαντ» που βρίσκεται ακριβώς απέναντι. Για το  ξενοδοχειακό συγκρότημα ήταν εύκολο να βρεθούν λύσεις για τη λειτουργία τόσο του ξενοδοχείου όσο και του θεματικού πάρκου με τις πισίνες και τις νεροτσουλήθρες. Φαίνεται για άλλη μια φορά η ταξική διαφορά.  
Μετά την κατάργηση του Ο.Ε.Ε. και του Ο.Ε.Κ. το Φεβρουάριο του 2012 διαβεβαίωνε ο Υφυπουργός κ. ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ ότι τα κατασκευαστικά προγράμματα θα ολοκληρωθούν και οι κατοικίες θα παραδοθούν σύντομα στους δικαιούχους. Πέρασαν άλλα 4,5 χρόνια, ήρθαν άλλα κόμματα κι άλλα πρόσωπα στην εξουσία, έφεραν και 3ο μνημόνιο και των αντί ν’ ανακουφιστούν οι εργαζόμενοι, αντί να καλυφθούν κάποιες από τις ανάγκες τους όπως η λαϊκή στέγη, τα προβλήματα μεγάλωσαν. Σήμερα χτυπούν όλα τα εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων, σήμερα θέλουν να καταργήσουν κι αυτό ακόμα το επίδομα ανεργίας και να το δίνουν ως επιδότηση στους εργοδότες.  Οι δικαιούχοι και όλοι οι εργαζόμενοι πρέπει να βγάλουν συμπεράσματα, για το ρόλο των αστικών κομμάτων και τον ρόλο του εργοδοτικού-κυβερνητικού συνδικαλισμού που πίνουν νερό στο όνομα της επιχειρηματικότητας και τις ανταγωνιστικότητας. Όποια απόχρωση κι αν έχουν τα συμφέροντα του κεφαλαίου εξυπηρετούν, τσακίζοντας τους εργαζόμενους, τους άνεργους, τους φτωχούς συνταξιούχους.
Καλούμε τους εργαζόμενους και τους δικαιούχους των εργατικών κατοικιών, να μην ρίξουν άλλο τις απαιτήσεις τους. Να μην συμβιβαστούν με τη φτώχεια, την απληρωσιά, την ανεργία. Να μη δεχτούν τα σπίτια τους να μην έχουν τους στοιχειώδεις σύγχρονους όρους υγιεινής, όπως είναι η κεντρική αποχέτευση, πόσο μάλλον που υπάρχουν δεσμευμένα χρήματα για την ολοκλήρωση του έργου αυτού.
Το ΠΑΜΕ απλώνει το χέρι σε όλους τους εργαζόμενους που θέλουν να ζήσουν με αξιοπρέπεια, αυτοί και τα παιδιά τους και τους καλεί να συσπειρωθούν στα ταξικά σωματεία, σε επιτροπές αγώνα και με οργανωμένο τρόπο να διεκδικήσουν τη συνολική ανατροπή της κατάστασης. Οι εργαζόμενοι παράγουμε όλο τον πλούτο, σε εμάς πρέπει να ανήκει και όχι στα παράσιτα τους κεφαλαιοκράτες.