advertorial
Ο άνθρωπος χρησιμοποιούσε από τα
αρχαία χρόνια διάφορες συσκευές που τον βοηθούσαν στον υπολογισμό αριθμητικών πράξεων. Ορισμένες είχαν χαμηλότερες δυνατότητες από άλλες, όμως όλες ήταν αναλογικές. Με την εξέλιξη των τρανζίστορ και τη δημιουργία ημιαγώγιμης μνήμης και των μικροτσίπ φτάσαμε στη σύγχρονη μορφή των υπολογιστών. Οι υπολογιστές που χρησιμοποιούμε σήμερα είναι ψηφιακοί και προσφέρουν στο χρήστη, εκτός από υπολογισμούς πράξεων και πολλά ακόμη βοηθήματα και προγράμματα.
Η αρχή των υπολογιστών
Οι υπολογιστές αρχικά δημιουργήθηκαν με μοναδικό σκοπό να πραγματοποιούν αριθμητικές πράξεις. Οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές εξελίχθηκαν κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, όπου και βοήθησαν σημαντικά στην αναχαίτιση εχθρικών μηνυμάτων. Ο πρώτος ολοκληρωμένος υπολογιστής δημιουργήθηκε στην Αμερική και ονομαζόταν ENIAC. Παρόλο που μπορούσε να πραγματοποιήσει μόνο αριθμητικές πράξεις η ικανότητα να πραγματοποιούνται 5000 πράξεις το λεπτό αποτελούσε ένα τεράστιο τεχνολογικό επίτευγμα. Φυσικά σήμερα αυτό το νούμερο φαίνεται απίστευτα μικρό, όμως υπολογιστές όπως ο ENIAC έθεσαν τις βάσεις για τους σημερινούς υπολογιστές.
Σύγχρονοι υπολογιστές
Σήμερα οι υπολογιστές έχουν πολύ μεγαλύτερη υπολογιστική δύναμη και χρησιμοποιούνται για μεγάλο αριθμό λειτουργιών. Εκτός από τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές που χρησιμοποιούμε για εργασιακούς λόγους, υπάρχουν φυσικά και τα κινητά καθώς και οι προσωπικοί υπολογιστές, λόγω της ραγδαίας εξέλιξης των μικροτσίπ καθώς επίσης και της μείωσης του κόστους τους. Με τις τεράστιες δυνατότητες των υπολογιστών πλέον ο χρήστης μπορεί να ακούει μουσική, να παρακολουθεί ταινίες και να παίζει βιντεοπαιχνίδια από την ίδια συσκευή. Μέσα από την εξέλιξη αυτή έχει παρατηρηθεί και άνθηση στη βιομηχανία βιντεοπαιχνιδιών, esports, στο αθλητικό στοίχημα καθώς και τα διαδικτυακά καζίνο, με εταιρείες όπως η
NetBet να αυξάνουν συνεχώς τα μέλη τους.
Υπολογιστές τσέπης
Παρόλο που πριν 20 χρόνια τα κινητά τηλέφωνα ήταν μονάχα για λίγους,ο καθένας πλέον έχει από ένα κινητό τηλέφωνο. Η εξέλιξη των κινητών οφείλεται στην εξέλιξη των υπολογιστών, της σμίκρυνσης του μεγέθους τους και επίσης λόγω της μείωση του κόστους αυτών. Με αυτό τον τρόπο τα κινητά τηλέφωνα μεταμορφώθηκαν από την αρχική του κατάσταση που επέτρεπε μόνο τηλεφωνήματα, στη σημερινή που δίνει στο χρήστη δυνατότητες πρόσβασης στο διαδίκτυο, ζωντανούς χάρτες, μηνύματα και πολλά ακόμη.
Άλλες εφαρμογές
Υπολογιστές βρίσκονται πλέον σε μικρό ή μεγάλο βαθμό σε πάρα πολλές ηλεκτρονικές συσκευές που χρησιμοποιούμε στην καθημερινή μας ζωή. Οι σημερινές εφαρμογές των υπολογιστών όπως είπαμε δεν περιορίζονται μόνο σε πράξεις αλλά εκτός των χρήσεων που διαθέτει ο ιδιώτης μέσω του προσωπικού του υπολογιστή, υπάρχουν και μικρο-υπολογιστές που χρησιμεύουν σαν ελεγκτές. Αυτοί οι ελεγκτές μπορούν να είναι υπεύθυνοι για ένα φούρνο μικροκυμάτων, για κάποια τμήματα ενός αυτοκινήτου ή ακόμη και για ολόκληρες γραμμές παραγωγής σε εργοστάσια.
Το μέλλον των υπολογιστών
Στην εποχή μας έχουν γίνει σημαντικά βήματα στον
τομέα της εικονικής πραγματικότητας και της τεχνητής νοημοσύνης. Μέσα από την εικονική πραγματικότητα δίνεται η δυνατότητα για παράδειγμα στο χρήστη να ταξιδέψει σε κάποιο μακρινό μέρος ενώ εκείνος βρίσκεται στην άνεση του σπιτιού του. Ο τομέας της τεχνητής νοημοσύνης, όπως πολλοί ήδη γνωρίζουν, επιδιώκει τη δημιουργία ενός υπολογιστή, ο οποίος θα μπορεί να μαθαίνει και να λύνει προβλήματα μέσα από προηγούμενες εμπειρίες του όπως θα έκανε και ένας άνθρωπος. Το συγκεκριμένο πεδίο είναι υψηλά υποσχόμενο και αναμένουμε αγωνιωδώς εξελίξεις σε αυτό. Όπως και να έχει, το μέλλον των υπολογιστών φαίνεται λαμπρό και δείχνει να εξυπηρετεί την ανθρωπότητα σε πολλούς και διάφορους τομείς.