Πέμπτη 09.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Η ενημέρωση σύμμαχος στην πρόληψη των δασικών πυρκαγιών (video - photos)

Πυροσβεστική
01 Ιουλίου 2021 / 13:12
ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ

127 αγροτοδασικές πυρκαγιές έκαψαν πάνω από 220 στρέμματα το 2020 στην Κέρκυρα

ΚΕΡΚΥΡΑ. Με κεντρικό σύνθημα «Η ενημέρωση σύμμαχος στην πρόληψη των δασικών πυρκαγιών» πραγματοποιείται από τις 11 το πρωί στην πλατεία Γεωργάκη, στην καρδιά της Κέρκυρας, ενημέρωση  των πολιτών για την πρόληψη κατά των δασικών πυρκαγιών και την προστασία τόσο του φυσικού περιβάλλοντος όσο και των περιουσιών με πρωτοβουλία της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κέρκυρας.




Πυροσβέστες διένειμαν ενημερωτικά φυλλάδια σε διερχόμενους πολίτες σχετικά με την προστασία των δασών και τα μέτρα πρόληψης αποφυγής πυρκαγιών. Η δράση που υλοποιείται εντάσσεται σε έναν ευρύτερο ενημερωτικό κύκλο που πραγματοποιεί εδώ και καιρό η Πυροσβεστική Υπηρεσία Κέρκυρας για την ευαισθητοποίηση του γενικού πληθυσμού.





«Με την παρουσία μας θέλουμε να δείξουμε  ότι η δασοπυρόσβεση δεν είναι μόνο υπόθεση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, είναι ένα κοινωνικό ζήτημα που αφορά όλους μας. Ο καθένας από την δικιά του σκοπιά μπορεί να προσφέρει με έναν απλό τρόπο, με ένα τηλέφωνο όταν δει μια φωτιά», τόνισε ο Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κέρκυρας Νίκος Κολοβός.

Όπως επισήμανε στις κοινότητες που έχει επισκεφθεί η Π.Υ Κέρκυρας έχουν σχηματιστεί ομάδες δασοπροστασίας που έχουν ως αποκλειστική δράση την προστασία των περιοχών τους.  Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν οι Καλαφατιώνες. «Μια εθελοντική ομάδα, η οποία δραστηριοποιείται με πυροφυλάκιο. Από μόνοι τους ξεκίνησαν , ζήτησαν την βοήθειά μας και συνεχίζουμε να είμαστε δίπλα τους. Στόχος είναι να συνεχιστεί η προσπάθεια και σε μια ευρύτερη κλίμακα, ώστε όλες οι κοινότητες να έχουν δράσεις ουσιαστικές  και όχι τυπικές», διευκρίνισε ο ίδιος.

Ο κ.Κολοβός επισήμανε την υψηλή επικινδυνότητα για εκδήλωση πυρκαγιάς κατά τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο, λόγω των υψηλών θερμοκρασιών, συστήνοντας στους ηλικιωμένους κυρίως που καίνε χόρτα να το αποφύγουν. «Οι πολίτες με την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση συμμορφώνονται  και όσοι δεν το κάνουν επιβάλουμε διοικητικά πρόστιμα και θα συνεχίσουμε χωρίς καμία έκπτωση σε αυτό», τόνισε χαρακτηριστικά.




127 αγροτοδασικές πυρκαγιές το 2020

Με βάση τα επίσημα στοιχεία που είναι αναρτημένα στην ιστοσελίδα του Πυροσβεστικού Σώματος Ελλάδας το 2020 εκδηλώθηκαν στην Κέρκυρα 127 αγροτοδασικές πυρκαγιές καίγοντας συνολικά 222,52 στρέμματα. Ειδικότερα  στάχτη έγιναν 7,1 στρέμματα δάση, 152,4 στρέμματα δασικών εκτάσεων, 8.27 στρέμματα χορτολιβαδικής έκτασης, 9,21 στρέμματα από καλάμια και βάλτη, 36,35 στρέμματα γεωργικής έκτασης,1,09 στρέμματα υπολείμματα καλλιεργειών και 7,5 στρέμματα σκουπιδότοπων.

Τέλος, όσον αφορά την θερινή περίοδο 2020, 5 πυρκαγιές ξέσπασαν τον μήνα Ιούνιο, τον Ιούλιο 14 και τον Αύγουστο 10.

ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Εργάστηκε ως δημοσιογράφος σε περιοδικά της συμπρωτεύουσας και στην εφημερίδα «Αγγελιοφόρος». Τα έτη 2016 – 2017 δίδαξε στο Τμήμα Δημοσιογραφίας Συντακτών & Ρεπόρτερ του Δημόσιου ΙΕΚ Κέρκυρας. Εν συνεχεία απασχολήθηκε ως δημοσιογράφος στο Γραφείο Τύπου της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, ενώ από τον Μάιο του 2021 εργάζεται στην «Καθημερινή Ενημέρωση». Είναι μέλος της ΕΣΗΕΜ-Θ.