Κυριακή 22.12.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Στο «κόκκινο» η αγωνία για χιλιάδες ξενοδοχοϋπαλλήλους στην Κέρκυρα

ξενοδοχοϋπάλληλοι
30 Ιουνίου 2021 / 14:17

Οι ξενοδόχοι υποχρεούνται από 1η Ιουλίου να επαναπροσλάβουν το σύνολο του προσωπικού ανεξαρτήτως πληρότητας

ΚΕΡΚΥΡΑ. «Καρδιοχτυπούν» οι 5.000 ξενοδοχοϋπάλληλοι της Κέρκυρας που βρίσκονται σε αναμονή εδώ και μήνες περιμένοντας να εργαστούν και πάλι. Την Τετάρτη ήταν η τελευταία ημέρα ισχύος της αναστολής των συμβάσεων εργασίας (1η Μαΐου – 30 Ιουνίου) και από την Πέμπτη, 1η Ιουλίου, θα πρέπει κανονικά να επιστρέψουν στις τουριστικές ξενοδοχειακές μονάδες που απασχολούνται.

Ήδη οι πρώτες ειδοποιήσεις  από τους ξενοδόχους έχουν ξεκινήσει, όπως ανέφερε στην «Ε» ο Πρόεδρος του Συνδικάτου Εργαζομένων Επισιτισμού - Τουρισμού Ξενοδοχείων Κέρκυρας Σταμάτης Πελάης, ωστόσο στο «κόκκινο» βρίσκεται η αγωνία για την επαναπρόσληψη και των 5.000 εργαζομένων του κλάδου.

Όπως επισήμανε, η συλλογική σύμβαση εργασίας των ξενοδοχοϋπαλλήλων  «Για τους όρους αμοιβής και εργασίας των εργαζομένων στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις όλης της χώρας» κηρύχθηκε υποχρεωτική στις 16 Ιουνίου, βάσει της οποίας προβλέπεται ότι ανεξαρτήτως πληρότητας των ξενοδοχείων, οι ιδιοκτήτες υποχρεούνται να επαναπροσλάβουν το σύνολο των εργαζομένων στις επιχειρήσεις τους.

Προβληματίζουν τα κλειστά ξενοδοχεία

Ωστόσο τα απανωτά «χτυπήματα» από την Βρετανία που κρατά ακόμη κλειστά τα σύνορά της για την Ελλάδα με την ένταξή της στην «πορτοκαλί» λίστα έχει βάλει «φρένο» στην επαναλειτουργία πολλών ξενοδοχείων που κρατούν ακόμη κλειστές τις πόρτες τους ελλείψει τουριστών. Πρόκειται κυρίως για μικρά ξενοδοχεία έως 50 κλίνες αλλά και για κάποια πεντάστερα που έχουν αναβάλλει την λειτουργία τους για φέτος. Ενδεικτικά κλειστά παραμένουν ξενοδοχεία σε δημοφιλείς περιοχές όπως το Νησάκι, ο Κάβος, η Δασιά, οι Έρμονες, το Σιδάρι.

«Στην περίπτωση που κάποια ξενοδοχεία δεν ανοίξουν, τότε οι ξενοδόχοι πρέπει να καταγγείλουν τις συμβάσεις που είναι ενεργές και να καταβάλλουν τις νόμιμες αποζημιώσεις διαφορετικά θα πρέπει να θέσουν σε διαθεσιμότητα το προσωπικό για τουλάχιστον τρεις μήνες καταβάλλοντος το μισό μισθό και ένσημα. Αυτό όμως προβλέπεται ότι δεν θα το κάνουν και σ' αυτήν την περίπτωση οι εργαζόμενοι θα καταφύγουν στη δικαιοσύνη.
«Απαιτούμε από τους ξενοδόχους και την κυβέρνηση να τηρήσουν την υποχρεωτική κλαδική σύμβαση και να επαναπροσλάβουν το προσωπικό και να παραταθεί η αναστολή εργασίας για τους εργαζόμενους στις επιχειρήσεις που δεν θα ανοίξουν»,
τόνισε ο κ. Πελάης επισημαίνοντας ότι σε διαφορετική περίπτωση ο κλάδος θα απαντήσει με δυναμικές κινητοποιήσεις.

Επιστολή στους Υπουργούς

«Ακολουθούμε την νομοθεσία του ελληνικού κράτους» διαμηνύουν οι ξενοδόχοι της Κέρκυρας τονίζοντας ότι σε περίπτωση που δεν υπάρχει δυνατότητα πρόσληψης του συνόλου του προσωπικού, λόγω χαμηλής πληρότητας, οι εργαζόμενοι εντάσσονται στο πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ.

Το θέμα πάντως έχει αναδείξει και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων με επιστολή που απέστειλε στις 28 Ιουνίου στους Υπουργούς Οικονομικών, Εργασίας και Τουρισμού, θέσεις τις οποίες υιοθετεί και η Ένωση Ξενοδόχων Κέρκυρας.

Στην επιστολή τονίζεται ότι αν και το πρόγραμμα ΣΥΝΕ-ΕΡΓΑΣΙΑ είναι πολύ θετικό , ωστόσο δεν μπορεί να καλύψει όλες τις περιπτώσεις και για το σκοπό αυτό προτείνει τα εξής εξειδικευμένα μέτρα:
Επέκταση του μέτρου αναστολών των συμβάσεων εργασίας και τον μήνα Ιούλιο και επανεξέταση ανάλογα με την πορεία της πανδημίας, κάλυψη των εργοδοτικών εισφορών (κατά το πρότυπο όσων ίσχυσαν την περίοδο Ιουλίου –Σεπτεμβρίου 2020) χωρίς να πρέπει να καταφύγουν στο μηχανισμό ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ στις επιχειρήσεις με πληρότητα άνω του 50% και είναι σε θέση να απασχολήσουν ορισμένους εργαζόμενους με πλήρες ωράριο, λήψη επιδόματος ανεργίας για εργαζόμενους ακόμα και με 50 ένσημα.