Δευτέρα 13.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Θλίψη για την απώλεια του ιστορικού στελέχους της Αριστεράς, Φίλη Κορωνάκη

ΣΥΛΛΥΠΗΤΗΡΙΑ
26 Ιουνίου 2021 / 10:26

Η προσωπικότητα, το αγωνιστικό του θάρρος, η προσήλωση στα ιδανικά και στις αξίες που υπηρετούσε μέχρι το τέλος της ζωή του εξαίρονται στα συλληπητήρια μηνύματα που έχουν σταλεί

ΚΕΡΚΥΡΑ.  Θλίψη έχει σκορπίσει η είδηση του θανάτου του ιστορικού στελέχους της Αριστεράς Φίλη Κορωνάκη, που έφυγε από τη ζωή χθες το πρωί σε ηλικία 96 ετών. Η προσωπικότητα, το αγωνιστικό του θάρρος, η προσήλωση στα ιδανικά και στις αξίες που υπηρετούσε μέχρι το τέλος της ζωή του εξαίρονται στα συλληπητήρια μηνύματα που έχουν σταλεί από βουλευτές,φορείς, κόμματα, παρατάξεις, τοπική αυτοδιοίκηση α' και β΄βαθμού της Κέρκυρας επισημαίνοντας ότι οι αγώνες του και η προσωπικότητά του αποτελούν πηγή έμπνευσης για κάθε άνθρωπο που μάχεται για την Δημοκρατία.

Αυλωνίτης: Να διατηρήσουμε άσβεστη τη μνήμη του
 Την ευθύνη να διατηρήσουμε άσβεστη τη μνήμη του σημαντικού αυτού ανθρώπου, του εξαιρετικού αγωνιστή, του λάτρη της Ελλάδας και της πολυαγαπημένης του Κέρκυρας, επισημαίνει στη συλληπήτηρια δήλωσή του ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Κέρκυρας Αλέκος Αυλωνίτης. Όπως τονίζει ο αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης είχε στόχο της ζωή του την διατήρηση και  απόδοση τιμής στους αδικοχαμένους συντρόφους του στη περίοδο του εμφυλίου πολέμου. 

Μπιάγκης:Υποκλινόμαστε με σεβασμό στον γνήσιο Κερκυραίο αγωνιστή
 
Ο Φίλης Κορωνάκης αποτελεί τρανό παράδειγμα ανθρώπου που παρέμεινε για μια ολόκληρη ζωή πιστός στις αξίες και τα ιδανικά του, αγωνιζόμενος διαχρονικά για την ισότητα, την ελευθερία, την δημοκρατία και την ανεξαρτησία, αναφέρει ο βουλευτής ΚΙΝΑΛ  Κέρκυρας Δ.Μπιάγκης. Μεταξύ άλλων επισημαίνει ότι "από τη μια εξέπεμπε μεγαλόπρεπα εκείνη την επιβεβλημένη αστείρευτη πίστη του στην ιστορική μνήμη που υπηρέτησε με ανιδιοτέλεια και συνέπεια ως πρωτεργάτης των προσπαθειών της τοπικής μας κοινωνίας για την ανάδειξη της ιστορικής νησίδα Λαζαρέτο ως ενός μνημείου Εθνικής Αντίστασης, κι από την άλλη μας δίδαξε τη λήθη των πολιτικών παθών ακόμα και για όσους δοκίμασαν τις ανθρώπινες αντοχές του".


Κράτσα: Τιμή στους αγώνες και στις αξίες που υπηρέτησε
"Η Κέρκυρα χάνει έναν άνθρωπο της ιστορίας της, τον Φίλη Κορωνάκη, αλλά τιμά και κρατά τις αξίες, τις οποίες υπηρέτησε. Μαχητής κατά του ναζισμού, θερμός πατριώτης, οραματιστής της δίκαιης κοινωνίας, έγινε σύμβολο αξιών και ανθεκτικότητας στους αγώνες", επισημαίνει στο μήνυμά της η Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων.
 

Υδραίου:Αποχαιρετούμε έναν γενναίο πατριώτη

"Ο αείμνηστος Φίλης Κορωνάκης, μέχρι το τέλος της πολυκύμαντης διαδρομής του, υπερασπίστηκε με θάρρος, γενναιότητα και κόστος τις αρχές και τις ιδέες του.
Διαπνεόμενος από υψηλές ηθικές αξίες, δεν πρόδωσε ποτέ τις δημοκρατικές του αρχές  και αντιμετώπισε με τόλμη και παλληκαριά συνεχόμενες καταδίκες, επαναλαμβανόμενες φυλακίσεις και εξορίες.
Οι αγώνες του και η προσωπικότητά του, αποτελούν πηγή έμπνευσης  για κάθε άνθρωπο που μάχεται για την ελευθερία, τη Δημοκρατία και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια", αναφέρει η συλληπητήρια δήλωση της δημάρχου Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων.


ΣΥΡΙΖΑ ΚΕΡΚΥΡΑΣ : Ξεκίνησε το δικό του ταξίδι στο φως και την αιωνιότητα.
"Αποχαιρετάμε τον «γέροντα» των αγώνων και της ιστορικής μνήμης με ένα μεγάλο ευχαριστώ και την υπόσχεση της συνέχειας. Θα μας οδηγούν πάντα τα λόγια του:«Είχαμε δυστυχώς τον εμφύλιο. Και βρεθήκαμε κρατούμενοι στα ξερονήσια, στις φυλακές και στα εκτελεστικά αποσπάσματα. Θα υμνούμε την εξαίσια παλικαριά των ανθρώπων όπου σταθήκανε εις το απόσπασμα και εις τη μάχη προκειμένου να υπερασπιστούνε τη λευτεριά και την ανεξαρτησία της χώρας μας. ΑΘΑΝΑΤΟΙ», αναφέρεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ ΚΕΡΚΥΡΑΣ

Η ΑΝΑΣΑ αποχαιρετά τον Φίλη Κορωνάκη
"Στάθηκε επίμονα και ακούραστα πρωτεργάτης στην προσπάθεια διατήρησης της ιστορικής μνήμης, όπως είχε υποσχεθεί στους συγκρατούμενους και συναγωνιστές του. Συνέδεε την ιστορική μνήμη με την προώθηση της εθνικής συμφιλίωσης. Υπήρξε η ψυχή και ο πρωτεργάτης των προσπαθειών για την ανάδειξη της νησίδας Λαζαρέτο, τόπου εκτελέσεως των αγωνιστών, ως μνημείου Εθνικής Αντίστασης και Εθνικής Συμφιλίωσης", αναφέρει η ΑΝΑΣΑ.


ΜεΡΑ 25:Δυσαναπλήρωτο το κενό που  αφήνει

"Ενώνουμε τη θλίψη μας με όλων εκείνων που νιώθουν σήμερα ένα δυσαναπλήρωτο κενό. Το κενό που άφησε ο αντιφασίστας, ο δημοκράτης αγωνιστής, ο αριστερός Φίλης Κορωνάκης. Ο Φίλης, που όλα αυτά τα χρόνια πάλευε για να μείνει άσβεστη η μνήμη των αδικοχαμένων αριστερών αγωνιστών του Εμφυλίου πολέμου. Που προσπαθούσε να διαφυλάξει ως κόρην οφθαλμού το Λαζαρέτο, το τόπο της θυσίας τους. Σύντροφε Φίλη σου υποσχόμαστε να συνεχίσουμε τον αγώνα σου", ανσφέρει το ΜεΡα 25.


ΕΚΚΙΝΗΣΗ: Υπήρξε αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης
"Στην διάρκεια της κατοχής φυλακίστηκε για την δράση του από τους Γερμανούς κατακτητές σε στρατόπεδο ομήρων στα Γιάννενα και σε στρατόπεδο συγκέντρωσης της Θεσσαλονίκης. Στη διάρκεια του εμφυλίου αλλά και μετά από αυτόν υπέστη νέες διώξεις από τη μισαλλόδοξες μοναρχοφασιστικές κυβερνήσεις. Εξορίστηκε και καταδικάστηκε σε θανατική ποινή. Στη διάρκεια των διώξεων του δεν υπέγραψε ποτέ την, σαδιστικής έμπνευσης, «δήλωση μετανοίας» με τεράστιο προσωπικό τίμημα", αναφέρει η ΕΚΚΙΝΗΣΗ.



Σωματείο ΛΑΖΑΡΕΤΟ: Διατήρησε ακαταπόνητο φρόνημα έως το τέλος

Έζησε μια ζωή υπηρετώντας τα ιδανικά που του επεφύλαξαν 17 χρόνων φυλακίσεις και εξορίες και κατάφερε να διατηρήσει το ήρεμο και ακαταπόνητο φρόνημα του έως το τέλος, επισημαίνει το δ.σ του Σωματείου ΛΑΖΑΡΕΤΟ εκφράζοντας την ευγνωμοσύνη τους προς τον αποθανόντα, ο οποίος υπήρξε ο στυλοβάτης και άοκνος υποστηρικτής και διεκδικητής της ιδέας κατοχύρωσης του τόπου των εκτελέσεων ΛΑΖΑΡΕΤΟ σαν τόπο μνήμης και εθνικής συμφιλίωσης. 
 
H κηδεία του Φίλη Κορωνάκη θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα, στις 5 το απόγευμα στο Α’ Κοιμητήριο της Γαρίτσας.