Παρασκευή 22.11.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Υδραίου: Βάλαμε μπρος για την οριστική αδειοδότηση του πάρκινγκ της Πλατείας (video)

πάρκινγκ
17 Ιουνίου 2021 / 14:54

Στο σχεδιασμό του Δήμου η δημιουργία τριών περιφερειακών χώρων στάθμευσης

ΚΕΡΚΥΡΑ. Τις απαιτούμενες διαδικασίες για την έκδοση οριστικής και μόνιμης άδειας λειτουργίας του υπαίθριου χώρου στάθμευσης αυτοκινήτων στην Κάτω Πλατεία έχει εκκινήσει η δημοτική αρχή, όπως τόνισε στην «Ε» η Δήμαρχος Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων Μερόπη Υδραίου.

Υπενθυμίζεται ότι την προηγούμενη εβδομάδα μετά από αυτοψία της Διεύθυνσης Μεταφορών της ΠΙΝ, διαπιστώθηκε ότι ο χώρος που αξιοποιείται ως πάρκινγκ στην Κάτω Πλατεία λειτουργεί χωρίς άδεια, από το 2019, καθώς δεν πληροί τις προϋποθέσεις της σχετικής νομοθεσίας. 

Μιλώντας στο enimerosi.com, η κ. Υδραίου δήλωσε ότι ο Δήμος δρομολογεί όλες τις ενέργειες, προκειμένου να εκδοθεί η προσωρινή άδεια για τη λειτουργία του χώρου και να αποφευχθεί η ταλαιπωρία εν μέσω τουριστικής περιόδου.



Σύμφωνα με την ίδια, στο σχεδιασμό για την επίλυση του επιβαρυμένου κυκλοφοριακού προβλήματος συνολικά για την πόλη της Κέρκυρας, προβλέπεται η δημιουργία τριών περιφερειακών χώρων στάθμευσης, ώστε να αποσυμφορηθεί το κέντρο.
«Το πρόβλημα είναι πολύπαθο και μετρά 20 τουλάχιστον χρόνια, καθότι ο χώρος αυτός δεν είχε ποτέ νόμιμη, σταθερή και διαρκή άδεια. Δουλεύει με προσωρινές άδειες μέχρι να οριστικοποιηθεί η  κατάσταση και να γίνουν τα απαραίτητα βήματα και οι διαδικασίες.  Εμείς έχουμε ήδη ξεκινήσει και μέσω του ΣΒΑΚ που έχουμε συμβασιοποιήσει και έχει ξεκινήσει η διαδικασία για μια συνολική κυκλοφοριακή μελέτη και για την πόλη και για τον περιαστικό χώρο. Παράλληλα με κανονιστικές πράξεις που έχουμε ήδη ξεκινήσει να τις εκδώσουμε σε τοπικό  επίπεδο, δηλαδή στο χώρο της Σπιανάδας και στο γύρωθε χώρο  κάνουμε τις απαραίτητες ενέργειες, ώστε να πάρουμε μεν την προσωρινή άδεια για να μην δημιουργηθεί πρόβλημα εν μέσω τουριστικής σεζόν και ταυτόχρονα κάνουμε το βήμα για την οριστική και τελική διευθέτηση του χώρου αυτού σε συνδυασμό με το σχεδιασμό μας που περιλαμβάνει και τρία περιφερειακά πάρκινγκ για να λύσουμε το πρόβλημα και να μην έχουμε κι αυτή τη συσσώρευση αυτοκινήτων, ανθρώπων όχλησης και θορύβου», διευκρίνισε η Μερόπη Υδραίου



Όπως τόνισε, στελέχη της εταιρείας που έχει αναλάβει τη μελέτη για το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ) θα μετρήσουν τον κυκλοφοριακό φόρτο τους μήνες υψηλής επισκεψιμότητας του καλοκαιριού όπου παρατηρείται έντονη κυκλοφοριακή συμφόρηση λόγω και της τουριστικής κίνησης (Ιούλιο - Αύγουστο) και με βάση το πόρισμα που θα προκύψει θα διεξαχθούν χρήσιμα συμπεράσματα γι’ αυτά που πρέπει να γίνουν. Το πόρισμα αναμένεται να δημοσιευθεί μέχρι το τέλος του χρόνου.

Οι θέσεις του Συλλόγου Μονίμων Κατοίκων

Θέση πάντως για την επίλυση του κυκλοφοριακού στην παλαιά πόλη έχει λάβει επανειλημμένως ο Σύλλογος Μονίμων Κατοίκων Παλιάς Πόλης. Μεταξύ άλλων προτείνει την παραμονή εκτός, όλων των οχημάτων, πλην αυτών των μονίμων κατοίκων, σύμφωνα και με τα όσα ορίζει η  UNESCO για τα μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, την οριοθέτηση των επιτρεπομένων (επιτρεπτών) θέσεων στάθμευσης βάσει των επιταγών της πολιτικής προστασίας, με μπλε διαγράμμιση, τη διαφύλαξη και ενίσχυση των τριών οργανωμένων χώρων στάθμευσης οχημάτων μονίμων κατοίκων εντός της πόλης (Κάτω πλατεία, Σπηλιά, Λαϊκή), την δρομολόγηση δημοτικών μικρών λεωφορείων για τη μεταφορά αυτών που θα σταθμεύουν στα περιφερειακά πάρκινγκ προς το κέντρο της πόλης σε επιλεγμένα σημεία κ.α.