Παρασκευή 22.11.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Τετράωρη στάση εργασίας των δημοσιογράφων - Γιατί απεργούμε

ΕΣΗΕΠΗΝ
15 Ιουνίου 2021 / 18:36

Τα Διοικητικά Συμβούλια των Συνεργαζόμενων Ενώσεων στο χώρο του Τύπου και των ΜΜΕ αποφάσισαν να στηρίξουν τις πρωτοβουλίες των Εργατικών Κέντρων και Ομοσπονδιών σ’ όλη τη χώρα με 4ωρη στάση εργασίας την Τετάρτη 16 Ιουνίου (14.00-18.00) σε όλα τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης (έντυπα, ραδιοτηλεοπτικά, διαδικτυακά), στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, ΕΡΤ, ΓΓΕΕ, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Δημοτικά Ραδιόφωνα, Γραφεία Τύπου.

ΠΑΤΡΑ. Τα Διοικητικά Συμβούλια των Συνεργαζόμενων Ενώσεων στο χώρο του Τύπου και των ΜΜΕ, εμμένοντας στις ουσιαστικές διαφωνίες τους με τις διατάξεις του κατάφωρα αντεργατικού νομοσχεδίου αποφάσισαν να στηρίξουν τις πρωτοβουλίες των Εργατικών Κέντρων και Ομοσπονδιών σ’ όλη τη χώρα (ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ), με 4ωρη στάση εργασίας την Τετάρτη 16 Ιουνίου (14.00-18.00 ) σε όλα τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης (έντυπα, ραδιοτηλεοπτικά, διαδικτυακά), στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, ΕΡΤ, ΓΓΕΕ, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Δημοτικά Ραδιόφωνα, Γραφεία Τύπου.

Τα Δ.Σ. των Ενώσεων μετά και την ανυποχώρητη στάση του Υπουργείου Εργασίας απέναντι στις θέσεις μας για το επίμαχο νομοσχέδιο τονίζουν την ραγδαία επιδείνωση που θα επιφέρει στις ζωές όλων των εργαζομένων, εάν τελικώς ψηφιστεί, καθώς :

Με την διευθέτηση του χρόνου εργασίας, στην ουσία επιβάλλεται μείωση αποδοχών. 
Επιχειρείται η σαφής υποβάθμιση της συλλογικής διαπραγμάτευσης, με παράλληλη πριμοδότηση των ατομικών συμβάσεων εργασίας (με ό,τι αυτό συνεπάγεται).
Προβλέπεται περιορισμός της επαναπρόσληψης μετά από ακύρωση απόλυσης. 
Διευκολύνονται οι απολύσεις συνδικαλιστών. 
Καταργείται το ΣΕΠΕ και προβλέπεται η σύσταση της Επιθεώρησης Εργασίας ως Ανεξάρτητης Διοικητικής Αρχής, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. 
Θεσμοθετείται αυστηρότερο πλαίσιο κήρυξης και πραγματοποίησης των απεργιών, που ουσιαστικά οδηγεί στον σαφή περιορισμό του δικαιώματος στην απεργία, ενώ προστίθεται διάταξη περί «Αστικής ευθύνης συνδικαλιστών», με αποτέλεσμα την ομηρία, αν όχι την κατάργηση, του συνδικαλιστικού δικαιώματος.
Οι ρυθμίσεις περί διαιτησίας είναι στα μέτρα της εργοδοσίας, όπως άλλωστε και η ειδική προστασία των απεργοσπαστών.
Οι ραδιοτηλεοπτικές επιχειρήσεις δεν λογίζονται πλέον ως κοινής ωφέλειας, με αποτέλεσμα να χάνεται το πλεονέκτημα της μονομερούς προσφυγής στην διαιτησία του ΟΜΕΔ, αλλά και να υποβαθμίζεται ο δημόσιος χαρακτήρας των ραδιοτηλεοπτικών συχνοτήτων.