Κυριακή 22.12.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Απέναντι στην παράνομη αδειοδότηση των λατομείων και την ρύπανση των λιμνών στο Σκριπερό

Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Κέρκυρας
05 Ιουνίου 2021 / 13:02

Η πλουσιότατη χλωρίδα και πανίδα των λιμνών Σκριπερού βρίσκεται σε κίνδυνο, επισημαίνει η Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Κέρκυρας

ΚΕΡΚΥΡΑ.Με ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος η Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Κέρκυρας υπενθυμίζει τους πολυετείς αγώνες που έχει κάνει.

Ειδικότερα επισημαίνει: 

Προσφύγαμε για πληθώρα περιβαλλοντικών θεμάτων όπως:  Ενάντια στην τσιμεντοποίηση της Κορισσίων, των Αλυκών Λευκίμμης, της Αντινιώτη, του Υλαϊκού Λιμένα, του Ερημίτη και για όλα τα οικοσυστήματα, τις παραλίες, τα ποτάμια και τις λίμνες του νησιού μας. Για κάθε είδους ρύπανση. Για κλείσιμο των ΧΥΤΑ Τεμπλονίου και Λευκίμμης όπου πρωτοστατήσαμε. 

Για τις παράνομες μονάδες ασφαλτικών και τα λατομεία Τρουμπέτα.

Κατά των Αεροψεκασμών με λεμπαϊσίντ που δώσαμε την τελευταία μάχη το 2004, έως την παράνομη κουνουποκτονία με με επικίνδυνα φάρμακα και την ζιζανιοκτονία που είχαν πάρει μεγάλες διαστάσεις βάζοντας σε κίνδυνο την δημόσια υγεία. 

Ενάντια στις εξορύξεις υδρογονανθράκων και υπερ των ήπιων ΑΠΕ. Για την προστασία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. 

Και για πολλά, πολλά άλλα θέματα...

 Χαιρετίζουμε όλες τις οργανώσεις και τα κινήματα πολιτών που δίνουν σήμερα τους περιβαλλοντικούς αγώνες, έχοντας πλαισιώσει όσο ποτέ πριν το οικολογικό κίνημα.Καλούμε όλες/όλους να πάρουν θέση για 2 νέα σημαντικά ζητήματα που απειλούν το Κερκυραϊκό Περιβάλλον:

1)  Νέα παράνομη αδειοδότηση των λατομείων.
Δόθηκε πρόσφατα παράνομη επαναδειοδότηση των λατομείων της περιοχής Τρουμπέτα που θέλουν να επεκταθούν έως την Πυλίδα, όπου η ασχήμια τους θα φαίνεται πια από το Σωκράκι. Η λατομική αυτή ζώνη, εκτός των οχλήσεων και της καταστροφής του περιβάλλοντος που όλοι γνωρίζουν και όλοι βλέπουν, έχει ξεπεράσει προ πολλού το ανώτατο όριο εκμετάλλευσης, ήτοι τα 35 χρόνια. 

Για την  ακρίβεια, τον Δεκέμβρη του 2008, το ΣτΕ μετά από προσφυγή της Περιβαλλοντικής Πρωτοβουλίας Κέρκυρας και του Συλλόγου Διατήρησης Κερκυραϊκής Παράδοσης, ακύρωσε την υφιστάμενη άδεια.(απόφ. Ε' τμημ. ΣτΕ Α 3960/2008 31-12-2008)

Επίσης, επειδή είχε ήδη περάσει η 35ετία, δικαίωσε το αίτημά μας ότι η λατομική αυτή ζώνη πρέπει να εγκαταλειφθεί δια παντός, ως ήδη υπερ - εκμεταλλευμένη.

Πράγματι από τότε ως σήμερα δεν ξαναδόθηκαν άδειες εξόρυξης, αλλά αποκατάστασης και εκμετάλλευσης ξενόφερτου υλικού.  Πως λοιπόν δίδεται σήμερα ξανά άδεια στην ίδια λατομική περιοχή που έχει ήδη περάσει τα 50 χρόνια εντατικής  εκμετάλλευσης;

 2) Αποξήρανση/ρύπανση λιμνών περιοχής Σκριπερού

Το οικοσύστημα με τις 19 λίμνες Σκριπερού - Πουλάδων που είναι σημαντικός υγροβιότοπος, βρίσκεται ακόμη μια φορά σε κίνδυνο. (Παλιότερα ήθελαν να κάνουν ΧΥΤΑ εκεί αλλά αντιδράσαμε έγκαιρα και τους σταματήσαμε).

Η ρυπογόνος επιχείρηση πλυντήριο βαρέων οχημάτων, με την παράνομη λειτουργία της από το 2013 και μη διαθέτοντας καμία εγκατάσταση απορροής ρυπογόνων υπολοίπων, δηλητηριάζει τον υδροφόρο ορίζοντα!

Η παράνομη γεώτρησή τους αντλεί ύδατα από τις λιμνοπούλες με αποτέλεσμα να έχει αποξηραθεί ήδη η κοντινότερη λίμνη Συβιλιάτικα!

Η πλουσιότατη χλωρίδα και πανίδα των λιμνών Σκριπερού βρίσκεται σε κίνδυνο!

Η ευρύτερη περιοχή έχει χαρακτηριστεί από παλιά προστατευόμενη με ΦΕΚ.

Που είναι το κράτος; Γιατί δεν επεμβαίνουν οι αρμόδιες αρχές;

 Καλούμε όλες και όλους να συμπαρασταθούν στους κατοίκους και τους φορείς που έχουν ήδη ξεκινήσει αγώνα για τις 2 παραπάνω περιπτώσεις.

 

Τα στελέχη της Περιβαλλοντικής Πρωτοβουλίας Κέρκυρας

Σπύρος Σπάθας

Δημήτρης Φαναριώτης