Παρασκευή 22.11.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Εκδήλωση στη μνήμη του Κώστα Χυτήρη

πρωτομαγιά του 1944
01 Μαΐου 2021 / 18:38

ΚΕΡΚΥΡΑ. Επιμνημόσυνη εκδήλωση στους Κουραμάδες στο μνημείο του Κώστα Χυτήρη, ενός εκ των 200 εκτελεσθέντων στην Καισαριανή το 1944, πραγματοποιήθηκε την Πρωτομαγιά.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με χαιρετισμό του γ.γ. του σωματείου οικοδόμων, Γ. Λασθιωτάκη και ομιλία της εκπαιδευτικού Ν. Διαμαντοπούλου. 

 
Ποιος ήταν
 
Ο Κώστας Χυτήρης εκτελέστηκε μαζί με άλλους 199 κομμουνιστές στο σκοπευτήριο της Καισαριανής την Πρωτομαγιά του ’44 από τους Γερμανούς κατακτητές.
 
Ήταν το τέταρτο από τα πέντε παιδιά του Σπύρου Χυτήρη και της Διαμαντίνας. Γεννήθηκε το 1906. Στην Κέρκυρα, από τα γυμνασιακά του χρόνια, ήρθε σε επαφή με την κομμουνιστική ιδεολογία και εντάχθηκε στην Ομοσπονδία Κομμουνιστικών Νεολαιών Ελλάδας (ΟΚΝΕ).
 
Το 1929, στα 23 του χρόνια, όταν, δάσκαλος πια στην Ξάνθη, η δράση του, η ενεργητικότητά του και οι απόψεις του θα πείσουν τους δασκάλους της ακριτικής περιοχής να τον αναδείξουν συνδικαλιστικό τους εκπρόσωπο.
Μαζί και με πολλές άλλες εμβληματικές προσωπικότητες του αγώνα όπως ο Νίκος Πλουμπίδης έδωσαν σημαντικούς αγώνες για την ελεύθερη, δημοκρατική και ολοκληρωμένη μόρφωση όλων των παιδιών χωρίς ταξικούς φραγμούς, αγώνα για την ελεύθερη κυκλοφορία των ιδεών και τα συνδικαλιστικά δικαιώματα των δασκάλων.
Το 1933 ξεκινάνε οι πρώτες πειθαρχικές διώξεις που αντιμετώπισε μόνο και μόνο για τη συνδικαλιστική του δραστηριότητα και τις ιδέες του που θα καταλήξουν λίγα χρόνια μετά στην απόλυσή του και στη σύλληψή του.
Σε συνθήκες περιορισμών και διώξεων το 1936, λίγες εβδομάδες πριν συλληφθεί και εξοριστεί, οι δάσκαλοι τον εκλέγουν με ποσοστό 45% αιρετό εκπαιδευτικό σύμβουλο του υπουργείου Παιδείας.
Ο Κερκυραίος αγωνιστής συνελήφθη από το καθεστώς Μεταξά και εξορίστηκε στην Ανάφη τον Σεπτέμβριο του 1936.
Ακολούθησε το καλοκαίρι του 1937 η Ακροναυπλία κι αργότερα η διαδοχική παράδοση από το καθεστώς Μεταξά και τις κατοχικές κυβερνήσεις στους Ναζί, ο εγκλεισμός του στο στρατόπεδο της Λάρισας όπου πέρασε μαρτυρικές μέρες όπως έχουν αναφέρει σύντροφοί του.
Ακολούθησε η μεταφορά του στο στρατόπεδο στο Χαϊδάρι τον Αύγουστο του 1943. Την Πρωτομαγιά του 1944 οι κατακτητές επέλεξαν να εκτελέσουν τους 200 κομμουνιστές ως αντίποινα για την εξόντωση ενός Γερμανού στρατηγού και του επιτελείου του. Ανάμεσά τους και ο Κώστας Χυτήρης.
Οι 200 μελλοθάνατοι κομμουνιστές οδηγήθηκαν στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής - στο «Θυσιαστήριο της Λευτεριάς», όπως το ονόμασε ο λαός αργότερα - το πρωί της Πρωτομαγιάς του '44.