Δευτέρα 20.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Αναβάλλεται για έναν αιώνα ακόμα, η ισότητα των δυο φύλλων λόγω covid-19

ευρώπη
31 Μαρτίου 2021 / 17:09

Η πανδημία ανέβασε την ανισότητα των φύλων από μια γενιά, σύμφωνα με έκθεση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ. Η μελέτη αναφέρει ότι χάρη στην ανισότητα που προκαλείται από το COVID-19, οι γυναίκες δεν θα φτάσουν στα δικαιώματα τους άνδρες μέχρι τα μέσα του επόμενου αιώνα.

• Η Γερμανία περιορίζει τη χρήση του εμβολίου AstraZeneca σε άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών και ομάδων υψηλής προτεραιότητας λόγω ανησυχιών για την υγεία μετά από περαιτέρω αναφορές σπάνιας διαταραχής με την εμφάνιση θρόμβων. Παρά ταύτα, η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ είπε ότι είναι πρόθυμη να εμβολιαστεί με το σκεύασμα.
• Η Ισπανία θα χρησιμοποιήσει το εμβόλιο AstraZeneca για άτομα ηλικίας 55-65 ετών, με αξιωματούχους να λένε ότι το εμβόλιο Johnson & Johnson θα μπορούσε να χορηγηθεί σε ηλικιωμένους όταν γίνει διαθέσιμο.

• Η Ιταλία επέβαλε υποχρεωτική καραντίνα πέντε ημερών για τουρίστες που φθάνουν ή επιστρέφουν από ταξίδια σε άλλες χώρες της ΕΕ κατά το Πάσχα. Το διάταγμα θα ισχύει από σήμερα έως 6 Απριλίου.

• Η Ιρλανδία σκέφτεται να προσθέσει τις ΗΠΑ, τη Γαλλία και τη Γερμανία στον υποχρεωτικό κατάλογο καραντίνας ξενοδοχείων, σύμφωνα με τον αναπληρωτή πρωθυπουργό Λέο Βαραντάρ. Η χώρα ελπίζει επίσης να ανοίξει ξανά όλα τα καταστήματα, για πρώτη φορά φέτος, τον Μάιο και τα ξενοδοχεία τον Ιούνιο, καθώς η κυβέρνηση αρχίζει να αίρει ορισμένους περιορισμούς.

• Τα ψηφιακά πιστοποιητικά εμβολίων θα είναι έτοιμα στην Ισπανία το αργότερο μέχρι τον Ιούνιο, δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών Αράντσα Γκονζάλες Λάγια, αφού οι ηγέτες της ΕΕ συμφώνησαν τον περασμένο μήνα να εργαστούν για τα ψηφιακά έγγραφα ώστε να ξεκινήσει η ευρωπαϊκή τουριστική βιομηχανία.

• Ο ημερήσιος αριθμός θανάτων COVID-19 της Ουγγαρίας έφτασε σε επίπεδα ρεκόρ. Η κυβέρνηση ανέφερε 302 θανάτους την Τετάρτη, λέγοντας ότι το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης ήταν υπό πίεση, παρά το ότι έχει εμβολιάσει ήδη το ένα πέμπτο του πληθυσμού της, έναν από τους ταχύτερους ρυθμούς εμβολιασμού στην Ευρώπη.

• Ο Πρόεδρος Εμμανουήλ Μακρόν απευθύνθηκε στο γαλλικό κοινό την Τετάρτη το απόγευμα, καθώς η κυβέρνηση ανέφερε το υψηλότερο επίπεδο του 2021 στον αριθμό των ατόμων σε εντατική περίθαλψη με το COVID-19. 

• Η Εσθονία έχει παρατείνει τους περιορισμούς στην εκπαίδευση, τον αθλητισμό, τις δημόσιες εκδηλώσεις και τη δουλειά των νέων, κατά δύο εβδομάδες, λέγοντας ότι οι ταξιδιώτες που φτάνουν από τη Λετονία, τη Λιθουανία και τη Φινλανδία θα πρέπει τώρα να απομονώνονται για 10 ημέρες.

• Η Google θα συνεισφέρει 29,3 εκατομμύρια δολάρια στο νεοσύστατο Ευρωπαϊκό Ταμείο Μέσων και Πληροφοριών για την καταπολέμηση των ψεύτικων ειδήσεων, ως απάντηση στην κριτική ότι δεν έκανε αρκετά για την καταπολέμηση παραπληροφόρησης σχετικά με την πανδημία COVID-19.

• Η Ρωσία έχει καταγράψει το πρώτο εμβόλιο στον κόσμο κατά του ιού κορανοϊού για ζώα, το οποίο ονομάζεται Carnivac-Cov. Οι κλινικές δοκιμές του εμβολίου ξεκίνησαν τον περασμένο Οκτώβριο και αφορούσαν σκύλους, γάτες, αρκτικές αλεπούδες, βιζόν, αλεπούδες και άλλα ζώα.

• Ο Macron και η Merkel συζήτησαν πιθανή συνεργασία για τα εμβόλια με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν σε κοινή τηλεδιάσκεψη, ανέφερε το γραφείο του Macron.

• Χιλιάδες συγκεντρώνονται στις μεγαλύτερες πόλεις της Ρουμανίας για να απαιτήσουν τον τερματισμό των περιορισμών του κοροναϊού, συμπεριλαμβανομένης της απαγόρευσης της κυκλοφορίας, αφού οι αρχές παρέτειναν τους περιορισμούς επισπεύδοντας την έναρξη του νυχτερινού περιορισμού στο σπίτι κατά δύο ώρες σε πόλεις με λοιμώξεις άνω του 4% ανά 1.000 άτομα.