Δευτέρα 20.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Ερευνητές παρουσίασαν την προέλευση του covid-19

ευρώπη
30 Μαρτίου 2021 / 17:15

Μια ομάδα διεθνών εμπειρογνωμόνων από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) παρουσίασε λεπτομέρειες των ευρημάτων τους από αποστολή στην Κίνα. Η GMT κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο COVID-19 πιθανότατα μεταβιβάστηκε σε ανθρώπους από τη νυχτερίδα μέσω ενός ενδιάμεσου ζώου.

• Μια ομάδα διεθνών εμπειρογνωμόνων από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) παρουσίασε λεπτομέρειες των ευρημάτων τους από αποστολή στην Κίνα. Η GMT κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο COVID-19 πιθανότατα μεταβιβάστηκε σε ανθρώπους από τη νυχτερίδα μέσω ενός ενδιάμεσου ζώου. 

• Ο Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ, Τένδρο Ανχάνομ Γκεμπρέιε, δήλωσε ότι μια προτεινόμενη διεθνής συνθήκη για μελλοντικές πανδημίες θα μπορούσε να προωθηθεί στην ετήσια συνέλευση του ΠΟΥ τον Μάιο. Οι ηγέτες από το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία, τη Γερμανία και άλλες 21 χώρες προέβησαν σε κοινή δήλωση, με την οποία αποζητούν την αναγκαία συναίνεση ώστε να αντιμετωπισθούν μελλοντικές καταστάσεις έκτακτης ανάγκης παγκοσμίως, στην υγεία.

• Ο Οργανισμός υγείας της Σουηδίας ζήτησε από την κυβέρνηση να αναβάλει την προγραμματισμένη χαλάρωση των περιορισμών COVID-19 της 11ης Απριλίου - συμπεριλαμβανομένων των ορίων στον αριθμό των επισκεπτών σε λούνα παρκ, συναυλίες και αγώνες ποδοσφαίρου - σχεδόν για ένα μήνα καθώς η χώρα αντιμετωπίζει το τρίτο κύμα του ιού.

• Το ποσοστό λοίμωξης της Ισπανίας από κοροναϊό έχει αυξηθεί σε 149 κρούσματα στα 100.000 άτομα τις τελευταίες ημέρες. Περαιτέρω 15.500 μολύνσεις προστέθηκαν, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Υγείας, ως σταδιακή αύξηση στη μετάδοση από τα μέσα Μαρτίου που μετρήθηκαν τα χαμηλά επίπεδα.

• Η Γαλλία κατέγραψε τον υψηλότερο αριθμό ασθενών με COVID-19 σε μονάδες εντατικής θεραπείας από το δεύτερο απαγορευτικό του Νοεμβρίου. Ο αριθμός των νοσηλευομένων με την ασθένεια σε νοσοκομείο αυξήθηκε κατά περισσότερο από 600 την ημέρα, το μεγαλύτερο άλμα σε χρονικό διάστημα τεσσάρων μηνών.

• Το Ηνωμένο Βασίλειο δεν διαθέτει πλεόνασμα εμβολίων κοραναϊού αλλά θα εξετάσει πώς θα μοιραστεί τυχόν μελλοντικό πλεόνασμα εάν υπάρχει, δήλωσε ο εκπρόσωπος του πρωθυπουργού, Μπόρις Τζόνσον.

• Περίπου 60 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου Novavax θα παραχθούν τώρα και θα συσκευαστούν στη βορειοανατολική Αγγλία, δήλωσε ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον αφού συμφώνησε με μια συμφωνία με την GlaxoSmithKline. Η εταιρεία είπε ότι ελπίζει πως η διαδικασία παραγωγής μπορεί να ξεκινήσει ήδη από τον Μάιο.

• Η Βιέννη σκοπεύει να επεκτείνει περιοριστικά μέτρα για το Πάσχα, που θα διαρκέσει από 1-6 Απριλίου έως την επόμενη Κυριακή, δήλωσε ο υπουργός Υγείας της Αυστρίας.

• Ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε αυστηρότερους περιορισμούς COVID-19. Θα υπάρξει πλήρες απαγορευτικό το Σαββατοκύριακο κατά τη διάρκεια του μήνα του Ραμαζανιού και τα εστιατόρια θα δίνουν φαγητό μόνον σε πακέτο. Η απαγόρευση κυκλοφορίας σε εθνικό επίπεδο, 9 μ.μ. έως τις 5 π.μ., πρέπει να συνεχιστεί, πρόσθεσε ο Ερντογάν.