Κυριακή 22.12.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Αντίθετο το ΚΚΕ στην πρόταση νέου εκλογικού νόμου για την Τοπική Αυτοδιοίκηση

ΚΚΕ
29 Μαρτίου 2021 / 11:00

ΚΕΡΚΥΡΑ. «Η κυβέρνηση της ΝΔ προωθεί σχέδιο για νέο εκλογικό νόμο στην Τοπική Διοίκηση χρησιμοποιώντας ως πρόσχημα τα ζητήματα «κυβερνησιμότητας» στους Δήμους και τις Περιφέρειες» επισημαίνει το ΚΚΕ Κέρκυρας.

Αναλυτικά η ανακοίνωση: Η Τοπική Διοίκηση αποτελούσε και αποτελεί προέκταση του κεντρικού κράτους. Είναι οργανικό τμήμα του κρατικού μηχανισμού που εφαρμόζει και εξειδικεύει τις κατευθύνσεις των κυβερνήσεων και της ΕΕ σε επίπεδο πόλης, γειτονιάς, χωριού.

Με το σχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση της ΝΔ, ο θεσμός της Τοπικής Διοίκησης θα γίνει ακόμα πιο αντιλαϊκός – αντιδραστικός. Θα εφαρμόζει ή θα διευκολύνει την εφαρμογή μέτρων που υπηρετούν τις ανάγκες της τάξης που έχει την εξουσία, δηλαδή του μεγάλου κεφαλαίου (π.χ. εργασιακά, φόροι, περιβάλλον κλπ).

Με τις αλλαγές που σχεδιάζονται επιδιώκουν την απόλυτη ευθυγράμμιση Περιφερειών και Δήμων με την κυβερνητική πολιτική. Η κυβέρνηση θέλει να είναι απόλυτα βέβαιη ότι οι πολιτικές της θα φθάνουν μέχρι κάτω γρήγορα και χωρίς εμπόδια.

Για το σκοπό αυτό η πρόταση νόμου κινείται στους παρακάτω άξονες:
- Εκλογή δημάρχου - περιφερειάρχη με ποσοστό 43%+1. Δεύτερος γύρος υπάρχει, αν και εφόσον δεν πιαστεί το συγκεκριμένο ποσοστό. Να επισημάνουμε ότι για ένα εργατικό σωματείο το 43% είναι απαγορευτικό για να κηρύξει μία απεργία.
- Τα 3/5 των συμβούλων παίρνει ο επιτυχών συνδυασμός και κατανέμονται οι υπόλοιπες έδρες στην αντιπολίτευση.
- Για να μπει ένας συνδυασμός στην κατανομή των εδρών πρέπει να πιάσει το όριο του 3%.
- Μειώνει τις έδρες σε Δημοτικά και Περιφερειακά Συμβούλια. Η μείωση αυτή θα αποκλείσει δυνάμεις, ακόμη και αν υπερβούν το όριο του 3%, ειδικά για τους μικρούς και μεσαίους πληθυσμιακά δήμους.
- Επαναφέρει το ενιαίο ψηφοδέλτιο δήμων και κοινοτήτων. Καταργεί, δηλαδή, την ξεχωριστή κάλπη για κοινότητες - διαμερίσματα στους μεγάλους δήμους. Σε αυτήν την κατεύθυνση έρχεται να αποκλείσει τους συνδυασμούς που δεν θα καταφέρουν να «κατεβάσουν» ψηφοδέλτια στο 80% των κοινοτήτων.

Με βάση τα παραπάνω και σύμφωνα με τα αποτελέσματα για τις εκλογές στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων και στους 3 Δήμους του νησιού το 2019, η εικόνα σε σχέση με το πλήθος των μελών του κάθε συμβουλίου, τον αριθμό των παρατάξεων που θα πετύχαιναν την εισαγωγή τους στα συμβούλια αλλά και το πλήθος των συμβούλων της αντιπολίτευσης, είναι η παρακάτω:



Από τα παραπάνω φαίνεται ότι στόχος είναι να διευκολύνουν το Δήμαρχο – Περιφερειάρχη να «κινείται» και να «αποφασίζει» πιο άνετα και ευέλικτα χωρίς κάποιες ενοχλητικές φωνές. Περιορίζουν την εκπροσώπηση του λαού, σε πιο ελεγχόμενες δυνάμεις συμβούλων. Περιορίζουν δραματικά τη δύναμη και το ρόλο της αντιπολίτευσης με τα 2/5 του μειωμένου αριθμού συμβούλων.
Με βάση το σημερινό συσχετισμό πολλές δυνάμεις θα είναι έξω από τα δημοτικά και τα περιφερειακά συμβούλια. Έτσι ο ρόλος της αντιπολίτευσης θα γίνει ακόμη πιο τυπικός, διακοσμητικός για να δίνει άλλοθι «δημοκρατίας», σε έναν πιο αντιλαϊκό θεσμό. Θα υπάρχει μόνο η απόλυτη εξουσία του δημάρχου ή του περιφερειάρχη με μια μικρή και απόλυτα ελεγχόμενη ομάδα στελεχών.

Το σχέδιο νόμου βάζει επιπλέον εμπόδια και για τη συγκρότηση ψηφοδελτίων, προφανώς για να κοσκινίσει από την αρχή τις δυνάμεις που θα διεκδικήσουν την εκλογή τους. Έτσι προωθώντας το ενιαίο ψηφοδέλτιο και σε κοινότητες άνω των 500 κατοίκων με υποχρέωση για κάθε δημοτικό συνδυασμό να έχει την ελάχιστη εκπροσώπηση σε όλες τις κοινότητες βάζει επιπλέον εμπόδια ίσως και ανυπέρβλητα για τις μικρότερες δυνάμεις.

Ενισχύει έτσι τις προϋποθέσεις για δημιουργία δίπολων σε τοπικό επίπεδο και εξαφάνιση κάθε άλλης φωνής, που φθάνει μέχρι τις κοινότητες. Το «απαραίτητο συμπλήρωμα» είναι η μεγάλη αύξηση των παράβολων (100% για δημάρχους – 150% για περιφερειάρχες και 60% για δημοτικούς – κοινοτικούς συμβούλους) που αποτελεί και αυτό ένα σημαντικό εμπόδιο.

Η πλειοψηφία της ΚΕΔΕ (ΝΔ – ΚΙΝΑΛ - Ιωακειμίδης) στηρίζει ενεργά την πρόταση της κυβέρνησης. Οι όποιες αντιρρήσεις τους, είναι δευτερεύουσας σημασίας (π.χ πολύ μεγάλη μείωση αριθμού συμβούλων ενώ θα μπορούσε να ήταν μικρότερη κλπ) κυρίως ως πρόσχημα για να κρύψουν τη συμφωνία τους με την στρατηγική που εφαρμόζεται στην Τοπική Διοίκηση.

Οι δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ εναντιώνονται στο προτεινόμενο σύστημα με βασικό επιχείρημά τους «τη συμμετοχή και τη δημοκρατία» καλλιεργώντας ως συνήθως αυταπάτες για την αστική δημοκρατία. Ο ισχύων εκλογικός νόμος του ΣΥΡΙΖΑ διατήρησε όλο το αντιδραστικό θεσμικό πλαίσιο που υπήρχε στην Τοπική Διοίκηση. Η «κολοβή» απλή αναλογική που έφερε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, διατηρώντας τον εκβιαστικό Β’ γύρο, είχε ως στόχο ο θεσμός του δημάρχου – περιφερειάρχη να σηματοδοτεί τη διευρυμένη αστική συναίνεση στις εξελισσόμενες ανατροπές στην Τοπική Διοίκηση.

Είναι καιρός να αρθεί το θεσμικό πλαίσιο που απαγορεύει στα κόμματα να προβάλλουν ευθέως υποψηφιότητες στα όργανα όλων των βαθμίδων της Τοπικής Διοίκησης. Ένα βαθιά υποκριτικά δομημένο σκηνικό, που τροφοδοτεί την ψευδεπίγραφη εικόνα των δήθεν αυτοδιοικητικών και «υπερκομματικών» υποψηφίων. Δημιουργεί έτσι ένα περιβάλλον που παραπλανά το λαό, και εκμηδενίζει την ευθύνη και τη λογοδοσία των πολιτικών κομμάτων, για τις υποψηφιότητες και τα πεπραγμένα των αιρετών που στην πράξη υποστηρίζουν.

Το ΚΚΕ είναι αντίθετο με το προτεινόμενο σχέδιο νόμου όπως και με τον νόμο που ισχύει σήμερα, διεκδικώντας να είναι ισότιμη η ψήφος, χωρίς να έχει αυταπάτες για το ρόλο της Τοπικής Διοίκησης. Υπερασπιζόμαστε το σύστημα της απλής ανόθευτης αναλογικής και στην εκλογή των τοπικών οργάνων. Είμαστε αντίθετοι στην ύπαρξη πλαφόν για την είσοδο συνδυασμού στα συμβούλια, αλλά και στον εκβιαστικό β' γύρο. Περιφερειάρχης και δήμαρχος, πρέπει να αναδεικνύεται ο/η επικεφαλής του πρώτου σε ψήφους συνδυασμού.