Τετάρτη 22.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Πως και γιατί η Ε.Ε. δεν έχει εμβόλιο δικό της

ευρώπη
25 Μαρτίου 2021 / 16:57

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ αναφέρει ότι η σύνοδος κορυφής συζητά την ενίσχυση της παραγωγής εμβολίων στο ευρωπαϊκό έδαφος. "Οι βρετανικές εταιρείες παραγωγής λειτουργούν για τη Βρετανία ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν εξάγουν εμβόλια, επομένως βασιζόμαστε σε ό, τι μπορούμε να κάνουμε στην Ευρώπη", είπε.

• Το Ινστιτούτο Torlak της Σερβίας θα παράγει το εμβόλιο Sputnik V αφού καταλήξει σε συμφωνία με το Κρατικό Ταμείο Πλούτου RDIF της Ρωσίας, ενώ το υπουργείο Υγείας της Λευκορωσίας δήλωσε ότι η χώρα είχε αρχίσει να παράγει μαζικά το εμβόλιο και σχεδιάζει να κάνει έως και 500.000 δόσεις του εμβολίου ανά μήνα.

• Το Κέντρο Chumakov της Ρωσίας έχει ξεκινήσει τις έρευνες τρίτης φάσης του εμβολίου CoviVac, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Interfax, την Πέμπτη, επικαλούμενο σχετικές δηλώσεις υπουργού. Εκτός από το Sputnik V, οι ρωσικές αρχές έδωσαν επίσης έκτακτη έγκριση στον εμβολιασμό με EpiVacCorona και CoviVac.

• Ο αριθμός των νέων λοιμώξεων της Γερμανίας αυξήθηκε την Πέμπτη με το μεγαλύτερο ύψος από τις 9 Ιανουαρίου, κατά 22.657, συνολικά στα 2,7 εκατομμύρια. Ο αριθμός των περιπτώσεων ανά 100.000 τις τελευταίες επτά ημέρες, τις οποίες η γερμανική κυβέρνηση έχει χρησιμοποιήσει ως βασική μέτρηση για να αποφασίσει σχετικά με τα βήματα για τη λήψη νέων αυστηρότερων περιοριστικών μέτρων, αυξήθηκε σε 113 από 108 την Τετάρτη.

• Ο αριθμός των ασθενών με κορονοϊό στις γαλλικές ΜΕΘ αυξήθηκε κατά 17 την Τετάρτη σε 4.651, φτάνοντας στα υψηλά για το 2021 μέχρι στιγμής. Το υπουργείο Υγείας ανέφερε επίσης 65.373 νέες μολύνσεις, περισσότερες από τέσσερις φορές τον αριθμό της προηγούμενης ημέρας, λόγω λογιστικής καθυστέρησης.

• Η γαλλική κυβέρνηση είναι έτοιμη να λάβει αυστηρότερα μέτρα εάν αποτύχουν οι τρέχοντες περιορισμοί, δήλωσε την Τετάρτη ο υπουργός Υγείας Olivier Veran. Την περασμένη εβδομάδα, η Γαλλία επέβαλε ένα μήνα αυστηρών περιορισμών στο Παρίσι και σε τμήματα του Βορρά. 

• Όλοι οι επιβάτες αεροπορικών εταιρειών, που εισέρχονται στη Γερμανία ενδέχεται να υποχρεωθούν να παρέχουν ένα αρνητικό αποτέλεσμα δοκιμής πριν από την αναχώρηση, σύμφωνα με σχέδια που ανέφερε η εφημερίδα Bild, επικαλούμενη κυβερνητικές πηγές.

• Η Ουκρανία κατέγραψε ρεκόρ ημερησίως 16.669 νέων κρουσμάτων, δήλωσε την Πέμπτη ο υπουργός Υγείας Μακσίμ Στετάνοφ. Το προηγούμενο υψηλό των 16.294 περιπτώσεων ήταν στις 28 Νοεμβρίου, ενώ το ρεκόρ της Τετάρτης 363 θάνατοι COVID-19 έκλεισε το υψηλό της προηγούμενης ημέρας στα 342.

• Η Πολωνία ανέφερε ρεκόρ 34.151 νέες περιπτώσεις την Πέμπτη, με στοιχεία του υπουργείου Υγείας να δείχνουν την υψηλότερη αύξηση από την έναρξη της πανδημίας. Η κυβέρνηση ανακοίνωσε τώρα ότι θα κλείσουν τα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά.

• Η Ουγγαρία έχει καταγράψει έναν νέο αριθμό ρεκόρ των καθημερινών θανάτων COVID-19, με 272 νέα θύματα να ανακοινώνονται την Πέμπτη - 20 περισσότερα από το προηγούμενο ρεκόρ, που έγινε την Τρίτη. 
 
• Η Βιέννη και δύο άλλες επαρχίες στην ανατολική Αυστρία θα επανέλθουν σε συνολικά απαγορευτικά για αρκετές ημέρες κατά τη διάρκεια των διακοπών του Πάσχα σε μια προσπάθεια να αντιμετωπισθεί η αυξανόμενη πίεση στις ΜΕΘ, δήλωσε την Τετάρτη ο υπουργός Υγείας της χώρας.

• Η κυβέρνηση της Φινλανδίας πρότεινε αυξημένα περιοριστικά μέτρα για άλλες πέντε πόλεις, συμπεριλαμβανομένης της πρωτεύουσας του Ελσίνκι. Νωρίτερα αυτό το μήνα, η κυβέρνηση έκλεισε εστιατόρια και σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σε ολόκληρη τη χώρα.

• Ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον έχει προτείνει ότι ορισμένες παμπ ενδέχεται να απαιτούν από τους πελάτες να προσκομίσουν πιστοποιητικά εμβολίου. 

• Η προγραμματισμένη επανέναρξη σχολείων και νηπιαγωγείων της Ουγγαρίας στις 7 Απριλίου φαίνεται πλέον «υπερβολικά αισιόδοξη», δήλωσε ο Ζολτάν Μαρούζσα, υφυπουργός εκπαίδευσης, καθώς τα νοσοκομεία βρίσκονται υπό «εξαιρετική» πίεση.