Τετάρτη 22.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Από 14 Ιουλίου και μετά θα «πέσει η Βαστίλη» του κορονοϊού στην Ευρώπη

ευρώπη
22 Μαρτίου 2021 / 18:00

- Η Ευρώπη στοχεύει στην ανοσία της αγέλης έως τον Ιούλιο, δήλωσε ο Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την εσωτερική αγορά, Thierry Breton. Ας πάρουμε μια συμβολική ημερομηνία: έως τις 14 Ιουλίου, έχουμε τη δυνατότητα να επιτύχουμε ανοσία σε ολόκληρη την ήπειρο. Είμαστε στο σπίτι, γιατί γνωρίζουμε ότι για να νικήσουμε αυτήν την πανδημία υπάρχει μόνο μία λύση: ο εμβολιασμός. Τα εμβόλια φτάνουν", είπε.

- Ο υπουργός εμβολίων της Γαλλίας, Alain Fischer, δήλωσε ότι αναμένει από τη χώρα να επιστρέψει σε κάποια κανονικότητα έως το καλοκαίρι ή το φθινόπωρο, μετά από επιτάχυνση του προγράμματος εμβολιασμού της.

- Μπορεί να απαιτηθούν περιοριστικά μέτρα όπως η κοινωνική αποστασιοποίηση και οι μάσκες προσώπου για "λίγα χρόνια" για να σταματήσει οποιαδήποτε περαιτέρω εξάπλωση του ιού, δήλωσε η επικεφαλής της ανοσοποίησης στη Δημόσια Υγεία της Αγγλίας, Mary Ramsey.

- "Δεν νομίζω ότι οι άνθρωποι θα πρέπει να σχεδιάζουν καλοκαιρινές διακοπές στο εξωτερικό μέχρι το επόμενο έτος", προειδοποίησε ο Kamlesh Khunti, μέλος της επιστημονικής συμβουλευτικής ομάδας για την κατάσταση έκτακτης ανάγκης της βρετανικής κυβέρνησης.

- Η αστυνομία και οι διαδηλωτές συγκρούστηκαν στην πόλη Μπρίστολ, της νοτιοδυτικής Αγγλίας την Κυριακή, καθώς χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν κατά ενός κυβερνητικού νομοσχεδίου που θα έδινε στην αστυνομία νέες εξουσίες για τον περιορισμό των διαδηλώσεων. Χιλιάδες διαδηλωτές αψήφησαν τους περιορισμούς του COVID-19, ενώ μερικοί πυροδότησαν πυροτεχνήματα προς τους αστυνομικούς, σκοπεύοντας τα οχήματα της αστυνομίας και ψεκάζοντας γκράφιτι καθώς τα ΜΑΤ αντιμετώπισαν τους διαδηλωτές ακτιβιστές με γκλομπ και ασπίδες.

- Η Ρωσία έχει καταλήξει σε συμφωνία με την Virchow Biotech της Ινδίας για την παραγωγή έως 200 εκατομμυρίων δόσεων ετησίως από το εμβόλιο Sputnik V στην Ινδία, δήλωσε το κρατικό Ταμείο πλούτου της χώρας.

- Η βρετανική κυβέρνηση υπενθύμισε και πάλι στην Ευρωπαϊκή Ένωση τις δεσμεύσεις της σχετικά με τις εξαγωγές εμβολίων. «Ένα πράγμα που νομίζω ότι μπορούμε να κάνουμε είναι να υπενθυμίσουμε στην ΕΕ τις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει, και ιδιαίτερα η Ursula von der Leyen, πρόεδρος της ΕΕ, δεσμεύτηκε στον πρωθυπουργό ότι η ΕΕ δεν θα εμποδίσει τις εταιρείες να εκπληρώσουν συμβατικές υποχρεώσεις για τους εμβολιασμούς, "είπε η υπουργός Κοινωνικής Φροντίδας, Έλεν Ουίλι.

- Η Ουαλία έχει άρει την απαγόρευση πώλησης μη απαραίτητων ειδών σε σούπερ μάρκετ, καθώς ελαττώνει αργά τους περιορισμούς. Από τον Δεκέμβριο, στα σούπερ μάρκετ απαγορεύτηκε η πώληση αντικειμένων, όπως βιβλία, DVD και παιχνίδια, προκειμένου να επιβραδυνθεί η εξάπλωση του ιού.

- Η Ιταλία ανέφερε περαιτέρω 20.159 νέες μολύνσεις τις τελευταίες 24 ώρες, ενώ οι θάνατοι επίσης αυξήθηκαν, κατά 300, ανεβάζοντας τον αριθμό των θανάτων σε εθνικό επίπεδο σε 104.942 - το δεύτερο υψηλότερο στην Ευρώπη μετά το Ηνωμένο Βασίλειο.