Τετάρτη 08.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Κόκκαλη προς Ασπιώτη και Βάρελη: Bραχυκύκλωμα ημιμάθειας και μικροπολιτικής

Σπυριδούλα Κόκκαλη
19 Μαρτίου 2021 / 16:01

ΑΧΑΡΑΒΗ(Δήμος Βόρειας Κέρκυρας). Σε πρόσφατες αιτιάσεις των δημοτικών συμβούλων της αντιπολίτευσης Σπύρου Ασπιώτη και Σπύρου Βάρελη, απαντά η Αντιδήμαρχος Κυκλικής οικονομίας του Δήμου Βόρειας Κέρκυρας, Σπυριδούλα Κόκκαλη

Μια αναγκαία απάντηση στους κ. κ. Ασπιώτη, Βάρελη και Σια:

Bραχυκύκλωμα ημιμάθειας και μικροπολιτικής εις βάρος των Δημοτών και του Εθελοντικού Οργανισμού μη κερδοσκοπικού χαραχτήρα «Το Χαμόγελο του παιδιού».

Ανταποδοτική Ανακύκλωση

• Η εναλλακτική διαχείριση των δημοτικών αποβλήτων συσκευασίας είναι υποχρεωτική για τους Δήμους και οργανώνεται είτε από τους ίδιους είτε από τους διαχειριστές συσκευασιών( συστήματα ατομικής ή συλλογικής εναλλακτικής διαχείρισης) σε συνεργασία με τους Δήμους, με βάση το Νόμο 2339/2001, όπως αυτός ΤΡΟΠΟΠΟΙΉΘΗΚΕ ΚΑΙ ΒΕΛΤΙΩΘΗΚΕ  με το Νόμο 4496/2017 επι κυβέρνησης κ.Αλ.Τσίπρα, υπουργού Εσωτερικών κ. Π. Σκουρλέτη και Περιβάλλοντος κ. Σ. Φάμελλου. 
• Το εθνικής εμβέλειας Συλλογικό Σύστημα Ανταποδοτικής Εναλλακτικής Διαχείρισης και Ανακύκλωσης Συσκευασιών και Αποβλήτων με την επωνυμία Ανταποδοτική Ανακύκλωση Ανώνυμη Εταιρεία είναι εγκεκριμένο από το Υπουργείο  Ενέργειας, Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΦΕΚ 2711 Β/31-12-2008, 193471/31.12.2008 απόφαση του Υπουργού ).

Ο Ελληνικός Οργανισμός Ανακύκλωσης – ΕΟΑΝ ενέκρινε στις 15 Φεβρουαρίου 2021 το νέο εξαετές Επιχειρησιακό Σχέδιο του Συλλογικού Συστήματος της ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ, με σκοπό την ανάπτυξη της ανακύκλωσης των συσκευασιών στη χώρα μας. Βασίζεται στο νέο μοντέλο προώθησης της ανακύκλωσης στη χώρα μας με τα «σπιτάκια της ανταποδοτικής ανακύκλωσης», που αναπτύσσεται σε 5 άξονες.
1. Δωρεάν λειτουργία για τους Δήμους.
2. Το κόστος της συλλογής και μεταφοράς των ανακυκλώσιμων υλικών  να αναλαμβάνεται από το σύστημα.
3. Διαλογή και επεξεργασία στην πηγή με χρήση απλής υψηλής τεχνολογίας.
4. Παραγωγή υλικών χωρίς προσλήψεις  100%  καθαρότητα.
5. Δημιουργία νέων πράσινων θέσεων εργασίας για τη συλλογή και μεταφορά ανακυκλώσιμων υλικών και τέλος το πιο σημαντικό είναι η παροχή σημαντικού ανταποδοτικού αντίτιμου άμεσα στους πολίτες .(Κάθε 33 συσκευασίες 1€ το οποίο χρησιμοποιείται από τους πολίτες ή προσφέρεται σε ένα μη κερδοσκοπικό οργανισμό. Στην περίπτωση του Δήμου Βόρειας Κέρκυρας στο «Χαμόγελο του Παιδιού».)

Μετά από 20 χρόνια  «Τα σπιτάκια της ανταποδοτικής ανακύκλωσης» αποτελούν τη σωστή μέθοδο ανακύκλωσης, καθόσον από 5.1.2023 η ανακύκλωση των πλαστικών και μεταλλικών συσκευασιών θα πραγματοποιείται αποκλειστικά με αυτή τη μέθοδο, αφού η ελληνική πολιτεία αποφάσισε την πλήρη εφαρμογή του «συστήματος επιστροφής εγγύησης» για το πλαστικό και το μέταλλο, σε εναρμόνιση με τα οριζόμενα στην κοινοτική νομοθεσία (οδηγίες ΕΕ 2019/904 και 2018/851).

Τονίζεται ιδιαίτερα:
• Οι ΟΤΑ υποχρεούνται κατά την κατάρτιση τοπικών σχεδίων διαχείρισης αποβλήτων (ΤΣΔΑ) να μεριμνούν για την υλοποίηση των εθνικών μέτρων μείωσης των απορριμμάτων.
• ΟΙ ΠΡΩΤΟΙ ΠΟΥ ΑΓΚΑΛΙΑΣΑΝ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΖΟΥΝ   ΤΗΝ ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΗ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ :
• Το Μέγαρο Μαξίμου
• Η Εισαγγελία Αρείου Πάγου
• η Ελληνική Αστυνομία
• Το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας.
• Η συντριπτική πλειοψηφία των Δήμων πανελλαδικά και πολλοί άλλοι Οργανισμοί … οι συνεργασίες συνεχίζονται…

ΤΑ ΩΦΕΛΗ ΑΠΟ ΤΗ  ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΟ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ :
Όλες οι εργασίες γίνονται δωρεάν (συλλογή και μεταφορά)  από την Ανταποδοτική Ανακύκλωση.  ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΤΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΚΕΡΔΟΣ των συμβεβλημένων με το σύστημα, Δήμων και οργανισμών το οποίο μετακυλίεται τόσο στο περιβάλλον και στους πολίτες ή τους μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς   με τη μορφή αντίτιμου. Ο ΔΗΜΟΣ ΒΟΡΕΙΑΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ ΘΑ ΕΝΙΣΧΥΕ τον Εθελοντικό Οργανισμό μη κερδοσκοπικού χαραχτήρα «Το Χαμόγελο του παιδιού».
• Η μοναδική υποχρέωση του συμβεβλημένου Δήμου εστιάζεται στην παραχώρηση ενός μικρού χώρου και στην ηλεκτρική σύνδεση χωρίς όμως να πληρώνεται το ενεργειακό κόστος .Άρα το όφελος είναι πολλαπλάσιο.
• Οι Δήμοι δεν δεσμεύουν ανθρώπινο δυναμικό και δεν χαρίζουν πόρους σε σκιώδη dealer όπως αναφέρεται.   
• Αντίθετα βοηθούν σε δύσκολες εποχές στην αγοραστική δύναμη των Δημοτών με το ανταποδοτικό κίνητρο. Στα Σπιτάκια της Ανακύκλωσης οι συσκευασίες  έχουν αξία και κέρδος  1€ με την επιστροφή 33 συσκευασιών.
ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΑΛΛΑΓΗ ΝΟΟΤΡΟΠΙΑΣ
Καλλιεργείται η νοοτροπία που ενισχύει τις περιβαλλοντικές ευαισθησίες όλων. Παράλληλα, ενισχύεται ο κοινωνικός σκοπός της ανταποδοτικής ανακύκλωσης μέσω του ανταποδοτικού κινήτρου.

ΑΝΑΓΚΑΙΑ ΥΠΕΝΘΥΜΙΣΗ:
20 χρόνια πριν, οι Δήμοι Θιναλίων, Ζακύνθου και Ψυχικού πρωτοστατούσαν στην ανακύκλωση με ειδικά μηχανήματα με πρέσες και απευθείας μεταφορά ανακυκλώσιμων σε βιομηχανίες της χώρας και ποσοστό πάνω από 20%.
• 20 χρόνια μετά … από τη «Σκύλα στη Χάρυβδη»… και πανελλαδική πρωτοτυπία
• ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΗ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ –ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΟ ΚΙΝΗΤΡΟ… 5 φορές εισαγωγή στο δημοτικό συμβούλιο…5 φορές αναβολή
• Απαξίωση-υποβάθμιση  του Τοπικού Σχεδίου ολοκληρωμένης διαχείρισης αποβλήτων Δήμου Βόρειας Κέρκυρας (πανελλαδική πρωτοπορία) … δυο φορές εισήχθη στο δημοτικό συμβούλιο, δυο φορές αναβλήθηκε.
• Κανονισμός καθαριότητας , επτά φορές εισήχθη στο δημοτικό συμβούλιο, επτά φορές αναβλήθηκε.
Αρχή τους η αναβλητικότητα σε κάθε τι προοδευτικό και σημαντικό για το Δήμο ( δαπάνη για σύνταξη τεχνικών δελτίων για το χρηματοδοτικό πρόγραμμα «Αντώνη Τρίτση, ΣΜΑ κ.λ.π).
Αναρωτιέμαι… Αυτή η συμπεριφορά και ο τρόπος αντιπολίτευσης δηλώνει την αγάπη , την έννοια για το τόπο μας και τους πολίτες του;

• Η Δημοτική Αρχή Βόρειας Κέρκυρας προχωρά. Σταθερά. Με δράσεις προς όφελος του τόπου και της κοινωνίας. Με τελευταία εξέλιξη το Μνημόνιο συνεργασίας του Ιονίου Πανεπιστημίου  με το Δήμο Βόρειας Κέρκυρας σε θέματα του εθελοντικού τουρισμού για την ανακύκλωση, στην ανάπτυξη δράσεων που εμπίπτουν στο πεδίο της κυκλικής οικονομίας με την εκχώρηση τεχνογνωσίας από το Τμήμα Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου (που εδρεύει στη Ζάκυνθο), στην ενίσχυση της επικοινωνιακής καμπάνιας και των δράσεων ευαισθητοποίησης των δημοτών για την πράσινη διαχείριση και τέλος στην ανάδειξη της ιστορίας του Δήμου Βόρειας Κέρκυρας με σύγχρονα ψηφιακά μέσα.

Κλείνοντας, δηλώνω ότι παραμένω πιστή στον αγώνα και στην εντολή πουχω λάβει από τις δημότισσες και δημότες του Δήμου Βόρειας Κέρκυρας και  στηρίζω τη Δημοτική  αρχή στον αγώνα της να θεμελιωθεί ένας Δήμος ανθρώπινος, σύγχρονος και αποτελεσματικός.