Τρίτη 21.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Τα σύνορα ορθώνονται, αυτή τη φορά για τα εμβόλια

ευρώπη
10 Μαρτίου 2021 / 17:03

Η ΕΕ και η Βρετανία ανανεώνουν την κόντρα τους με κατηγορίες εθνικισμού εμβολίων. Η πιο πρόσφατη αντιπαράθεση προήλθε μετά από την κατηγορία του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Τσαρλς Μισέλ ότι η Βρετανία και οι ΗΠΑ επέβαλαν απαγορεύσεις εξαγωγής στα εμβόλια COVID-19. Το Ηνωμένο Βασίλειο χαρακτήρισε τους ισχυρισμούς «εντελώς ψευδείς».

• Η αργή κυκλοφορία εμβολίων στη Γερμανία θα επιταχυνθεί από τον Απρίλιο όταν οι γιατροί αρχίσουν να χορηγούν το εμβόλιο, αλλά ο στόχος για εμβολιασμού του 25% του πληθυσμού δεν είναι πια ρεαλιστικός, σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας Jens Spahn. Μόνο περίπου το 6,4% των 83 εκατομμυρίων πληθυσμών έλαβαν τουλάχιστον μια πρώτη δόση.

• Ο Thomas Mertens, ο επικεφαλής της STIKO, μια γερμανική ομάδα εμπειρογνωμόνων για τη χρήση εμβολίων, βγήκε υπέρ του ρωσικού τσαμπιού Sputnik V, καθώς η Ευρώπη ζυγίζει προσεκτικά την παραγωγή και τη χρήση της. "Αυτό είναι ένα καλό εμβόλιο, το οποίο φαίνεται ότι θα εγκριθεί στην ΕΕ, κάποια στιγμή", είπε.

• Μια δημοσκόπηση του Διεθνούς Ινστιτούτου Κοινωνιολογίας του Κιέβου διαπίστωσε ότι το 60% των Ουκρανών δεν θέλουν εμβόλιο, από 40% τον Ιανουάριο, σύμφωνα με το AP. Υπάρχει ιδιαίτερη απροθυμία μεταξύ των ιατρών.

• Καμία εταιρεία στη Γαλλία δεν έχει υπογράψει σύμβαση με τη Ρωσία για την παραγωγή του εμβολίου Sputnik V COVID-19, δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργού βιομηχανίας της Γαλλίας, που φαίνεται να έρχεται σε αντίθεση με τον επικεφαλής του κρατικού ταμείου RDIF.

• Η Πολωνία ανέφερε 17.260 νέες περιπτώσεις κοροναϊού, το υψηλότερο ποσοστό από τον Νοέμβριο, καθώς η χώρα αντιμετωπίζει ένα τρίτο κύμα πανδημίας. Οι συνολικές λοιμώξεις ξεπερνούν τώρα τα 1,8 εκατομμύρια, με 45,997 θανάτους.

• Η Βουλγαρία ανέφερε 3.502 νέα κρούσματα COVID-19, το υψηλότερο ημερήσιο ποσοστό της σε τρεις μήνες. Οι θάνατοι αυξήθηκαν κατά 132. Πολλές πόλεις της Βαλκανικής χώρας έχουν ήδη απαγορεύσει τα μη επείγοντα χειρουργεία σε νοσοκομεία, ενώ σχολεία, εμπορικά κέντρα, γυμναστήρια και εστιατόρια θα μπορούσαν σύντομα να κλείσουν για να επιβραδύνουν την εξάπλωση του ιού.

• Η κυβέρνηση της Εσθονίας απαγόρευσε ομάδες μεγαλύτερες από δύο άτομα, έκλεισαν τα μη απαραίτητα καταστήματα και είπε σε εστιατόρια να στραφούν σε takeaways για να περιορίσουν τις μολύνσεις COVID-19. Τα δημοτικά σχολεία θα στραφούν επίσης σε διαδικτυακή εκπαίδευση στη χώρα, η οποία έχει το δεύτερο υψηλότερο κατά κεφαλή ποσοστό μόλυνσης στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

• Η Ιαπωνία θα διοργανώσει τους Ολυμπιακούς και τους Παραολυμπιακούς του Τόκιο του καλοκαιριού χωρίς θεατές στο εξωτερικό λόγω της ανησυχίας του κοινού για το COVID-19, σύμφωνα με δύο κυβερνητικές πηγές στο Reuters.