Τρίτη 05.11.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Η Δημοτική αρχή στον Νότο φαίνεται να συμβιβάζεται η και να βολεύεται

δήμος νότιας κέρκυρας
09 Φεβρουαρίου 2021 / 18:22

Η ΛΑΣΥ πρότεινε να παρθούν ορισμένα μέτρα ανακούφισης των ανέργων, των εποχιακά εργαζόμενων και των αυτοαπασχολούμενων με εισόδημα μέχρι 12.000 ευρώ. Αφορούν την απαλλαγή από δημοτικούς φόρους, τέλη καθαριότητας, ηλεκτρισμού, τέλη παρεπιδημούντων μέχρι 30/06/2021, καθώς και διαγραφή οφειλών τους προς το δήμο.

ΛΕΥΚΙΜΜΗ. Ψηφίσθηκε ο προϋπολογισμός του Δήμου Νότιας Κέρκυρας για το 2021, στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, στις 4/2/2021 με τους ψήφους της πλειοψηφίας.

Ο προϋπολογισμός αποτυπώνει την πολιτική που θα ακολουθήσει ο δήμος στην τρέχουσα χρονιά. Καταρτίζεται με βάση τις οδηγίες, τις κατευθύνσεις και τη χρηματοδότηση της κυβέρνησης. Ακόμα πριν την ψήφισή του ελέγχεται ο από το οικονομικό παρατηρητήριο αν συντάχθηκε με βάση τις κατευθύνσεις. Δηλαδή ο προϋπολογισμός πρέπει να κινείται στη γραμμή που χαράζει η εκάστοτε κυβέρνηση, σήμερα της ΝΔ. Σωστά λοιπό το ΚΚΕ και η ΛΑΣΥ αποκαλούν την «Τοπική Αυτοδιοίκηση», Τοπική Διοίκηση.

Η κυβερνητική γραμμή αποτυπώθηκε και στον κρατικό προϋπολογισμό, έχοντας οδηγό το «Σχέδιο Πισσαρίδη» η υλοποίηση του οποίου θα είναι και προϋπόθεση για να αντλεί σταδιακά τα 32 δισ. από την ΕΕ. Ποσό που θα κατευθυνθεί στις μεγάλες επιχειρήσεις για «ανάπτυξη» αλλά ο λογαριασμός θα πληρωθεί από το λαό γιατί «γεύμα δωρεάν δεν υπάρχει στην ΕΕ» κατά τον κ. Σταϊκούρα.
Επομένως ο προϋπολογισμός του Δήμου δεν διαμορφώνεται σε ουδέτερο έδαφος ούτε αποτυπώνει ΜΟΝΟ τις προθέσεις και τα «οράματα» της δημοτικής αρχής, όπως λένε οι άλλες παρατάξεις.
 
Η κρατική χρηματοδότηση (ΚΑΠ), για τη λειτουργία του δήμου είναι ίσα -ίσα για τη μισθοδοσία, όπως και πέρυσι. Η χρηματοδότηση για τη λειτουργία των σχολείων Α και Β βαθμού (νηπιαγωγεία, δημοτικά, γυμνάσια, λύκεια) είναι απαράδεκτη μόνο 131.000. Τα φετινά επισκευαστικά για τα σχολεία, δεν φθάνουν ούτε για βαψίματα.

Η χρηματοδότηση του φετινού τεχνικού προγράμματος είναι μόνο για μπαλώματα.
Η αγροτική οδοποιία και φέτος είναι ο φτωχός συγγενής. Ο κόσμος δεν μπορεί να πάει ούτε στις ελιές του. Οι δαπάνες του προϋπολογισμού δεν φθάνουν ούτε για λίγα αδρανή υλικά ανά χωριό.
Αντισεισμική προστασία: Τίποτα
Αντιπυρική προστασία: Ελάχιστα και αν κάνουν κάτι
Παιδικές χαρές: Μόνο 4 από ένα πρόγραμμα. Τα άλλα χωριά ίσως έχουν τύχη σε κάποιο άλλο «πρόγραμμα»
Αντιπλημμυρικά: Ευτυχώς προέκυψε αδιάθετο υπόλοιπο από τον ενιαίο δήμο αλλά μόνο για αρχή. Τα προβλήματα είναι τεράστια σε ορισμένες περιοχές (Αϊ Γιώργης, Λίνια, Πετριτής κλπ.) θα χρειαστούν πολλαπλάσια ποσά για τα αναγκαία έργα.

Τα παραπάνω είναι μερικά από τα ζητήματα που η ΛΑΣΥ συνεχώς προβάλλει και διεκδικεί λύσεις. Η ανεπαρκέστατη κρατική χρηματοδότηση για έργα κοινωνικού χαρακτήρα, είναι φανερό ότι θέλει να σπρώξει ντους δήμους στην απόκτηση ίδιων πόρων, δηλαδή με φορολόγηση των δημοτών. Μέσα σε αυτή την γενική καταχνιά, ο δήμος θα έχει τη δυνατότητα να κάνει έργα κυρίως οδοποιίας, αντιπλημμυρικά αναπλάσεις κλπ. Θα οφείλονται στο πρόγραμμα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ (χρηματοδότηση νέων δήμων), αλλά και σε ένα σημαντικό ποσό 2.090.000 που περίσσεψαν από τον ενιαίο δήμο (κληρονομιά) που προέβλεπε 1.500.000 για οδοποιία και 590.000 αντιπλημμυρικά.

Η κατανομή του ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ έγινε με καθαρά κριτήρια σκοπιμότητας και προσωπικής εξυπηρέτησης. Τα υπόλοιπα με έναν πιο «αναλογικό» τρόπο. Μετά από 20 χρόνια εγκατάλειψης ίσως κάποια έργα φανούν κοσμογονία. Θα είναι μερικά ελάχιστα από όσα έπρεπε να έχουν γίνει τα προηγούμενα χρόνια.
Γι’ αυτό ο λαός της Νότιας Κέρκυρας δεν οφείλει να πει ευχαριστώ σε κανέναν. Και από τον φετινό αλλά και τον περσινό προϋπολογισμό φαίνεται καθαρά η λογική και ο προσανατολισμός της Δ. Αρχής. Τους ενδιαφέρει η εικόνα και η στήριξή της γραμμής της κυβερνητικής πολιτικής, δηλαδή μόνο τουρισμός γι’ αυτό και οι περισσότερες δαπάνες αφορούν έργα «βιτρίνας».

Μέσα από τον προϋπολογισμό και το σκέλος των δαπανών, μπορεί κανείς να διαπιστώσει ξεκάθαρα όλες τις ανεπάρκειες και ελλείψεις στους μηχανισμούς του Δήμου και τις αδυναμίες του για παροχή υπηρεσιών. Έτσι αναπόφευκτα οδηγείται το μεγαλύτερο μέρος των υπηρεσιών στους ιδιώτες. Υλοποιείται και με αυτόν τρόπο η κυβερνητική γραμμή ιδιωτικοποίησης πχ ηλεκτροφωτισμός. Όλα στους ιδιώτες.
Τεχνικές υπηρεσίες, διοικητικές υπηρεσίες. Μεγαλύτερο μέρος υπηρεσιών σε ιδιώτες μελετητές σύμβουλους κλπ. Καθαριότητα το ίδιο. Θα αναστραφεί η κατάσταση τα επόμενα χρόνια ή θα μεγαλώσει το πρόβλημα;

Η Δημοτική αρχή φαίνεται να συμβιβάζεται η και να βολεύεται, διευκολύνοντας και την κυβερνητική πολιτική, υποστελέχωσης υποχρηματοδότησης και μετάθεσης του κόστους στο Δήμο σπρώχνοντας τες στα ίδια έσοδα.