Στηρίξτε τους εργαζόμενους των εποχικών επιχειρήσεων, ζητάει ο Δ. Μπιάγκης
κιναλ
08 Φεβρουαρίου 2021
/ 20:14
Μετά από αλλεπάλληλες Κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις και χωρίς να έχει λάβει κάποια απάντηση από το αρμόδιο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, ο Βουλευτής Κέρκυρας του Κινήματος Αλλαγής, κ. Δημήτρης Μπιάγκης έφερε στην Βουλή με την μορφή της Επίκαιρης Ερώτησης το ζήτημα «των Μέτρων Στήριξης εργαζομένων σε επιχειρήσεις εποχικού χαρακτήρα».
ΑΘΗΝΑ. (ΓΡΑΦΕΙΟ ΒΟΥΛΕΥΤΗ). Η Επίκαιρη συζητήθηκε στην Ολομέλεια της Δευτέρας 8-2-2021 με τον Υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, κ. Παναγιώτη Τσακλόγλου.
Στην αρχή της Επίκαιρης Ερώτησής του, ο Βουλευτής τόνισε ότι: «Η πανδημία χτύπησε συνολικά την κοινωνία και την οικονομία μας. Ο πιο βαριά «ασθενής, όμως, δεν είναι άλλος από τον κλάδο του τουρισμού. Χιλιάδες εργαζόμενοι στον τουρισμό έχασαν την «εποχικότητα» γιατί ο συγκεκριμένος Νόμος προβλέπει συγκεκριμένη ποσόστωση επί του συνολικού εργατικού δυναμικού ανά επιχείρηση μεταξύ μόνιμου και μη ανθρωπίνου δυναμικού και συγκεκριμένο χρόνο λειτουργίας. Μεταξύ άλλων, να σας αναφέρω ότι η ρύθμιση αυτή συμπεριλαμβάνει πολλά επαγγέλματα όπως π.χ. τους εργαζόμενους στα αφορολόγητα, στα λιμάνια, στα αεροδρόμια, τους οδηγούς των τουριστικών λεωφορείων, τους εργαζόμενους «εργαζόμενους της πρώτης γραμμής» , δηλαδή τους εργαζόμενους των τουριστικών γραφείων, αυτοί που πρώτοι «σήκωσαν το βαρύ φορτίο» για την επανεκκίνηση του τουρισμού και αυτούς πάλι θα τους ξανά χρειαστούμε «αύριο» για να κάτσουν σε θέση αιχμής, αυτοί οι εργαζόμενοι δεν έχουν λάβει ούτε ένα ευρώ.
Οι ξεναγοί, επίσης, που έχουν λάβει μόνο 3 μήνες επίδομα ανεργίας και παρά τη δέσμευση του Πρωθυπουργού για την καταβολή της αποζημίωσης Ειδικού Σκοπού για τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο του 2020, δεν έχει υπογραφεί ακόμα η σχετική ΚΥΑ. Η Κυβέρνηση, εάν πράγματι το επιθυμεί, θα βρει σχετική λύση, όπως έχει πράξει άλλωστε κατά το παρελθόν, με τρανταχτό και χαρακτηριστικό παράδειγμα την περίπτωση της Thomas Cook, όπου η Κυβέρνηση εξαίρεσε επιχειρήσεις και εργαζόμενους συνεργαζόμενους με την πτωχευμένη εταιρεία προκειμένου να μην χάσουν τον χαρακτηρισμό της «εποχικότητας».
Με λίγα λόγια, η Κυβέρνηση όταν επιθυμεί, δείχνει και την ανάλογη «ευαισθησία» και τα απαιτούμενα «αντανακλαστικά» και προχωράει στις απαραίτητες ενέργειες. Στην περίπτωση, όμως, των παραπάνω εργαζομένων που σας ανέφερα, έχει περάσει ήδη 1,5 χρόνος, οι οποίοι περίμεναν εναγωνίως ένα ελάχιστο επίδομα για να περάσουν τις γιορτές. Έτσι, όπως πάμε δεν θα κάνουν ούτε Πάσχα και σας ερωτώ, λοιπόν: εάν σκοπεύετε να προχωρήσετε στη θέσπιση Νομοθετικής ρύθμισης που θα προβλέπει τη χορήγηση επιδόματος εργασίας, σε επιχειρήσεις συναφή με τον τουρισμό ((π.χ. επιχειρήσεις τουρισμού, επισιτισμού, αεροδρόμια, λιμάνια, τελωνειακούς σταθμούς κ.α.) ξεπερνώντας το αντικειμενικό πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με τον χαρακτηρισμό των επιχειρήσεων που εργάζονται ως «τουριστικές» (ποσοστό εργαζομένων-χρόνος λειτουργίας), όπως επίσης και θα εκδώσετε και την αντίστοιχη ΚΥΑ για να λάβουν οι ξεναγοί το επίδομα ειδικού σκοπού για τους μήνες Νοεμβρίου- Δεκεμβρίου 2020;».
Επίσης, στην Δευτερολογία του, ο Βουλευτής τόνισε ότι: «Χιλιάδες είναι οι εργαζόμενοι που απασχολούνται σε επιχειρήσεις συναφείς με τον τουρισμό και δεν έχουν λάβει ούτε ένα ευρώ. Γι’ αυτούς, λοιπόν, τους εργαζόμενους, δεν έχετε προβλέψει ούτε καν να τους βοηθήσετε και δη στην περίοδο των εορτών. Και για τους ξεναγούς σας ανάφερα εκτενώς την «υποσχόμενη» ΚΥΑ από τον Πρωθυπουργό. Σας αναφέρω συγκεκριμένες ομάδες συμπολιτών μας, οι οποίοι πραγματικά πλήττονται βαριά. Προσέξτε μόνο μέχρι να ολοκληρώσετε την επεξεργασία των σκέψεων σας, μην έχει αποβιώσει. Μιλάμε για ανθρώπους που έχουν σοβαρά βιοποριστικά προβλήματα στην καθημερινότητά τους.
Το Κίνημα Αλλαγής σας έχει καταθέσει αλλεπάλληλες Κοινοβουλευτικές Παρεμβάσεις, και Τροπολογίες και Ερωτήσεις για το θέμα αυτό. Σας καταθέτω κι εγώ στα Πρακτικά σειρά Επιστολών, Αναφορών για να δείτε το πρόβλημα στην πραγματική του διάσταση. Είναι άνθρωποι που τους έχετε ξεχάσει και δεν αντιπολιτευόμαστε αυτή τη στιγμή αν τους δίνετε λίγα ή πολλά αλλά δεν έχουν λάβει απολύτως τίποτα, ουδεμία οικονομική ενίσχυση. Αυτοί οι άνθρωποι περιμένουνε να τους δώσετε μία ελπίδα, λίγο φως στο τούνελ, μία διέξοδο σε αυτό που αντιμετωπίζουν. Έχει να κάνει με την επιβίωσή τους. Τους οφείλετε μία σαφή και ξεκάθαρη απάντηση».
Ο Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, κ. Παναγιώτης Τσακλόγλου ήταν ασαφής, γενικός και αόριστος ως προς τις απαντήσεις του, χωρίς να δίνει διευκρινίσεις ως προς το τι μέλλει γενέσθαι εν τέλει με τους εργαζομένους στις επιχειρήσεις «εποχικού χαρακτήρα».