Παρασκευή 22.11.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Δόξα και τιμή στον Έκτορα Γιαλοψό

Ίμια
07 Φεβρουαρίου 2021 / 16:19
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΑΪΤΗΣ

ΚΕΡΚΥΡΑ. Επιμνημόσυνη τελετή στην αναμνηστική στήλη του πεσόντα στην κρίση των Ιμίων, πλοιάρχου Έκτορα Γιαλοψού, πραγματοποιήθηκε το πρωί της Κυριακής, στον Αφιώνα.

ΚΕΡΚΥΡΑ. Επιμνημόσυνη τελετή στην αναμνηστική στήλη του πεσόντα στην κρίση των Ιμίων, πλοιάρχου Έκτορα Γιαλοψού, πραγματοποιήθηκε το πρωί της Κυριακής, στον Αφιώνα. Παρέστησαν η περιφερειάρχης, Ρ. Κράτσα, ο δήμαρχος Γ. Μαχειμάρης, οι βουλευτές, Στ. Γκίκας (ΝΔ) και Δ. Μπιάγκης (ΚΙΝΑΛ), οι αντιπεριφερειάρχες Μ. Ανδριώτη και Κ. Ζορμπάς κ.α.

Ποιος ήταν
 
Ο Έκτορας Γιαλοψός ήταν αρχικελευστής πληρώματος του Πολεμικού Ναυτικού, που έχασε τη ζωή του τον Ιανουάριο του 1996 κατά τη διάρκεια της κρίσης στα Ίμια, εκτελώντας διατεταγμένη αποστολή αναγνωρίσεως.
Σκοτώθηκε όταν κατέπεσε το ελικόπτερο τύπου Agusta Bell 212 στο οποίο επέβαινε.



Μαζί με τον Έκτορα Γιαλοψό έχασαν τη ζωή τους και οι Χριστόδουλος Καραθανάσης και Παναγιώτης Βλαχάκος.
 
 
28 Ιανουαρίου 1996. Περιπολικό του Πολεμικού Ναυτικού κατεβάζει την τουρκική σημαία που σήκωσαν οι δημοσιογράφοι της τουρκικής εφημερίδας «Χουριέτ» και υψώνει την ελληνική. Το βράδυ, έλληνες βατραχάνθρωποι αποβιβάζονται στη Μεγάλη Ίμια χωρίς να γίνουν αντιληπτοί. Η πολιτική εντολή που έχουν είναι να αποφύγουν την κλιμάκωση της έντασης. Την επομένη, ο νέος πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, στις προγραμματικές δηλώσεις στη Βουλή, ενημερώνει ότι η Ελλάδα θα αντιδράσει σε οποιαδήποτε τουρκική πρόκληση άμεσα και δυναμικά. Η Τανσού Τσιλέρ, πρωθυπουργός της Τουρκίας, ζητεί διαπραγματεύσεις για το καθεστώς των βραχονησίδων και τουρκικά πολεμικά πλησιάζουν τα Ίμια. Ο Κώστας Σημίτης επικοινωνεί τηλεφωνικά με τον αμερικανό πρόεδρο Μπιλ Κλίντον. Η κυβέρνηση δηλώνει έτοιμη να αποσύρει το άγημα, όχι όμως και την ελληνική σημαία. Στα Ίμια σπεύδουν τα πολεμικά πλοία «Ναυαρίνο» και «Θεμιστοκλής». Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών δηλώνει ότι υπάρχουν και άλλα νησιά του Αιγαίου με ασαφές νομικό καθεστώς και δεν αποδέχεται την ελληνική πρόταση. 
 
31 Ιανουαρίου Ξημερώματα 31ης Ιανουαρίου 1996. Ώρα 2.04 το πρωί. Το σήμα του Αντιναύαρχου Ιωάννη Στάγκα προς όλες τις μονάδες του Στόλου είχε ως εξής: «Είμαι απόλυτα βέβαιος ότι αν χρειαστεί όλοι σας θα φανείτε αντάξιοι της ενδόξου ιστορίας του ΠΝ. Καλή τύχη και ο Θεός Μαζί σας». Στις 04:30 ελικόπτερο του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού σηκώνεται από τη φρεγάτα «Ναυαρίνο» υπό άσχημες καιρικές συνθήκες με εντολή να εξακριβώσει την πληροφορία ότι Τούρκοι κομάντος αποβιβάστηκαν στη Μικρή Ίμια. Στις 04:50 το πλήρωμα αναφέρει ότι εντόπισε περίπου 10 Τούρκους κομάντος με τη σημαία τους. Δίνεται εντολή στο ελικόπτερο να επιστρέψει στη βάση. Ενώ βρίσκεται μεταξύ των βραχονησίδων Πίτα και Καλόλιμνος αναφέρει βλάβη και χάνεται από τα ραντάρ. 
 
Τρία μέλη του πληρώματος, ο υποπλοίαρχος Χριστόδουλος Καραθανάσης, ο υποπλοίαρχος Παναγιώτης Βλαχάκος και ο αρχικελευστής Έκτορας Γιαλοψός, σκοτώθηκαν. 
 
Η πατρίς ευγνωμονούσα

 
Στις 31/1/2021, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος ανακοίνωσε ότι οι τρεις νέοι πυραυλάκατοι που ναυπηγεί το Πολεμικό Ναυτικό παίρνουν τα ονόματά τους από τους ήρωες των Ιμίων, με την 8η πυραυλάκατο που ναυπηγήθηκε στα Ναυπηγεία Ελευσίνας να φέρει το όνομα “Γιαλοψός”.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΑΪΤΗΣ

Είναι ο εκδότης - διευθυντής της Ενημέρωσης. Έχει σπουδάσει και εργαστεί ως μηχανικός και ηλεκτρονικός. Δημοσιογραφεί από τις αρχές της δεκαετίας του 1980. Έχει συνεργαστεί με σχεδόν όλες τις αθηναϊκές εφημερίδες. Διετέλεσε πρόεδρος του Συνδέσμου Ημερησίων Περιφερειακών Εφημερίδων, τον οποίον υπηρέτησε και από τη θέση του γενικού γραμματέα στο δ.σ. επί οκτώ χρόνια. Πιστεύει πως η ισχυρότερη ιδιότητα του δημοσιογράφου στην ενημέρωση είναι το ενδιαφέρον του για τα κοινά και στην επικοινωνία η έντιμη και ανιδιοτελής διαμεσολάβηση.