Κυριακή 22.12.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Πανελλαδικός συντονισμός της δράσης των εργατικών συνδικάτων

συνδικάτα
05 Φεβρουαρίου 2021 / 19:43

Η πλειοψηφία των αντιπροσώπων των σωματείων του εργατικού κέντρου καλεί τους εργαζόμενους στα ξενοδοχεία, τα τουριστικά γραφεία, τα καφέ μπαρ, την εστίαση, τους ξεναγούς, τους οδηγούς τουριστικών λεωφορείων και τα άλλα τουριστικά επαγγέλματα καθώς και όλους τους εργαζόμενους της Κέρκυρας να λάβουν μαζικά μέρος στην κινητοποίηση του συνδικάτου την Δευτέρα 8 Φλεβάρη στις 9:30 το πρωί.

ΚΕΡΚΥΡΑ. Πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Πέμπτης ευρεία πανελλαδική σύσκεψη συνδικάτων από όλη τη χώρα με την μέθοδο της τηλεδιάσκεψης. 
 
Από την εισήγηση
 
Στην διαδικτυακή αυτή σύσκεψη που οργανώθηκε με πρωτοβουλία εργατικών κέντρων και ομοσπονδιών συμμετείχαν πάνω από 200 μεγάλα συνδικάτα αναδεικνύοντας την ανάγκη συντονισμού της εργατικής τάξης στις δύσκολες συνθήκες που διαμορφώνονται εν μέσω της πανδημίας.



Στην διαδικτυακή σύσκεψη συμμετείχε εκπρόσωπος της πλειοψηφίας του εργατικού κέντρου Κέρκυρας καθώς και εκπρόσωποι των σωματείων οικοδόμων, ιδιωτικών υπαλλήλων, ξενοδοχοϋπαλλήλων επισιτισμού τουρισμού, οδηγών τουριστικών λεωφορείων, παράρτημα ΟΤΟΕ.
Η κατάσταση
Εκτιμούμε ότι ένα μέτωπο που έχουμε την υποχρέωση να συνεχίσουμε να δρούμε και με μεγαλύτερη ένταση είναι αυτό της υγείας και της προστασίας της ζωής αυτών που εκπροσωπούμε και των οικογενειών τους. Η πανδημία έφερε στην επιφάνεια την τραγική κατάσταση του δημόσιου συστήματος υγείας και οι αγώνες του υγειονομικού και εργατικού κινήματος ανέδειξαν ένα πλέγμα αιτημάτων που είναι αναγκαία για την προστασία της ζωής του λαού. Η κατάληξη ενός 16 χρονου κοριτσιού στην Θήβα το οποίο έπασχε από υποκείμενο νόσημα χωρίς να το γνωρίζει δείχνει την ανύπαρκτη πρόληψη στην υγεία του λαού και την καταστροφική λογική της αυτοθεραπείας νοσούντων με κορονοιο στο σπίτι  για να μην φορτωθεί το σύστημα υγείας το οποίο καταρρέει. Το επόμενο διάστημα και με την μετατροπή των κέντρων υγείας σε εμβολιαστικά κέντρα, θα έχουμε το σύνολο του συστήματος υγείας, σε μίας νόσου με ότι αυτό συνεπάγεται για τις υπόλοιπες νόσους. Παράλληλα οι χώροι εργασίας μαζί με τις αστικές συγκοινωνίες έχουν γίνει κέντρα υπερμεταδωσης και δεν παίρνουν κανένα μέτρο για να μην θιχτούν τα κέρδη των ομίλων. Πρέπει να γίνουμε αφόρητοι στους κρατικούς μηχανισμούς και να απαιτήσουμε την διενέργεια τεστ σε μεγάλους βιομηχανικούς χώρους, βιομηχανικές ζώνες, την κάλυψη του συνόλου του μισθού των νοσούντων και όσων μπαίνουν σε καραντίνα. Το μέτωπο της υγείας θα είναι και μετά την κορονοϊου εποχή στην προμετωπίδα των διεκδικήσεων του εργατικού λαϊκού κινήματος.
Η κυβέρνηση συνεχίζει την αντεργατική επίθεση και σε συνθήκες πανδημίας. Η βαθιά καπιταλιστική κρίση που ήρθε με καταλύτη τον κορονοϊό επιβεβαιώνει τα τεράστια αδιέξοδα του εκμεταλλευτικού συστήματος και ότι το βαρέλι των αντεργατικών μέτρων δεν έχει πάτο για τους εργαζόμενους όλου του κόσμου. Αυτό που όλοι εμείς που παράγουμε και θεωρούμε λογικό να συμβεί, απόρροια της τεχνολογικής εξέλιξης και της επιστήμης, να μειωθούν οι ώρες εργασίας χωρίς την μείωση μισθών, βλέπουμε ότι θεωρείται παράλογο από την εργοδοσία και το κράτος και προχωρούν στην παραπέρα ευελιξία στον χρόνο εργασίας και την άρση της υπεραιωνόβιας κατάκτησης του 8ωρου, όπως και επίσης την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας. Παράλληλα συνεχίζεται το χτύπημα στην ασφάλιση η οποία γίνεται σταδιακά χρηματοδοτούμενη μόνο από τους εργαζόμενους χωρίς την συμμετοχή κράτους και εργοδοσίας. Άμεσος στόχος της κυβέρνησης είναι η επικουρική ασφάλιση και παραπέρα ιδιωτικοποίηση. Η επίθεση αυτή, είναι λογικό να φέρει αντιδράσεις, το γνωρίζουν πολύ καλά εργοδότες και κυβέρνηση και γι’ αυτό προωθείται ο παραπέρα ασφυκτικός έλεγχος στις εργατικές οργανώσεις, το φακέλωμα των συνδικαλιστών και των μελών των σωματείων, η ηλεκτρονική ψηφοφορία, ο ακόμα μεγαλύτερος περιορισμός της επαφής των σωματείων με τα μέλη τους και φυσικά ο περιορισμός των διαδηλώσεων με τον είδη ψηφισμένο νόμο για περιορισμό των διαδηλώσεων. Αυτά όλα που ετοιμάζονται και αναδείξαμε με την απεργία στις 26 Νοέμβρη, είναι μπροστά μας και δεν πρέπει, όσο περνά από το χέρι μας, να περάσουν. Για να δοθεί αυτός ο αγώνας με τους καλύτερους δυνατούς όρους απαιτείται ετοιμότητα, διαμόρφωση απεργιακού κλίματος, συζήτηση στα διοικητικά συμβούλια, επαρκής και συνεχής ενημέρωση στους εργαζόμενους. Παράλληλα θα πρέπει να γίνεται δουλειά με σκοπό την διαμόρφωση των προϋποθέσεων κατά κλάδο για την υπογραφή συλλογικών συμβάσεων με αυξήσεις και θωράκιση μέσο αυτών, δικαιωμάτων, μέτρων ασφαλείας, επιδομάτων κλπ.