Ανακοίνωση της Κίνησης, Ανοιχτό Επιμελητήριο, για το Βιοτεχνικό Πάρκο
Ανοιχτό Επιμελητήριο
26 Σεπτεμβρίου 2016
/ 19:11
Μετά από δημοσιεύματα στον τοπικό τύπο, αλλά και της πρόσκλησης του Δ.Σ. του Επιμελητηρίου Κέρκυρας για τη λήψη απόφασης συμμετοχής στην υπό ίδρυση εταιρεία για τη δημιουργία Βι. Πε. στην Κέρκυρα, οφείλουμε να ανακοινώσουμε τα εξής:
ΚΕΡΚΥΡΑ. Το ΑΝΟΙΧΤΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ τάσσεται ανεπιφύλακτα υπέρ της δημιουργίας Βι. Πε. στην Κέρκυρα, η οποία θα συμβάλλει στον εξορθολογισμό της διαχείρισης των οχλουσών χρήσεων και την γενική ανάπτυξη του τόπου.
Η θέση αυτή συνιστά πάγιο αίτημα του επιμελητηριακού κινήματος, προς την υλοποίηση της οποίας έχουν γίνει πολυετείς προσπάθειες, τις οποίες οι εμπλεκόμενοι φορείς - με την ευθύνη να βαραίνει κυρίως την απερχόμενη διοίκηση - φαίνεται να ιδιοποιούνται ή να ρίχνουν στον κάλαθο των αχρήστων. Συγκεκριμένα το Επιμελητήριο έχει:
● χρηματοδοτήσει από το 2005 μελέτη, την οποία η ΠΙΝ προτίθεται να χρησιμοποιήσει (ή έχει χρησιμοποιήσει ήδη) κατόπιν επικαιροποίησης με ένα μικρό κόστος, όπως είπε ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης ενώπιον του Δ. Σ. του Επιμελητηρίου.
● προχωρήσει μέσω επιτροπής στην κατάρτιση πλήρους φακέλου σχετικά με τη λειτουργία Βι.Πε., η τύχη του οποίου αγνοείται μετά την παράδοσή του στον πρόεδρο, σύμφωνα με δήλωση του προέδρου του μεταποιητικού τμήματος κ. Βασίλη Στογιάννου (πρακτικά ΔΣ 18-12-15)
Δηλώνοντας έμπρακτα το ενδιαφέρον μας, τον περασμένο χειμώνα (12-2-16) κλιμάκιο του συνδυασμού μας επισκέφτηκε τον αντιπεριφερειάρχη, ζητώντας ενημέρωση επί του θέματος. Εκεί εκφράσαμε τη βούλησή μας να συμβάλλουμε όχι μόνο στην απεμπλοκή του θέματος, αλλά και στην κατεύθυνση της ενισχυμένης παρουσίας του Επιμελητηρίου στο μετοχικό κεφάλαιο και στα όργανα της υπό σύσταση εταιρείας.
Παρά τα πολλά ερωτηματικά, τα οποία δημιουργούνται από τη στάση διαφόρων παραγόντων, θεωρούμε ότι η υπόθεση Βι.Πε. οφείλει να προχωρήσει, υπό συνθήκες, όμως, οι οποίες θα διασφαλίζουν τα συμφέροντα των επιχειρήσεων, του τόπου συνολικά, αλλά και του φορολογούμενου Έλληνα. Στην κατεύθυνση αυτή, ο επικεφαλής της παράταξής μας, Φιλόθεος Στέλλας, θα προσέλθει στο Δ. Σ. της Τετάρτης με πρόταση τριών σημείων:
1. Συμμετοχή του Επιμελητηρίου με ποσοστό 51% στην υπό δημιουργία Εταιρεία.
Το ενδεχόμενο αυτό δεν απέκλεισε, χαρακτηρίζοντάς το μάλιστα ευκταίο, κατά τη συνάντησή μας ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης, ενώ αποτελεί καταγεγραμμένη στα πρακτικά πρόταση πολλών μελών του Δ.Σ., στις δυο προηγούμενες συνεδριάσεις το ΔΣ που συζητήθηκε εκτενώς το συγκεκριμένο θέμα. Ιδιαίτερη αναφορά αξίζει να γίνει και στην πρόταση του γ.γραμματέα του επιμελητηρίου κ.Νίκου Χειρδάρη για συμμετοχή του επιμελητηρίου με πλειοψηφικό πακέτο 51%. (πρακτικά ΔΣ 1-2-16). Η συμμετοχή του Επιμελητηρίου Κέρκυρας θα προκύψει από την εισφορά σε είδος (μελέτη 2005) και μετρητών.
2. Κοινοποίηση του καταστατικού πριν την οποιαδήποτε λήψη απόφασης.
Επί και πλέον 8 μήνες γίνεται συζήτηση για τη συμμετοχή σε μία εταιρεία, το καταστατικό της οποίας δεν γνωρίζει κανένα (;) από τα μέλη του Δ.Σ. του Επιμελητηρίου, γεγονός πρωτοφανές και αχαρακτήριστο.
3. Δημιουργία δια-παραταξιακής επιτροπής, με στόχο το συντονισμό με την ΠΙΝ και τους άλλους εμπλεκομένους φορείς. Επιδίωξη συμμετοχής του άλλου θεσμικώς εμπλεκομένου παράγοντα, του ΤΕΕ, το οποίο αποτελεί επίσημο σύμβουλο της πολιτείας για τέτοιου είδους θέματα.
Τέλος, οφείλουμε να καυτηριάσουμε συμπεριφορές και νοοτροπίες, απ’ όπου και αν προέρχονται, που ακυρώνουν προσπάθειες δεκαετιών από τις απελθούσες διοικήσεις (Δένδια , Κοντού, κτλ), υποθηκεύουν ένα πάγιο αίτημα του επιχειρηματικού κόσμου της Κέρκυρας για δημιουργία ΒΙ.ΠΕ και τέλος εξισώνουν το Επιμελητήριο Κέρκυρας, θεσμικό όργανο και επίσημο σύμβουλο της πολιτείας με 15.000 μέλη, με συνδικαλιστικά σωματεία τοπικής εμβέλειας και μικρής δυναμικότητας. Η δημιουργία Βι.Πε. δεν μπορεί να καταστεί αποκλειστική υπόθεση του πολιτικού προσωπικού και ενός στενού κύκλου παραγόντων (και παραγοντίσκων), καθώς αφορά το μέλλον χιλιάδων ενεργών επιχειρήσεων διαφόρων κλάδων, οι οποίες συνεισφέρουν στην οικονομία του τόπου.
Τη δυνατότητα αυτή προσφέρει, βεβαίως, η ανυπαρξία της απερχόμενης διοίκησης, η οποία χειρίζεται (και αυτό) το θέμα εν κρυπτώ, χωρίς ορατό στόχο και σχεδιασμό. Προς την κατεύθυνση αποφυγής της ως άνω περιγραφείσας κατάστασης, θα αναλάβουμε την ύστατη ώρα πρωτοβουλίες συνεννόησης, ώστε το Επιμελητήριο Κέρκυρας να αναλάβει τον προσήκοντα θεσμικό ρόλο σε ένα τόσο σημαντικό ζήτημα.