Σε αναζήτηση Βιομηχανικής Περιοχής (ΒΙ.ΠΕ.)
Βιοτεχνικό Πάρκο
23 Σεπτεμβρίου 2016
/ 10:58
ΚΕΡΚΥΡΑ. Επανέρχεται το ενδιαφέρον για τη δημιουργία βιοτεχνικού πάρκου στο νησί ώστε να απελευθερώσει άλλους χώρους, εκεί όπου παραμένουν σήμερα διάσπαρτες και δίχως άδεια οχλούσες επιχειρήσεις.
Το θέμα χειρίζεται ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης, Σ. Τσούκας. Μόλις την προηγούμενη εβδομάδα το σχέδιο για τη Βιομηχανική Περιοχή Κερκύρας (ΒΙΠΕ) απασχόλησε και την συνεδρίαση της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών (ΟΕΒΚ) που διάκειται ευμενώς σε μια τέτοια προοπτική και συνεργάζεται γι' αυτό με τις περιφερειακές αρχές.
Σύμφωνα με τον κ. Τσούκα συστήνεται η εταιρεία για τη ΒΙΠΕ, όπως προβλέπεται στον νόμο, με αρχικό κεφάλαιο λίγο πάνω από τα 50 χιλ. (σ.σ. αναλυτικά, 40 χιλ. από το Περιφερειακό Ταμείο, 10 χιλ. από τον Δήμο κι άλλα 2 χιλ. από την ΟΕΒΚ και τον Εμπορικό σύλλογο). Στη διοίκησή του προβλέπεται να συμμετάσχουν πέντε σύμβουλοι από την Περιφέρεια (ΠΙΝ), δυο από τον Δήμο κι από ένας από την Ομοσπονδία και τον Εμπορικό Σύλλογο. Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη εάν ανταποκριθεί και το Επιμελητήριο, που θα ανταποκριθεί, όπως μας δήλωσε ο πρόεδρος Γ. Χονδρογιάννης, υπάρχει η θέληση και η πρόνοια να εκπροσωπηθεί στο συμβούλιο. Πρόεδρος θα είναι ο ίδιος ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης, Σ. Τσούκας.
Κόστος, ίδια κεφάλαια
Τα ίδια κεφάλαια δεν μπορεί να είναι μικρότερα του 10% του προβλεπόμενου κόστους κατασκευής του πάρκου, που υπολογίζεται στα περίπου 2 εκατ. €.
Η προκήρυξη θα γίνει για την εξασφάλιση έκτασης της τάξης των 200 στρ. και σύμφωνα με τον κ. Τσούκας αλλά και τον πρόεδρο της ΟΕΒΚ, Κ. Κιτσάκη, έχουν ήδη υπάρξει ιδιοκτήτες γης που ανταποκρίνονται στη διάθεση της γης με βάση την πρόταση ενός οικονομικού μοντέλου που ενώ δεν είναι απευθείας πώληση εντούτοις είναι υποσχόμενο μεγαλύτερες αποδόσεις στον ιδιοκτήτη εφόσον αποφασίσει να συνεργαστεί. Στο γενικό σχεδιασμό προβλέπεται και η κατασκευή της αποκαλούμενης θερμοκοιτίδας (σ.σ. υποδομή) καινοτομίας και ίσως δυο αμφιθεάτρων για την λειτουργία της. Αυτή η υποδομή χρηματοδοτείται εξ' ολοκλήροτ από ευρωπαϊκά προγράμματα ενώ οι αισιόδοξοι εμνευστές της πρωτοβουλίας προσδοκούν αρχικούς πόρους και από τον αναπτυξιακό νόμο.
Ιστορία μου, αμαρτία μου
Το βιοτεχνικό πάρκο (ΒΙΟΠΑ) ή Βιομηχανική Περιοχή (ΒΙΠΕ) έχει απασχολήσει αρκετές φορές στο παρελθόν. Οι παλιότεροι θα θυμούνται τον αείμνηστο, φροντιστή, Κ. Παπαδάτο, μέλος της διοίκησης Κοντού στο Επιμελητήριο, να έχει χρεωθεί την αναζήτηση έκτασης στις αποστάσεις εκείνες από την κύρια περιοχή της δραστηριότητας, την πόλη, και σε τιμές τέτοιες που να έκακαν εφικτό το εγχείρημα. Αρκετά χρόνια αργότερα διερευνήθηκε επί των ημερών του Στ. Πουλημένου στη Νομαρχία και στο πλαίσιο της μελέτης χωροθέτησης οχλουσών χρήσεων, που εκπόνησε η εταιρεία μελετών "Θεώρημα".
Η περιπέτεια της μελέτης της είναι γνωστή. Επεκτεινόμενη η μελέτη, που αρχικώς είχε ανατεθεί από τη διοίκηση Μαχειμάρη, και στα σκουπίδια, συνάντησε την απόλυτη αντίθεση των τότε επικεφαλής των καποδιστριακών Δήμων. Αλλά σα να μην έφτανε αυτό, και οι αρχικές προτάσεις για τη χωροθέτηση βιοτεχνικού πάρκου συνάντησαν κι αυτές την απόλυτη αντίθεση στην υπόδειξη να εγκατασταθεί στην ευρύτερη περιοχή των Βαρυπατάδων. Έγινε τοπικό δημοψήφισμα, που μεταφράστηκε τότε και ως παράπλευρη συνέπεια των σχέσεων Πουλημένου με τον διάδοχό του στον Δήμο Αχιλλείων, Ε. Καρύδη ενώ υπερίσχυσε και η ρητορεία ότι οι μελετητές επιθυμούν να φέρουν στους Βαρυπατάδες τη μόλυνση. Η μελέτη διεκόπη! Ποτέ δεν έγινε η δεύτερη φάση της. Ο μελετητής ακόμα έχει να λαβαίνει και βεβαίως η υπόθεση χωροταξία, οχλούσες χρήσεις και ειδικότερα βιοτεχνικό πάρκο παραπέμφθηκε στις ελληνικές καλένδες. Εκεί απ' όπου προτίθεται τώρα να την ανασύρει η Περιφέρεια.