Τετάρτη 22.01.2025 ΚΕΡΚΥΡΑ

Άμεση μετεγκατάσταση ζητάει η Επιτροπή Γονέων και Κηδεμόνων του 8ου Νηπιαγωγείου

Σχολικές εγκαταστάσεις
21 Ιανουαρίου 2021 / 17:47

Με επιστολή προς τη Δήμαρχο Μ. Υδραίου, αλλά και όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς της Κέρκυρας η Επιτροπή Γονέων και Κηδεμόνων του 8ου Νηπιαγωγείου Κέρκυρας κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την τραγική κτηριακή κατάσταση που επικρατεί στο σχολείου

ΚΕΡΚΥΡΑ. Η Επιστολή της Επιτροπής Γονέων του 8ου  Νηπιαγωγείου αναφέρει: «Με το παρόν μας έγγραφο θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε για τους τεράστιους κινδύνους που απειλούν την ασφάλεια μαθητών και εκπαιδευτικών η επικινδυνότητα και ακαταλληλότητα του κτιρίου στο οποίο στεγάζεται το 8ο Νηπιαγωγείο.

Το Νηπιαγωγείο μας στεγάζεται σε μισθωμένο ισόγειο χώρο επί της οδού Ξεν. Στρατηγού 51, δίπλα από τον εγκαταλελειμμένο χώρο της παλιάς βιομηχανίας ΑΕΒΕΚ. Επανειλημμένα τόσο η διεύθυνση του σχολείου όσο και επιτροπές γονέων έχουν καταθέσει εγγράφως τα προβλήματα του κτηρίου, τόσο στα αρμόδια τμήματα της δημοτικής αρχής όσο και στην Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Με το παρόν μας έγγραφο θέλουμε επίσης να τονίσουμε πως το κτήριο αυτό δε μπορεί σε καμία περίπτωση να εναρμονιστεί και με την οδηγία του Υπουργείου Υγείας Δ1/ΓΠ οικ.986-8/01/21 για τους όρους επαναλειτουργίας των σχολικών μονάδων προκειμένου να περιοριστεί η διασπορά του SARSCoV-2.
 
Πιο συγκεκριμένα:
 
  1. Ο μισθωμένος χώρος εμβαδού 110τ.μ όπου ο εκμεταλλεύσιμος χώρος είναι λιγότερος από 70 τ.μ., βρίσκεται στο ισόγειο πολυκατοικίας με χρήση καταστήματος βάσει αρχικός σχεδιασμού. Μάλιστα, η μπροστινή αίθουσα δεν έχει κανένα παράθυρο που να ανοίγει και οι εκπαιδευτικοί αναγκάζονται να ανοίγουν την πόρτα για να μπει καθαρός αέρας, αν δε βρέχει. Επιπλέον, οι τέσσερις τουαλέτες που διαθέτει, δεν έχουν κανένα παράθυρο, γεγονός που αντιτίθεται πλήρως τόσο στους στοιχειώδεις κανόνες λειτουργίας των σχολικών μονάδων όσο και στην προαναφερθείσα οδηγία όπου ρητά αναφέρεται ότι «οι κοινόχρηστοι χώροι-βιβλιοθήκες, τουαλέτες, σχολικά γυμναστήρια- θα πρέπει να αερίζονται συνεχώς και πλήρως δεδομένου ότι χρησιμοποιούνται από διαφορετικές  ομάδες  ατόμων». Στη  συγκεκριμένη περίπτωση μόνο δύο τουαλέτες χωρίς παράθυρα χρησιμοποιούνται από δύο τμήματα παιδιών που φτάνουν τον αριθμό των 49 παιδιών. Η τρίτη τουαλέτα χρησιμοποιείται λόγω έλλειψης χώρου σαν αποθηκευτικός χώρος για τη φύλαξη κλινοσκεπασμάτων και στρωμάτων για τα παιδιά του ολοήμερου και η άλλη χρησιμοποιείται από το διδακτικό προσωπικό.
  2. Ο προαύλιος χώρος των παιδιών περιορίζεται στην είσοδο της πολυκατοικίας που η εξωτερική του πόρτα δεν κλειδώνει και τα παιδιά κατά τη διάρκεια του διαλείμματος είναι εκτεθειμένα σε κίνδυνο. Επιπλέον  ο  πεζόδρομος  της  Ξενοφώντος  Στρατηγού  που  βρίσκεται  μπροστά  στο  νηπιαγωγείο  είναι.πεζόδρομος μόνο κατ’ όνομα γιατί έχει συχνή διέλευση οχημάτων χωρίς καμία σήμανση που να υποδηλώνει την ύπαρξη Νηπιαγωγείου, με αποτέλεσμα να καθίσταται επικίνδυνη και η προσέλευση και η αποχώρηση των μαθητών.
  1. Το μισθωμένο ακίνητο του 8ου Νηπιαγωγείου βρίσκεται δίπλα στον εγκαταλελειμμένο χώρο της βιομηχανίας ΑΕΒΕΚ. Και το τραγικότερο όλων είναι ότι εντός της πίσω αυλής του σχολείου και σε απόσταση 6 μέτρων από το κτήριο, βρίσκεται η παλιά γιγαντιαία καμινάδα του εργοστασίου. Η εν λόγω καμινάδα είναι επικίνδυνη, ενώ καμία παρέμβαση δεν έχει γίνει προκειμένου να συντηρηθεί (εξ όσων γνωρίζουμε), με αποτέλεσμα τη συχνή πτώση τμημάτων της στην πίσω αυλή του σχολείου. Αυτό έχει ως συνέπεια να έχει αποκλειστεί η χρήση της πίσω αυλής από τα παιδιά και έτσι 49 παιδιά να προαυλίζονται στον μικρό χώρο της εισόδου της πολυκατοικίας. Οι τεράστιοι κίνδυνοι σε περίπτωση που η καμινάδα καταρρεύσει είναι προφανείς, ακόμα και αν οι μαθητές δεν προαυλίζονται σ’ αυτή την αυλή, καθώς θραύσματά της μπορούν να σπάσουν παράθυρα και να κινδυνέψουν παιδιά, διδακτικό προσωπικό ή ακόμα και οι κάτοικοι της γύρω περιοχής. Επιπλέον με τον περιορισμό των μαθητών στο διάλειμμα σε τόσο μικρό χώρο δεν μπορεί να αποφευχθεί ο συγχρωτισμός, κάτι που αυξάνει τον κίνδυνο διασποράς του SARSCoV-2.
  2. Όμως και ο μπροστινός προαύλιος χώρος εφάπτεται με παλιό κτήριο το οποίο δεν έχει συντηρηθεί, με αποτέλεσμα στις 13/10/20 βρέθηκαν κομμάτια σοβάδων που έπεσαν μετά από κακοκαιρία στην αυλή του σχολείου, ευτυχώς χωρίς κάποιον τραυματισμό παιδιού ή διδάσκοντος, καθώς αυτό συνέβη σε ώρα που δεν υπήρχαν παιδιά στην αυλή.
  3. Ακριβώς απέναντι από την είσοδο του σχολείου και σε απόσταση 7 μέτρων, εκεί που περιμένουν για να μπουν τα παιδιά μας, υπάρχει τριώροφο ετοιμόρροπο κτήριο.
  4. Παραπλεύρως του κτιρίου βρίσκεται εγκαταλελειμμένο ιδιόκτητο οικόπεδο. Λόγω της εγκατάλειψης του χώρου, τα σκουπίδια και τα μπάζα που βρίσκονται σε αυτό από τότε που φτιαχνόταν ο πεζόδρομος εδώ και περίπου 8 χρόνια, αποτελούν εστία μόλυνσης, αφού τρωκτικά περιφέρονται στην αυλή του σχολείου, ενώ κατσαρίδες και φίδια έχουν κάνει την εμφάνισή τους. Επίσης το ύψος των αγριόχορτων έχει γίνει πολύ μεγάλο και υπάρχει κίνδυνος πυρκαγιάς ιδιαίτερα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Παρά τις επανειλημμένες προσπάθειες που έχουν γίνει στο σχολείο για απεντομώσεις, μυοκτονία και οφιοαπώθηση, δεν έχει αντιμετωπιστεί ο κίνδυνος για τα  παιδιά και τους εκπαιδευτικούς λόγω των συνθηκών του διπλανού οικοπέδου.
  5. Το οίκημα  αυτό,  τέλος,  είναι  αδύνατον  να  καλύψει  τις  ανάγκες  μιας  ευρύτατης  περιοχής  που περιλαμβάνει  το  Μαντούκι,  το  Κεφαλομάντουκο,  τα  Καρτέρια,  το  Σολάρι,  την  περιοχή  του  εμπορικού κέντρου, την οδό   Ιωάν.   Θεοτόκη, ενώ φοιτούν σ’ αυτό και παιδιά λιμενικών   υπαλλήλων. Κάθε χρόνο επαναλαμβάνεται  το  φαινόμενο  αδυναμίας  απορρόφησης  όλων  των  παιδιών  της  τοπικής  κοινωνίας δημιουργώντας σοβαρά πρακτικά προβλήματα στις οικογένειες και μάλιστα σε τόσο δύσκολους καιρούς. Επιπλέον όταν μιλάμε για νήπια καταλαβαίνουμε τις αυξημένες ανάγκες τους για χώρο καθώς η διδασκαλία τους περιλαμβάνει σε μεγάλο βαθμό κινητικές δραστηριότητες, διαθέσιμες γωνιές μάθησης, χώρους για θεατρικό παιχνίδι, μουσική, εικαστικά κ.ά.

 
Να σας επισημάνουμε ότι τα παραπάνω προβλήματα έχουν επισημανθεί κατ’ επανάληψη τόσο από την Προϊσταμένη του Νηπιαγωγείου και το διδακτικό προσωπικό, όσο και από επιτροπές γονέων με αλλεπάλληλα έγγραφα αλλά και τηλεφωνικά. Αναφέρουμε μόνο ενδεικτικά τα παρακάτω:
  • Έγγραφο προς τον Αντιδήμαρχο παιδείας  (Α.Π. Δ.Υ -29/08/11) για μετεγκατάσταση του 8ου Νηπιαγωγείου.
  • Έγγραφο από επιτροπή γονέων προς τη Δ/νση Κοιν. Προστασίας του Δήμου και τις αντίστοιχες Τεχνικές υπηρεσίες (02/06/14) για τα προβλήματα του σχολείου.
  • Έγγραφο- Αίτηση προς την Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης (Α.Π. 101 -05/09/17 ) για αυτοψία του κτηρίου σε σχέση με την καταλληλότητά του.
  • Έγγραφο προς το τμήμα πολιτικής προστασίας του Δήμου (Α.Π. 102-07/06/18) για εκκαθάριση του διπλανού οικοπέδου.

  • Έγγραφο προς τις Τεχνικές Υπηρεσίες του Δήμου για το πρόβλημα των διερχόμενων αυτοκινήτων μπροστά από το σχολείο και την τοποθέτηση κατάλληλης σήμανσης (Α.Π. 136-12/11/19).
  • Έγγραφο προς τις Τεχνικές Υπηρεσίες του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας (Α.Π. 143-15/10/20) για να παρθούν μέτρα προφύλαξης από τις πτώσεις σοβάδων από διπλανό κτήριο.
 
Μάλιστα σε τηλεφωνική επικοινωνία της προϊσταμένης του Νηπιαγωγείου με τις τεχνικές υπηρεσίες του Δήμου σε σχέση με την αντικατάσταση της μπαλκονόπορτας με παράθυρα τα οποία να μπορούν να ανοίγουν για να αερίζονται οι αίθουσες, η απάντηση ήταν πως θα χρειαστούν τουλάχιστον δύο χρόνια(!!) για να πάρουν έγκριση από την αρχαιολογική υπηρεσία για να βάλουν παράθυρα (γεγονός που απ΄ όσο γνωρίζουμε δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα).
 
Παρά τις αλλεπάλληλες αναφορές διδασκόντων και γονέων δεν έχει υπάρξει ανταπόκριση από τους αρμόδιους φορείς σε σχέση με τα σοβαρότατα προβλήματα που αναφέραμε.
Αποτελεί, λοιπόν, επιτακτική ανάγκη η ΑΜΕΣΑ να δοθεί λύση προτού να αντιμετωπίσουμε σοβαρότερες καταστάσεις.
Το κτήριο στο οποίο στεγάζεται το νηπιαγωγείο είναι παντελώς ακατάλληλο για σχολείο και άκρως επικίνδυνο.
  • Είναι απαραίτητη η άμεση μετεγκατάσταση του σχολείου τώρα!!
 
Επειδή πληροφορηθήκαμε ότι δρομολογείται η μετεγκατάσταση του Νηπιαγωγείου σε αίθουσες προκατασκευασμένες εντός του χώρου των Γενικών Λυκείων θα θέλαμε να τονίσουμε ότι το 2021 η λύση των προκάτ αιθουσών η οποία προκρίνεται από τις αρμόδιες αρχές δεν ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες των παιδιών μας και των εκπαιδευτικών για σχολεία σύγχρονα και ασφαλή.
  • Να βρεθεί κατάλληλο κτήριο για την στέγαση ή οικόπεδο στη γύρω περιοχή όπου θα γίνει ανέγερση  νέου κτηρίου για τη  στέγαση του 8ου Νηπιαγωγείου προκειμένου  να καλυφθούν οι ουσιαστικές ανάγκες του σχολείου μας. Ένα κτήριο όπου τα παιδιά μας θα μπορούν να φοιτούν με ασφάλεια θα μπορούν να δημιουργήσουν, να συνεργαστούν, να εκφραστούν και οι εκπαιδευτικοί θα επιτελούν απρόσκοπτα τα σημαντικό τους έργο. Τέλος ζητάμε να δεσμευτεί ο δήμος με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.