Κυριακή 22.12.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Ν.Τ. ΑΔΕΔΥ Κέρκυρας – Συμμετέχει στην παράσταση διαμαρτυρίας στο Μαράσλειο

Ν.Τ. ΑΔΕΔΥ Κέρκυρας
20 Ιανουαρίου 2021 / 13:23
ΕΛΕΝΗ ΚΟΡΩΝΑΚΗ

Επίκαιρη και επιτακτική η ανάγκη να ληφθούν ουσιαστικά μέτρα, για να είναι ασφαλές το άνοιγμα των σχολείων

ΚΕΡΚΥΡΑ.  Η Ε.Γ. του Νομαρχιακού Τμήματος ΑΔΕΔΥ Κέρκυρας συμμετέχει στην παράσταση διαμαρτυρίας την Πέμπτη 21 Ιανουαρίου στις 14:00 μ.μ. στον Δήμο κεντρικής Κέρκυρας (Μαράσλειο).  Στηρίζουμε το κοινό πλαίσιο  αιτημάτων των ΣΕΠΕ - ΕΛΜΕ και Ένωσης Γονέων Κέρκυρας.

Παρά τις συνεχείς βαρύγδουπες και επικοινωνιακού τύπου ανακοινώσεις της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της πανδημίας, η πραγματικότητα αποκαλύπτει το ακριβώς αντίθετο. Αντί των μαζικών προσλήψεων μόνιμων εκπαιδευτικών για αποσυμφόρηση των σχολικών τμημάτων (με 15-17 μαθητές), αντί της πρόσληψης μόνιμου επαρκούς προσωπικού καθαριότητας, είδαμε τον τραγέλαφο του «μασκο-παγουρίνου». Ζήσαμε και ζούμε την αποθέωση της ατομικής ευθύνης, των προστίμων, της συκοφάντησης - καταστολής ακόμη και των συμβολικών κινητοποιήσεων μαθητών, γονιών, εκπαιδευτικών, υγειονομικών και εργατικών συνδικάτων.

Η κυβέρνηση συνεχίζει να μη λαμβάνει ουσιαστικά μέτρα στους χώρους δουλειάς, στα ΜΜΜ, στη στήριξη του Δημόσιου συστήματος Υγείας, υπονομεύοντας έτσι την Υγεία του λαού συνολικά. Η οικονομική στήριξη των ανέργων, των εργαζομένων που βρίσκονται σε αναστολή και των μικροεπαγγελματιών, δίνεται  είτε με το σταγονόμετρο, είτε καθόλου. 
Η κυβέρνηση παράλληλα επιδεικνύει αξιοθαύμαστη σπουδή στην προώθηση αντιλαϊκών – αντεργατικών νομοσχεδίων, με ταυτόχρονη στήριξη και προνόμια σε μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους. Προωθεί εργασιακές ανατροπές (π.χ. 10άωρη εργασία, απλήρωτες υπερωρίες, κατάργηση Κυριακάτικης αργίας, καθιέρωση  κατώτατων μισθών πείνας 200 ευρώ κλπ.). Προωθεί νέο συνδικαλιστικό νόμο με αυταρχικές διατάξεις που θα στραγγαλίζουν τα δημοκρατικά κοινωνικά - λαϊκά δικαιώματα και θα ποινικοποιούν ανοιχτά την συνδικαλιστική δράση των συνδικάτων.  Αποκορύφωμα αποτελούν οι νέοι αντι-εκπαιδευτικοί  σχεδιασμοί, με κορωνίδα την σύσταση ειδικής αστυνομικής δύναμης εντός των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων της χώρας, με προφανή σκοπό την εμπέδωση κλίματος φόβου και αστυνομοκρατίας στη ζωή των φοιτητών και στη δράση του φοιτητικού κινήματος.
Από τα παραπάνω καταλαβαίνει κι ο πιο δύσπιστος ότι η πανδημία αξιοποιείται απ’ την κυβέρνηση  καθαρά και μόνον για προσχηματικούς λόγους.
Το 3ο άνοιγμα των σχολείων είναι σαφές ότι γίνεται και πάλι χωρίς κανένα σχέδιο και λήψη μέτρων, που να εμποδίζουν μια νέα  εξάπλωση της πανδημίας του κορωνοϊού.

Πέρα όμως απ’ τις συνθήκες της πανδημίας, επιπλέον ανησυχία προκαλεί σε γονείς μαθητές και εκπαιδευτικούς η κατάσταση των σχολικών κτηριακών δομών, αφού η υποτυπώδης συντήρηση έχει ως αποτέλεσμα τραγικά φαινόμενα, όπως να καταρρέουν οροφές πάνω στα κεφάλια μαθητών και εκπαιδευτικών.
Το παρ’ ολίγον δυστύχημα στο 6ο νηπιαγωγείο Κέρκυρας πρόσφατα, δεν είναι κεραυνός εν αιθρία… Φανερώνει απλώς την κορυφή του «παγόβουνου». Αποδεικνύει την απουσία ολοκληρωμένης συντήρησης με αποκλειστική κυρίαρχη ευθύνη του κράτους.  Ακόμα και ο προσεισμικός έλεγχος των σχολικών μονάδων έχει σταματήσει να πραγματοποιείται  με  κεντρικό σχέδιο και εποπτεία του κράτους (χρηματοδότηση, μέσα και μόνιμο επιστημονικό - τεχνικό προσωπικό).  Εδώ αρκεί να θυμίσουμε ότι ο Οργανισμός Σχολικών Κτηρίων (Ο.Σ.Κ.) καταργήθηκε το 2011, ως αποτέλεσμα των μνημονιακών δεσμεύσεων των κυβερνήσεων που συναινούν και συνεχίζουν διαχρονικά την πολιτική υποχρηματοδότησης της παιδείας. 

Στη θέση του ΟΣΚ δημιουργήθηκαν το 2017 οι «Κτηριακές Υποδομές ΑΕ» μια ανώνυμη (!) δηλαδή εταιρία, που ως γνωστόν αδυνατεί να φέρει σε πέρας το δύσκολο έργο του προσεισμικού ελέγχου στο σύνολο των σχολικών μονάδων.
Τεράστια είναι και η πολιτική ευθύνη των Δημοτικών αρχών που αποδέχονται την πολιτική  υποχρηματοδότησης. Οι Δημοτικές αρχές αποδέχτηκαν τις αρμοδιότητες εποπτείας και συντήρησης των σχολικών μονάδων, χωρίς όμως να διεκδικούν απ’ το κεντρικό κράτος τους αναγκαίους οικονομικούς πόρους και την στελέχωση των τεχνικών υπηρεσιών των Δήμων με μόνιμο επαρκές  επιστημονικό  και εργατο-τεχνικό προσωπικό και μέσα. Φτάσαμε έτσι τώρα στο σημείο οι Δήμοι να σηκώνουν «τα χέρια ψηλά», αφού δεν είναι σε θέση ούτε μπορούν να σχεδιάσουν  ολοκληρωμένα τεχνικά προγράμματα ελέγχων, παρεμβάσεων και συντήρησης των σχολικών δομών.  Κι όταν αυτό γίνεται έστω και αποσπασματικά, τα έργα να ανατίθενται πάλι σε ιδιωτικές εργολαβίες που αποσκοπούν στο κέρδος.

Όλα τα παραπάνω συνιστούν ένα πρόβλημα διαχρονικό που αναδεικνύει με τον πλέον χαρακτηριστικό τρόπο την πολιτική που παίζει «κορώνα - γράμματα» την ανθρώπινη ζωή και τις λαϊκές ανάγκες, στη λογική του «κόστους - οφέλους» για το κεφάλαιο... Είναι ακριβώς αυτό που καταδικάζει χιλιάδες λαϊκές οικογένειες να φοβούνται μήπως συμβεί το μοιραίο και τύχει να είναι στο σχολείο που πηγαίνει το δικό τους παιδί, επειδή η «δημοσιονομική κανονικότητα» έχει αποψιλώσει υπηρεσίες, έχει στείλει στην ανεργία εξειδικευμένο προσωπικό που θα μπορούσε να κάνει προσεισμικούς ελέγχους, έχει περικόψει κονδύλια από την αντισεισμική θωράκιση και την συντήρηση της σχολικής στέγης, ενώ την ίδια στιγμή χαρίζει δις ευρώ στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους.
Καλούμε την κυβέρνηση και τις Δημοτικές αρχές της Κέρκυρας, να αναλάβουν τώρα τις ευθύνες τους, ώστε το άνοιγμα των σχολείων να γίνει με όλα τα μέτρα προάσπισης της υγείας και της ασφάλειας μαθητών και εκπαιδευτικών.

ΕΛΕΝΗ ΚΟΡΩΝΑΚΗ

Εργάζεται στις Εκδόσεις Ενημέρωση από το 1990 σε θέσεις υψηλής ευθύνης. Ειδικεύεται στις δημόσιες σχέσεις, το ελεύθερο και το καλλιτεχνικό ρεπορτάζ.