Παρασκευή 22.11.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Ο ΝΑΟΚ, ο Δήμος, ο ΟΛΚΕ και τα «ορφανά» λιμάνια

Ορφανά λιμάνια
19 Σεπτεμβρίου 2016 / 17:20
Γιώργος Κατσαΐτης

ΚΕΡΚΥΡΑ. Το κερκυραϊκό επεισόδιο στην περιοδεία Πιτσιόρλα στις παράκτιες και νησιωτικές πόλεις που έχουν Οργανισμό Λιμένα Α.Ε. και διεδικούν τον αποχαρακτηρισμό της χερσαίας ζώνης, που δεν εξυπηρετεί λιμενικές ανάγκες, αναζωπύρωσε αν μη τι άλλο, το ενδιαφέρον για η ρύθμιση των εκκρεμοτήτων. Κι αυτές δεν είναι λίγες.

Και βεβαίως δεν είναι αποκλειστικά και μόνον το θέμα του ΝΑΟΚ, κι ας κυριάρχησε αυτό στην ειδησεογραφία, για λόγους ιστορικότητας του Ομίλου αλλά και της πιπεράτης διένεξης ανάμεσα στις διοικήσεις του Λιμανιού και του ναυταθλητικού σωματείου.
Ο λόγος υποχρεωτικά γίνεται ξανά για τα άλλοτε ορφανά λιμάνια που εδώ και μια πενταετία βρήκαν τύποις την στέγη τους στον ΟΛΚΕ αλλά στην πραγματικότητα δεν ασχολείται κανείς με αυτά, με αποτέλεσμα να έχουν χωθεί σχεδόν όλα και να να υπάρχουν μη... υφιστάμενα! Η αναζωπύρωση του θέματος, έβγαλε από τα συρτάρια και την υπόθεση της κατασκευής μαρίνας μέγα γιοτ βορείως του λιμενικού σταθμού και συγκεκριμένα στον χώρο όπου παραμένουν σήμερα τα καρνάγια. Τι σχέση έχει το ένα με τ' άλλο; Μα η διαρροή ότι μπορεί να έχει παρέλθει μια δεκαετία και πλέον από το ναυάγιο της διαδικασίας για τη μαρίνα όμως θα μπορούσε σήμερα η ίδια εταιρεία και υπό προϋποθέσεις να αναλάβει και την αξιολόγηση των τριάντα τόσων μικρών λιμανιών και των αναγκών τους με την σύνταξη καταλόγου και την κατάτμηση του σε τομείς δραστηριότητας. Π.χ. άλλο τουριστικό, κι άλλο ψαράδικο, επικουρικό χερσαίων δραστηριοτήτων κλπ. 
 
Σε αναζήτηση πόρων
 
Υπολογίζεται ότι μια τέτοια αξιολόγηση θα δημιουργούσε στο ΤΑΙΠΕΔ, που ας μην παραλείπεται ότι είναι το αφεντικό και στα περιφερειακά λιμάνια, την αναγκαία τεκμηρίωση ώστε να προκηρύξει "πακέτο" την παραχώρησή τους με την αποκατάσταση της υποδομής από ιδιώτες επενδυτές και για μακρό χρονικό διάστημα. Δεν ειπώθηκε κάτι τέτοιο κατηγορηματικά, όπως αποφαίνεται ο δημοτικός σύμβουλος και μέλος της διοίκησης του Οργανισμού, Θ. Γουλής, όμως έχει γίνει πολλάκις και παντοιοτρόπως γνωστό πως η θέση του υπουργείου Ναυτιλίας είναι να αποτραπούν ακόμα και οι σκέψεις για την ίδρυση Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου, που θα έσπευδε να αναζητήσει κυρίως δημοσίους πόρους για να ανταπεξέλθει σ' αυτές τις ανάγκες.
Πάντως επισήμως, η σύνδεση της εταιρείας μελέτης για τη μαρίνα μέγα γιοτ και της αξιολόγησης των μικρών λιμανιών, δεν υφίσταται. Και όπως είπε στην εφημερίδα μας ο πρόεδρος και δ/νων σύμβουλος του ΟΛΚΕ, Σπ. Στεφανίδης, μετά την επίσκεψη Πιτσιόρλα ανασύρθηκε από το αρχείο ο φάκελος της μαρίνας ώστε νε μελετηθούν οι προϋποθέσεις για την επικαιροποίηση της μελέτης και ίσως την προκήρυξη της κατασκευής της εν ευθέτω χρόνω. Όπως είναι γνωστό, εκκρεμεί η διαστική εκκαθάριση της απελευθέρωσης από την έδρα των καραβομαραγκών στα "καρνάγια" ώστε να προκύψει η δυνατότητα  ακόμα και να σκεφτεί κανείς ένα τέτοιο έργο.
 
Τα "ορφανά"
 
Για την ιστορία και την παρακολούθηση της βασανιστικής αυτής διαδικασίας και αφού υπενθυμίσουμε ότι η μαρίνα στο Καφέ Γυαλί παραμένει εργοτάξιο χωρίς όμως πόρους για την ολοκλήρωση της κατασκευής της, τα μικρά λιμάνια πέρασαν στον ΟΛΚΕ με τον επαναπροσδιορισμό της Ζώνης Λιμένα του Οργανισμού Λιμένα Κέρκυρας Α.Ε., έτσι όπως περιγράφεται αναλυτικά στο ΦΕΚ 170 της 27ης Μαΐου 2014. Πρόκειται, χωρίς γεωγραφική σειρά, για τα λιμάνια της Ημερολιάς και το λιμάνι της Κασσιώπης, Ρηχά νερά, Αργυράδων, Κουλούρας, Αυλάκια Οθωνών, Βαγιονάκι Πεντατίου, Λευκίμμης, Αγ. Στεφάνου Σινιών, Νησακίου και Ρόδας, το λιμανάκι των Ερμόνων, Αγίου Στεφάνου Αυλιωτών, Αλιέων Μαντουκίου, Αστρακερής, Γουβιών, Καλυβιώτη, Κοντογυαλού, Σιναράδων, Μαθρακίου, Μπούκαρη, Πετριτή, Σιδαρίου, Άγιου Γόρδη, Αγραπιδιάς Αντίπαξων,Αλυκών Λευκίμης, Απιδιών Μαθρακίου, Γάρδενου Βιταλάδων, Βλαχέρνας Κανονιού, Ύψου, Πυργί  Ύψου, Φιορούλας Πεντατίου, Γαΐου, Λογγού και Λάκκας Παξών, Πόρτο Ερείκουσας και Άμμου Οθωνών.
 
Τα δημοτικά
 
Αίνιγμα παραμένει η διαχείριση των δημοτικών λιμανιών, Μπενίτσας και Παλαιοκαστρίτσας, μαζί και του ΝΑΟΚ (σ.σ. τώρα που θα παραχωρηθεί από τον ΟΛΚΕ) εφόσον το εργαλείο του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα. Και όπως κατηγορηματικά μας το απέκλεισε ο Βουλευτής, Κ. Παυλίδης, στις περιοχές που υπάρχουν Οργανισμοί Λιμένος Α.Ε., δεν περιλαμβάνεται στις κυβερνητικές προθέσεις η δημιουργία παράληλου διοικητικού, διαχειριστικού θεσμού. Ήγουν, ο Δήμος θα πρέπει να μάθει κι από λιμάνια. Προσφάτως μάλιστα προκήρυξε την αποκατάσταση της υποδομής στον προβλήτα της Μπενίτσας, που καταστράφηκε από τη χρόνια εγκατάλειψη...
Γιώργος Κατσαΐτης

Είναι ο εκδότης - διευθυντής της Ενημέρωσης. Έχει σπουδάσει και εργαστεί ως μηχανικός και ηλεκτρονικός. Δημοσιογραφεί από τις αρχές της δεκαετίας του 1980. Έχει συνεργαστεί με σχεδόν όλες τις αθηναϊκές εφημερίδες. Διετέλεσε πρόεδρος του Συνδέσμου Ημερησίων Περιφερειακών Εφημερίδων, τον οποίον υπηρέτησε και από τη θέση του γενικού γραμματέα στο δ.σ. επί οκτώ χρόνια. Πιστεύει πως η ισχυρότερη ιδιότητα του δημοσιογράφου στην ενημέρωση είναι το ενδιαφέρον του για τα κοινά και στην επικοινωνία η έντιμη και ανιδιοτελής διαμεσολάβηση.