Κυριακή 12.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Δεν υπάρχει συμφωνία με την Ελλάδα για τη θάλασσα, γι΄ αυτό άλλωστε πηγαίνουμε στο διεθνές δικαστήριο

αλβανία
28 Δεκεμβρίου 2020 / 20:15

Την πολιτική αντιπαράθεση προέδρου Ιλίρ Μέτα και πρωθυπουργού Έντι Ράμα, πυροδότησε εκ νέου η δημοσίευση στο ΦΕΚ της απόφασης της ελληνικής κυβέρνησης, που αφορά στη διαδικασία της επέκτασης της αιγιαλίτιδας ζώνης στα 12 μίλια.

ΤΙΡΑΝΑ. Ο πρωθυπουργός Έντι Ράμα δήλωσε τη Δευτέρα ότι η Αλβανία και η Ελλάδα δεν έχουν καταλήξει σε συμφωνία για τα μεταξύ τους θαλάσσια σύνορα και ως εκ τούτου θα προσφύγουν στο δικαστήριο. Η εν λόγω απόφαση στην Ελλάδα δεν έχει καμία σχέση με την αμφισβητούμενη περιοχή μεταξύ των δύο χωρών.

Σύμφωνα με το αλβανικό Πρακτορείο ειδήσεων (ΑΤΑ), ο Ράμα αντέδρασε μετά τη δήλωση του Προέδρου Ιλίρ Μέτα, ο οποίος, μεταξύ άλλων, υπενθύμισε για άλλη μια φορά στους εκπροσώπους των θεσμών σε ολόκληρο το ιεραρχικό κρατικό επίπεδο, την υποχρέωση και την ευθύνη για την πλήρη συμμόρφωση της συνταγματικής και νομικής τους δραστηριότητας, στην υπηρεσία των κρατικών συμφερόντων και του έθνους.

Σύμφωνα με τον Ράμα, η αλήθεια είναι τόσο ξεκάθαρη όσο το φως του ήλιου: η Αλβανία και η Ελλάδα δεν έχουν καταλήξει σε συμφωνία και επομένως θα προσφύγουν στο δικαστήριο!

Η εν λόγω απόφαση στην Ελλάδα, δήλωσε ο πρωθυπουργός, δεν έχει καμία σχέση με την αμφισβητούμενη περιοχή μεταξύ των δύο χωρών, είπε. "Επειδή σε αυτήν την περιοχή η αρχή των 12 μιλίων είναι απλώς αδύνατη σύμφωνα με τη Σύμβαση όπου δεν είναι δυνατή η εφαρμογή αυτής της αρχής, ή συνάπτεται συμφωνία ή πηγαίνει στο δικαστήριο! Αυτή ακριβώς είναι και η περίπτωσή μας, κατέληξε ο πρωθυπουργός Ράμα.