Κυριακή 22.12.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Πρωτοβουλία για την στήριξη των γυναικών απο τις επιπτώσεις του κορωνοϊού

Κορωνοϊός
17 Δεκεμβρίου 2020 / 18:48

ΚΕΡΚΥΡΑ (Περιφέρεια Ιονίων Νήσων). Χρήσιμες διαπιστώσεις, προβλέψεις και συμπεράσματα για την νέα πραγματικότητα που δημιούργησε η πανδημία του κορωνοϊού στην οικογενειακή και επαγγελματική ζωή των γυναικών,

διατυπώθηκαν στην ηλεκτρονική συζήτηση με θέμα “Κορωνοϊός και κοινωνία - Τι συμβαίνει με τις γυναίκες”, που διοργάνωσε μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας epresence.gov.gr, η Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Ρόδη Κράτσα – Τσαγκαροπούλου, σε συνεργασία με την Επιτροπή Ισότητας της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων.

Στη συζήτηση συμμετείχαν η Υφυπουργός Υγείας με αρμοδιότητα την Ψυχική Υγεία Ζωή Ράπτη και η Γενική Γραμματέας Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των φύλων Μαρία Συρεγγέλα, όπως και εκπρόσωποι των παραγωγικών και επιστημονικών φορέων.

Τη συζήτηση άνοιξε, η Περιφερειάρχης Ρόδη Κράτσα – Τσαγκαροπούλου αναφερόμενη στον τρόπο ζωής των γυναικών που έχει διαμορφωθεί από την πανδημία του covid-19, εξαιτίας του φόρτου των υποχρεώσεων που βαρύνει τις γυναίκες και τις αναγκάζει να κάνουν πολύ μεγαλύτερο αγώνα για να συνδυάσουν τις νέες ιδιότυπες επαγγελματικές συνθήκες με την ανάγκη να διοργανώνουν νέες συνθήκες και οικογενειακής ζωής αλλά και τα προβλήματα των γυναικών στο νοσηλευτικό κλάδο όπου αποτελούν την πλειοψηφία εργαζομένων.

“Πολλά επαγγέλματα, τα οποία έχουν σχέση με την αντιμετώπιση της πανδημίας, όπως ο υγειονομικός κλάδος, ο οποίος κατά πλειοψηφία αποτελείται από γυναίκες, φέρει ένα μεγάλο βάρος στην αντιμετώπιση της κρίσης. Αυτό πρέπει να αναγνωριστεί. Αλλά σε όλους τους κλάδους οι γυναίκες πλήττονται από την απειλούμενη ανεργία, στις επιχειρήσεις που κλείνουν ή μειώνουν το προσωπικό τους, και αυτό έχει πολλές επιπτώσεις, όχι μόνο με όρους επαγγελματικής καταξίωσης και όρους επιβίωσης, αλλά και ψυχολογικούς.

Όλα αυτα αποφασίσαμε να τα συζητήσουμε με γυναίκες που έχουν ασχοληθεί με το θέμα, ή απασχολεί ως θέμα τους φορείς που εκπροσωπούν, και το έργο που υπηρετούν στην πολιτική. Να ακούσουμε και τις δικές τους εμπειρίες, τις προβλέψεις αλλά να συνεργαστούμε ούτως ώστε, όλη αυτή η περιπέτεια της πανδημίας, από την οποία ελπίζουμε να βγούμε νικητές ως κοινωνικό σύνολο, να μην έχει θύματα γυναίκες. Επίσης, να δούμε πως θα προετοιμαστούμε καλύτερα με γνώση των επιπτώσεων και των έγκαιρων προληπτικών μέτρων που μπορούμε να πάρουμε για μια άλλη ενδεχόμενη υγειονομική ή οποιαδήποτε άλλη κρίση γιατί κάθε κρίση έχει ως θύματα τις γυναίκες” δήλωσε η Περιφερειάρχης.

Στον χαιρετισμό του, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ισότητας των Φύλλων της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, Αντιπεριφερειάρχης Κοινωνικής Συνοχής, Δημόσιας Υγείας & Απασχόλησης Κωνσταντίνος Ζορμπάς, καλωσορίζοντας όλους τους συμμετέχοντες τόνισε πως “πριν πολλά χρόνια που ξεκίνησα την σταδιοδρομία μου στις ένοπλες δυνάμεις οι γυναίκες στο συγκεκριμένο τομέα ήταν πολύ λίγες. Εζησα την προσπάθεια που έκανε η καθεμία ξεχωριστά να εδραιώσει την θέση της σε ένα καθαρά ανδροκρατούμενο περιβάλλον, όχι μόνο έγινε πραγματικότητα αυτό αλλά ένα ένα  τα κάστρα έπεφταν και αυτό που έπαιζε πλέον κυρίαρχο ρόλο ήταν τα προσόντα οι δεξιότητες η ικανότητα της καθεμίας και του καθένα και όχι το φύλο.

Θέλουμε να ξεφύγουμε από τα στερεότυπα που βαρύνουν τις γυναίκες και προκαλούν την βία κατά των γυναικών, η βία είναι καταδικαστέα σωματική λεκτική ψυχολογική απ’ όπου κι αν προέρχεται. Και σε άλλους τομείς  θα πρέπει να παρέμβουμε και όχι μόνο σε αυτόν. Η γυναίκα σήμερα είναι ανεξάρτητη εργάζεται καταλαμβάνει αξιώματα με μεγάλη επιτυχία ομολογουμένως. Στην Επιτροπή Ισότητας Περιφέρειας Ιονίων Νήσων  είμαστε ανοιχτοί σε οποιαδήποτε πρόταση μπορεί να βοηθήσει έτσι ώστε και οι τελευταίες αντιστάσεις που προσπαθούν να κρατήσουν την γυναίκα πίσω να καμφθούν έτσι ώστε να προχωρήσουμε  μαζί ο ένας δίπλα στον άλλον.

Η πανδημία, όπως αποδεικνύεται αφήνει πίσω και γυναίκες θύματα βίας ενδοοικογενειακής λόγω των ψυχολογικών εντάσεων της ανασφάλειας και του εγκλεισμού. Αυτό πρέπει να το αντιμετωπίσουμε”.

Μια σειρά από μέτρα που έχουν ληφθεί για την αντιμετώπιση της κρίσης της πανδημίας, από το αρμόδιο Υπουργείο Υγείας παρουσίασε η Υφυπουργός με αρμοδιότητα την Ψυχική Υγεία Ζωή Ράπτη. Συγκεκριμένα ανακοίνωσε τη λειτουργία 24ωρης γραμμής ψυχολογικής υποστήριξης γυναικών 10306, σε συνεργασία με την Ψυχιατρική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών, την Ομοσπονδία Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης “ΑΡΓΩ” και το Χαμόγελο του Παιδιού,  την χαρτογράφηση αναγκών και λύσεων σε πανελλαδικό επίπεδο καθώς και την προσπάθεια παροχής ψυχολογικής στήριξης του υγειονομικού προσωπικού με ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς.

Στην συζήτηση στρογγυλής τραπέζης συμμετείχαν ως εισηγητές η Γενική Γραμματέας Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των φύλων Μαρία Συρεγγέλα, η Γενική Γραμματέας του Women in Business και μέλος του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου Αγνή Μαριακάκη, η Ερευνήτρια του Κέντρου Βιοϊατρικών Επιστημών “Αλέξανδρος Φλέμιγκ” Αντιγόνη Δήμα, και η Επίκουρη Καθηγήτρια του Ιονίου Πανεπιστημίου Βιλελμίνη Σοσώνη, παρουσιάζοντας τεκμηριωμένες επιστημονικές θέσεις και απόψεις για τις επιπτώσεις της πανδημίας σε κάθε δραστηριότητα, οικογενειακή, κοινωνική και επαγγελματική για τις γυναίκες και το πως μπορεί να αντιμετωπιστεί.

Ακολούθησε μια πολύ ουσιαστική και εποικοδομητική συζήτηση με γυναίκες εκπρόσωπους παραγωγικών και ερευνητικών φορέων όπως Εμπορικά Επιμελητήρια, Επιμελητηρια Γυναικείας Επιχειρηματικότητας, ΧΕΝ κ.α από τα Ιόνια Νησιά.

Κλείνοντας την συζήτηση για το πολυδιάστατο θέμα της ισότητας των δυο φύλων, η Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων μετέφερε και ως τ. Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τις εμπειρίες της διαπιστώνοντας έλλειψη  γυναικών στην κορυφή του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και την ανάγκη να συνδυάσουμε την ανέλιξη των γυναικών στην κορυφή με την υποστήριξη όλων των άλλων γυναικών στην επαγγελματική ζωή τους σε όλα τα επίπεδα και στην επίτευξη των στόχων τους. Ανέφερε και το πρόγραμμα της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων για την δημιουργία δικτύου πληροφόρησης και ενδυνάμωσης των γυναικών σε όλα τα νησιά, που για πρώτη φορά θα εφαρμοστεί κάτι σχετικό.