Παρασκευή 22.11.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Συλλήψεις για απάτες σε Ηγουμενίτσα και Πρέβεζα

Εξαπάτηση πολιτών
16 Σεπτεμβρίου 2016 / 10:17

ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ. Εξακριβώθηκε, μετά από μεθοδική έρευνα αστυνομικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ηγουμενίτσας,

η δράση εγκληματικής οργάνωσης που δραστηριοποιούταν στην περιοχή της Ηγουμενίτσας και της Πρέβεζας και είχε ως σκοπό τη συστηματική εξαπάτηση πολιτών, με το πρόσχημα ότι στενό συγγενικό τους πρόσωπο ευθύνεται ή εμπλέκεται σε τροχαίο ατύχημα με θανάσιμο ή σοβαρό τραυματισμό.
Για την υπόθεση, συνελήφθησαν στις 14 Σεπτεμβρίου στην Ηγουμενίτσα, μετά από συντονισμένη επιχείρηση της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ηγουμενίτσας και με τη συμμετοχή αστυνομικών της Διεύθυνσης Αστυνομίας Θεσπρωτίας, ένας 49χρονος και μία 53χρονη Βουλγάρα, την ώρα που οι δράστες παραλάμβαναν το χρηματικό ποσό των 8.000 ευρώ και δύο χρυσές αλυσίδες από μια 81χρονη, την οποία είχαν προσεγγίσει τηλεφωνικά με απατηλές προφάσεις. Σε βάρος τους σχηματίσθηκε δικογραφία για εγκληματική οργάνωση και διακεκριμένες περιπτώσεις απατών, ενώ η σχετική δικογραφία περιλαμβάνει τουλάχιστον άλλους τρεις αλλοδαπούς συνεργούς τους.
Όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης τηλεφωνούσαν σε ηλικιωμένους, προσποιούμενοι τους αστυνομικούς, τους δικηγόρους ή τους εισαγγελείς και με το πρόσχημα ότι οικείοι τους  έχουν εμπλακεί σε τροχαία ατυχήματα με θανάσιμο ή σοβαρό τραυματισμό ανηλίκου, απαιτούσαν χρήματα που κυμαίνονταν από 500 έως 100.000 ευρώ, προκειμένου οι εμπλεκόμενοι συγγενείς τους να αποφύγουν τις συνέπειες από το δήθεν τροχαίο ατύχημα.
Επιπλέον, όπως προέκυψε από τα μέχρι τώρα στοιχεία της έρευνας, οι δύο συλληφθέντες είχαν αναλάβει το ρόλο να εισπράττουν τα χρήματα από τα θύματα, ενώ άλλα μέλη της οργάνωσης είχαν αναλάβει το ρόλο καθοδήγησης και επικοινωνίας με τα υποψήφια θύματα.
Οι συλληφθέντες μετέβαιναν σε προκαθορισμένα σημεία, προκειμένου να παραλάβουν τα χρήματα από τα υποψήφια θύματά τους  και οι συνεργοί τους τηλεφωνούσαν, με βουλγαρικές τηλεφωνικές συνδέσεις, στα σταθερά τους τηλέφωνα.
Με τον τρόπο αυτό, εκμεταλλευόμενοι τη σύγχυση και την ψυχολογική φόρτιση που προκαλούσαν στους πολίτες, επεδίωκαν την άμεση είσπραξη των χρημάτων που απαιτούσαν. Σε όλες τις περιπτώσεις, κατά την τηλεφωνική τους συνομιλία, για να γίνουν πιο πειστικοί και να επιτύχουν την εξαπάτηση των θυμάτων τους, ένας από τους δράστες προσποιούνταν το συγγενικό πρόσωπο, το οποίο εκλιπαρούσε για βοήθεια.
Με τον συγκεκριμένο τρόπο δράσης, εξαπάτησαν κατά το τελευταίο χρονικό διάστημα, άλλες τρεις ηλικιωμένες γυναίκες στην περιοχή της Ηγουμενίτσας και της Πρέβεζας, αποσπώντας τα χρηματικά ποσά των 21.150, 45.000 και 2.000 ευρώ, αντίστοιχα.
Επίσης, τα μέλη της σπείρας με την ίδια μεθοδολογία αποπειράθηκαν να εξαπατήσουν, κατά το τελευταίο χρονικό διάστημα, τουλάχιστον άλλους πενήντα τρεις πολίτες στην περιοχή της Ηγουμενίτσας, αξιώνοντας ποσά που ξεπερνούν τις 840.000 ευρώ.
Από τους αστυνομικούς κατασχέθηκαν το χρηματικό ποσό των 8.200 ευρώ και δύο χρυσές αλυσίδες που βρέθηκε στην κατοχή των δραστών, ένα Ι.Χ.Φ. αυτοκίνητο, καθώς και τρία κινητά τηλέφωνα, ως μέσα διευκόλυνσης για την τέλεση των ανωτέρω αδικημάτων.
Οι συλληφθέντες, με την κακουργηματικού χαρακτήρα δικογραφία που σχηματίσθηκε σε βάρος τους, θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Θεσπρωτίας.
Η έρευνα από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Ηγουμενίτσας για εμπλοκή τους και σε άλλες περιπτώσεις, καθώς και για τον εντοπισμό των συνεργών τους, βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.
 
Επιφύλαξη και προσοχή
 
Στοχεύοντας στην πρόληψη και αποφυγή παρόμοιων περιστατικών, η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Ηπείρου προτρέπει τους πολίτες:
  • να είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικοί όταν άγνωστοι προσπαθήσουν να τους πείσουν για την καταβολή χρηματικού ποσού, με το πρόσχημα επείγουσας ανάγκης συγγενικού - φιλικού προσώπου (π.χ. νοσηλεία σε νοσοκομείο). Το ίδιο μπορεί να προσπαθήσουν και τηλεφωνικά. Για τους ίδιους λόγους να μην ενδίδουν σε προτροπές για συνάντηση (ραντεβού κ.λπ.).
  • σε περιπτώσεις που άγνωστοι επικαλούνται έκτακτη ανάγκη γνωστού -συγγενικού τους προσώπου, να επιδιώκουν πάντα να επικοινωνούν οι ίδιοι τηλεφωνικά με το γνωστό - συγγενικό τους πρόσωπο, προς επιβεβαίωση των όσων επικαλούνται. Η επικοινωνία να γίνεται με δικό τους τηλέφωνο και κατόπιν δικής τους πρωτοβουλίας και να μην δέχονται να μιλάνε με άτομο, το οποίο κάλεσαν οι άγνωστοι.
  • σε κάθε περίπτωση, να δηλώνουν ότι δεν πρόκειται να παραδώσουν χρήματα, εάν δεν εμφανιστούν οι γνωστοί-συγγενείς τους.
  • να έχουν πάντα διαθέσιμους τους τηλεφωνικούς αριθμούς, με τους οποίους να επικοινωνούν σε περίπτωση ανάγκης (Αστυνομία, Πυροσβεστική, Νοσοκομεία, στενοί συγγενείς κ.α.).
  • να συγκρατούν τα χαρακτηριστικά των δραστών, καθώς και τα οχήματα με τα οποία κινούνται (αριθμό κυκλοφορίας, μάρκα οχήματος, χρώμα κ.λπ.), για να βοηθήσουν το έργο των διωκτικών αρχών.
  • Να ενημερώνουν πάντα τις αστυνομικές Αρχές, ακόμη και σε περίπτωση απόπειρας απάτης σε βάρος τους.
Επίσης, παρακαλούνται οι οικείοι των ηλικιωμένων, να τους ενημερώνουν ανά τακτά χρονικά διαστήματα, για τα τεχνάσματα και τους τρόπους δράσης που χρησιμοποιούν οι επιτήδειοι προκειμένου να τους αποσπάσουν χρηματικά ποσά και να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί σε περίεργες και ύποπτες κινήσεις που συμβαίνουν στο περιβάλλον των ηλικιωμένων.