Παρασκευή 22.11.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Να γίνει έρευνα στο Τεμπλόνι για τα βαρέα μέταλλα και τη μόλυνση

τεμπλόνι
15 Δεκεμβρίου 2020 / 19:41

Πρωτοβουλία Γκίκα. Ερώτηση δημοτικών συμβούλων στο αυριανό συμβούλο του κεντρικού Δήμου.

ΑΘΗΝΑ. Τη διερεύνηση της πιθανής μόλυνσης του Τεμπλονιού, σύμφωνα με τις καταγγελίες του συλλόγου, ζήτησε από τον γ.γ. Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων, Κωνσταντίνο Αραβώση, ο Στέφανος Γκίκας.

Ο βουλευτής συναντήθηκε επίσης και με τον Γενικό Γραμματέα Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων, Μανώλη Γραφάκο και συζήτησαν την επικείμενη δημοπράτηση του νέου εργοστασίου ολοκληρωμένης διαχείρισης στην Κέρκυρα και την λειτουργία του νέου Περιφερειακού ΦΟΔΣΑ.

Στο μεταξύ και για το θέμα της μόλυνσης στο Τεμπλόνι, ερώτηση κατέθεσαν στο δημοτικό συμβούλιο Κεντρικής Κέρκυρας πέντε παρατάξεις της αντιπολίτευσης. Εκκίνηση - Αριστερό Δημοκρατικό Μέτωπο, Κέρκυρα 180, Λαϊκή Συσπείρωση, Πρώτα η Κέρκυρα και Φωνή, Δημότες για Διαφάνεια (Άντζελα Ρίγγα).


ΕΡΩΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΤΕΤΑΜΕΝΗ ΜΟΛΥΝΣΗ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΟΥ ΤΕΜΠΛΟΝΙΟΥ

Όπως επαλειμμένα έχουμε αναφέρει, υπάρχουν αρκετές ενδείξεις και δείγματα που μαρτυρούν ότι στην περιοχή του Τεμπλονίου, πέριξ της χωματερής, υπάρχει εκτεταμένη μόλυνση με βαρέα μέταλλα, στο έδαφος και το υπέδαφος.
Αυτό καταμαρτυρούν τόσο οι μετρήσεις του Πολιτιστικού συλλόγου Τεμπλονίου στα στραγγίδια, που έχουν δοθεί στη δημοσιότητα εδώ και αρκετό καιρό, αλλά και η εμπειρία όλων μας από μια επίσκεψη στην περιοχή.

Στις ενδείξεις αυτές έρχεται να προστεθεί και η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί με τις έντονες νεροποντές στην περιοχή, όπου χείμαρρος με μαύρο μολυσμένο νερό ρέει προς τη λίμνη Μπρετάνου.

Εντύπωση μάλιστα προκαλεί το γεγονός ότι οι εικόνες αυτές έρχονται λίγες μέρες μετά τις ανακοινώσεις της δημοτικής αρχής για την αύξηση της δυναμικότητας των μηχανημάτων ώσμωσης του βιολογικού καθαρισμού και ότι αυτό λύνει οριστικά το πρόβλημα της ρύπανσης στην περιοχή.

Επιβεβαιώνονται δυστυχώς με τον χειρότερο τρόπο οι ισχυρισμοί μας όλο το προηγούμενο διάστημα, ότι μεγάλο μέρος των στραγγιδίων δεν οδηγούνται στη ΜΕΣ, με αποτέλεσμα να ρέουν ανεξέλεγκτα.

Στην ήδη κακή κατάσταση των υπερφορτωμένων κυττάρων που έχουν υπερβεί κατά πολύ τον προβλεπόμενο χρόνο ζωής, σε συνδυασμό με την κακοδιαχείριση, τα ογκώδη αντικείμενα που όλα αυτά τα χρόνια έπεφταν μέσα στα κύτταρα και δημιουργούν σοβαρές υποψίες για καταστροφές στις μεμβράνες, τα στραγγίδια που ήδη τρέχουν από τα τοιχία που στηρίζουν τα κύτταρα, έρχονται επιπλέον να προστεθούν και τα βουνά χύδην σκουπιδιών που υπάρχουν στην περιοχή για μεγάλο χρονικό διάστημα, καθώς και η επιλογή της «προσωρινής» εναπόθεσης των δεμάτων σε διάφορα οικόπεδα.

Τονίζουμε ότι τόσο στο οικόπεδο των αδελφάτων όσο και στο οικόπεδο των 52 στρεμμάτων, ακόμη και στα κομμάτια που έχει γίνει στεγανοποίηση, δεν υπάρχει αποτελεσματικό σύστημα διαχείρισης των ομβρίων, με αποτέλεσμα τα ρυάκια αυτά των μαύρων υγρών να ρέουν ανεξέλεγκτα στην περιοχή. Ανησυχία προκαλεί το γεγονός ότι η περιοχή εναπόθεσης των δεμάτων επεκτείνεται, με αποτέλεσμα πλέον στραγγίδια να οδηγούνται και από την άλλη κατεύθυνση προς την περιοχή των Πουλάδων.

Σε όλα αυτά έρχονται να προστεθούν και επιπλέον μετρήσεις σε λάδι και ελιές στην περιοχή, όπου ανιχνεύονται βαρέα μέταλλα, που τα καθιστούν πλήρως ακατάλληλα προς βρώση. Η κατάσταση αυτή μας δημιουργεί σοβαρές υποψίες για εκτεταμένη μόλυνση στην όλη τροφική αλυσίδα της περιοχής και στα είδη διατροφής που παράγονται από εκεί.

Τα προβλήματα αυτά είχαν τεθεί με επιτακτικό τρόπο από την πλευρά μας στη 17η συνεδρίαση του δημοτικού μας συμβουλίου, όπου πάρθηκαν και μια σειρά αποφάσεις, όπως παρατίθενται παρακάτω από τα πρακτικά της απόφασης 17-173:

«1) Άμεσα ο φορέας διαχείρισης να παρουσιάσει δημόσια τα αποτελέσματα των αναλύσεων που είναι υποχρεωμένος να κάνει ανά τακτά χρονικά διαστήματα όπως άλλωστε προβλέπεται μέσα από την μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων και την ΑΕΠΟ σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή και Εθνική νομοθεσία.

2) Να γίνει εκτεταμένος έλεγχος από δημόσιο φορέα Πανεπιστήμιο ΙΓΝΕ κλπ. στον υπόγειο και επιφανειακό υδροφόρο ορίζοντα στο έδαφος στο υπέδαφος καθώς και στην ατμόσφαιρα.

3) Να προσδιοριστεί η αιτία της παρουσίας των ακατέργαστων στραγγισμάτων στο ρέμα και να σταματήσει η διαρροή.

4) Την άμεση απορρύπανση από την βαρύτατη μόλυνση που συμβαίνει στην περιοχή.

5) Η ΔΕΥΑΚ να προβεί άμεσα σε έλεγχο ανίχνευσης βαρέων μετάλλων των γεωτρήσεων των οποίων τροφοδοτεί το δίκτυο ύδρευσης της ευρύτερης περιοχής και να δημοσιοποιήσει τα αποτελέσματα.»

Από τότε πέρασαν σχεδόν 6 μήνες. Καμία δημόσια ανάρτηση δεν είδαμε, όσον αφορά τις μετρήσεις που υποχρεούται να πραγματοποιεί εταιρεία που έχει υπογράψει σύμβαση με το ΣΥΔΙΣΑ. Ούτε κάποια απάντηση στα έγγραφα αιτήματά μας για παραχώρηση των μετρήσεων αυτών πήραμε. Μόνο καθησυχαστικές δηλώσεις από την πλευρά της δημοτικής αρχής.

Παρακαλούμε να μας ενημερώσει η δήμαρχος ως προς το ποιες ενέργειες έχει πραγματοποιήσει, προκειμένου να υλοποιηθεί η απόφαση αυτή του δημοτικού συμβουλίου, και στην περίπτωση που δεν έχουν γίνει οι ενέργειες αυτές, ποιος είναι ο λόγος της μη υλοποίησης αυτής της απόφασης.

Θεωρούμε ότι η δημοτική αρχή έχει ενημερωθεί με τον πιο επίσημο τρόπο για την κατάσταση στην περιοχή και τη ρύπανση που δημιουργείται, και ότι η μη υλοποίηση της απόφασης αυτής αποτελεί συναίνεση σε συνειδητή υποβάθμιση του περιβάλλοντος, πράξη για την οποία η δημοτική αρχή οφείλει να λογοδοτήσει.

Υπογράφουν:
Εκκίνηση - Αριστερό Δημοκρατικό Μέτωπο
Κέρκυρα 180
Λαϊκή Συσπείρωση
Πρώτα η Κέρκυρα
Φωνή Δημότες για Διαφάνεια (Άντζελα Ρίγγα)