Δευτέρα 23.12.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Στόχοι και δράσεις του διασυνοριακού έργου POLYSEMi

advertorial
15 Δεκεμβρίου 2020 / 16:47

Ένα πολιτιστικό άλμα στο μέλλον με σημαντικά οφέλη

Τους στόχους και τις δράσεις του διασυνοριακού έργου POLYSEMi παρουσίασαν κατά την διάρκεια διαδικτυακής συνέντευξης Τύπου, η Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων, Ρόδη Κράτσα - Τσαγκαροπούλου και ο Αντιπεριφερειάρχης Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης & Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων Ιονίων Νήσων, Δρ. Κωνσταντίνος Καποδίστριας.
 
Στην τοποθέτησή της η Περιφερειάρχης ανέφερε πως “Ζούμε στην εποχή της παγκοσμιοποίησης όπου όλα μοιάζουν μεταξύ τους, Το μοντέλο ανάπτυξης στον κόσμο είναι ενιαίο, οι εικόνες που έχουμε ανά τον κόσμο είναι ίδιες, τα μουσεία στην αρχιτεκτονική τους και στη σύλληψή τους είναι τα ίδια και παρ’ όλα αυτά είμαστε στη μεγάλη αναζήτηση της ταυτότητας του κάθε τόπου από όλους τους λαούς. Νομίζω αυτό είναι ένα χαρακτηριστικό της εποχής μας και μία μεγάλη πρόκληση για εμάς που έχουμε μια διακριτή ταυτότητα. Ο κόσμος προσπαθεί με τη μετακίνησή του, να ανακαλύψει το διαφορετικό και το τυπικό. Άρα δεν πρέπει να μπούμε στην παγίδα της ομογενοποίησης αλλά να αντλήσουμε κάθε πηγή για να δείξουμε τη διαφορετικότητά μας. Σήμερα, κάνουμε μία μεγάλη άντληση πολιτιστικών ιδεών και πόρων για να αναδείξουμε τον πλούτο της Περιφέρειάς μας. Άρα είμαστε στο μονόδρομο της ανοιχτής κοινωνίας, του ανοιχτού κόσμου και της άντλησης κάθε πολιτιστικού πόρου με σκοπό την αξιοποίηση και την ένταξή του στην ανάπτυξή μας και την τουριστική μας προβολή. Για αυτό δίνω μεγάλη σημασία στο πρόγραμμα POLYSEMi, διότι δεν μας μιλάει γενικά για τον πολιτισμό αλλά μας βάζει στη λογοτεχνία κάτι που δεν το έχουμε μέχρι σήμερα αξιοποιήσει. Εφόσον σήμερα συμμετέχει και η “Ήπειρος” στη συνέντευξη, δεν γίνεται να μην αναφερθώ στο πρόγραμμα της διαπεριφερειακής μας συνεργασίας για την ανάδειξη του 1821. Αναγνωρίζουμε την ανάγκη να συνυπάρξουμε στο πλαίσιο της ένωσης Περιφερειών Ελλάδος, που είμαι μέλος και Πρόεδρος Επιτροπής Πολιτισμού, και να αναδείξουμε τη διαπεριφερειακή συνεργασία των Ιονίων Νήσων, της Ηπείρου, της Στερεάς Ελλάδας, της Πελοποννήσου και της Δυτικής Ελλάδας, διότι ότι πετύχαμε για την Ανεξαρτησία της Ελλάδας και στη συνέχεια, το πετύχαμε ως μία μεγάλη Περιφέρεια. Με την Ήπειρο μας ενώνουν ζωντανές κοινότητες Ηπειρωτών που υπάρχουν πολύ καλά ενταγμένες στην Κέρκυρα, αλλά διατηρώντας τα λεβέντικα χαρακτηριστικά τους, καθώς και η αργυροχοΐα και χρυσοχοΐα που έχει αναπτυχθεί στη Ζάκυνθο και στα άλλα νησιά με την υπογραφή Ηπειρωτών καλλιτεχνών. Έχουμε πολλά λοιπόν πράγματα να μοιραστούμε με τις όμορες Ελληνικές Περιφέρειες, πέρα από την προσπάθεια του να ζωντανέψουμε την ουσία του Interreg και να επικοινωνήσουμε με τις περιοχές της Ιταλίας”.
 
Χαιρετίζοντας ο Αντιπεριφερειάρχης Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης & Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, ως υπεύθυνος για το έργο POLYSEMi για την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, έκανε μία συνοπτική αναφορά στο έργο και συγκεκριμένα: “Από τη μέχρι τώρα εμπειρία μου στα προγράμματα Interreg, έχω παρατηρήσει ότι ξεκινούν από πολύ νωρίς και υλοποιούνται αργά και αυτό είναι ένα πρόβλημα που η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων κατάφερε να ξεπεράσει με μεγάλη προσπάθεια το τελευταίο τρίμηνο. Ελπίζω στη νέα προγραμματική περίοδο 2021-2027 να έχουν λυθεί αυτά τα δομικά λάθη. Η συνεργασία με την Απουλία υπάρχει από το παρελθόν και θα συνεχίσει και στο μέλλον γιατί η Magna Graecia είναι όμορη περιοχή με την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων και μπορούμε να συνεργαστούμε σε πολλούς τομείς, ένας από αυτούς είναι και ο πολιτιστικός τομέας και το έργο POLYSEMi. Το POLYSEMi στοχεύει να αναδείξει λογοτεχνικές διαδρομές, αλλά ας μη σταθούμε μόνο σε αυτό, αλλά και στο γεγονός ότι έγινε μία πρώτη διαδρομή που ενώνει τις χώρες της Αδριατικής και του Ιονίου Πελάγους με στόχο να συνεχίσουμε σε άλλες πολιτιστικές συνεργασίες, όπως για παράδειγμα στα εικαστικά. Είναι μέχρι σήμερα ένα επιτυχημένο πείραμα που μέσα στον Κορονοϊό κατάφερε και ξεχωρίσει και θέλω να συγχαρώ όλους όσους έχουν εμπλακεί.”
 
Την συνέντευξη απασχόλησαν ζητήματα όπως η προσπάθεια να βρούμε τους νέους δρόμους της τουριστικής ανάπτυξης αφού αναδειχθούν ορισμένα από τα συγκριτικά πλεονεκτήματα, τα χαρακτηριστικά των Ιονίων Νήσων που θα μπορέσουν σήμερα να δώσουν μία νέα ώθηση στην περιοχή αλλά και οι πολυπολιτισμικές συναντήσεις που αποτελούν κομμάτι της κοινής ιστορικής διαδρομής και στην Ήπειρο και στα Ιόνια Νησιά.
 
Μπορείτε να δείτε όλη τη Συνέντευξη εδώ: https://www.youtube.com/watch?v=lBs1AtLR-uI