Παρασκευή 22.11.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Με φωτογραφικό άρθρο σε νομοσχέδιο "σκούπα", νόμιμες όλες οι εξέδρες της Κέρκυρας

Υπουργείο Εσωτερικών
15 Σεπτεμβρίου 2016 / 08:48

ΑΘΗΝΑ. Το σύνολο των προβλητών (σ.σ. πόντε) νομιμοποιούνται και εφεξής θεωρούνται προέκταση του γιαλού και της παραλίας.

Εκχωρείται στον Δήμο η χρήση τους για έναν αιώνα και βεβαίως σταματάει κάθε διαδικασία κατεδάφισης (σ.σ. όχι ότι είχε ξεκινήσει και κάποια) επιβολής και είσπραξης προστίμων. Όλα αυτά τα θαυμαστά περιέχονται σε ένα άρθρο στο σχέδιο νόμου "σκούπα" του υπουργείου Εξωτερικών "Αυτοτελής Υπηρεσία εποπτείας ΟΤΑ, ρύθμιση θεμάτων ΟΤΑ και άλλες διατάξεις". Το νομοσχέδιο είχε τεθεί σε δημόσια διαβούλευση από 26 Αυγούστου έως 5 Σεπτεμβρίου αναρτημένο στο url, opengov του υπουργείου Εσωτερικών.
Σύμφωνα με το Άρθρο 135 του σχεδίου νόμου και υπό τον τίτλο: Προβλήτες Δήμου Κερκυραίων, προβλέπονται οι κάτωθι ρυθμίσεις:
Στο άρθρο 2 του ν. 2971/2001 προστίθεται η εξής παράγραφος:
«εδ. α. Οι ξύλινες, επί ξύλινων και σιδερένιων πασάλων, προβλήτες καθώς και οι τσιμεντένιες ή λίθινες προβλήτες της Κέρκυρας, θεωρούνται προέκταση του αιγιαλού και της παραλίας.
εδ. β. Εκχωρείται στο Δήμο Κερκυραίων (Κέρκυρας) για εκατό (100) έτη, η αποκλειστική χρήση και εκμετάλλευση των παραπάνω προβλητών.
γ. Σε περίπτωση δημιουργίας περισσότερων Δήμων, στη θέση του ενός υφισταμένου σήμερα, η χρήση τους περιέρχεται στον τοπικά αντίστοιχο, νέο Δήμο.
δ. Ο Δήμος μπορεί να εκμισθώνει κάθε προβλήτα, με διαδικασία ανάλογη με αυτήν της εκμίσθωσης του αιγιαλού και της παραλίας.
Οι επιχειρήσεις που έχουν πρόσοψη στη παραλία, έχουν προτεραιότητα προτίμησης στην εκμίσθωση των προβλητών, ανάλογη με αυτήν της εκμίσθωσης των παραλιών.
ε. Η επισκευή, η συντήρηση, ο ευπρεπισμός, ο καλλωπισμός και η αισθητική εναρμόνιση των προβλητών με το περιβάλλον ανήκει αποκλειστικά στο Δήμο Κέρκυρας.
στ. Παρατείνεται για πέντε (5) έτη η προθεσμία αδειοδότησης των προβλητών της Κέρκυρας.
Μέχρι τότε, αναστέλλονται όλες οι διαδικασίες κατεδάφισης και είσπραξης των προστίμων που έχουν επιβληθεί.
 
Η αιτιολογική έκθεση
 
Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση του επίμαχου άρθρου του νομοσχεδίου: Από το 2007 ο Δήμος Κερκυραίων είχε πάρει προεγκρίσεις από τα συναρμόδια Υπουργεία για νομιμοποίηση όλων των εξεδρών Κομμέμνου, Κρεβατούλας, Δασιάς, Ύψου, και Μπαρμπάτι και επρόκειτο να αναγνωρισθούν ως ιδιοκτησία του τότε Δήμου Φαιάκων με άδεια λειτουργίας και δικαίωμα εκμίσθωσης και χρήσης. Οι εξέδρες-προβλήτες της Κέρκυρας εξυπηρετούν ζωτικά συμφέροντα του νησιού, του τουρισμού και της οικονομικής ζωής γενικώς. Η ρύθμιση έρχεται να παράσχει τον νόμιμο τρόπο συνέχισης της λειτουργίας αυτών των εξεδρών, απαλλάσσοντας τη διοίκηση από τη διαδικασία της κατεδάφισης αυτών, αφού και σήμερα συνιστούν θεμελιώδη υποστηρικτικό παράγοντα της βιωσιμότητας των επιχειρήσεων που λειτουργούν στις συγκεκριμένες περιοχές και ταυτόχρονα μπορούν να εξασφαλίσουν ζωτικής σημασίας έσοδα για το Δήμο.