Τετάρτη 22.01.2025 ΚΕΡΚΥΡΑ

Γκίκας: «Ο νέος χωροταξικός & πολεοδομικός σχεδιασμός διορθώνει το χάος» (video)

Γκίκας Στέφανος
04 Δεκεμβρίου 2020 / 12:13

«Μεταρρυθμιστικό νομοσχέδιο που διευθετεί σειρά ζητημάτων στο χωροταξικό και πολεοδομικό σχεδιασμό της Χώρας. Έχει περιβαλλοντικό πρόσημο και βοηθάει στη διαμόρφωση του επενδυτικού περιβάλλοντος», υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο Βουλευτής Κέρκυρας της Νέας Δημοκρατίας

ΑΘΗΝΑ (ΓΡΑΦΕΙΟ ΒΟΥΛΕΥΤΗ).  Ομιλία κατά την συζήτηση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας για το χωροταξικό και πολεοδομικό σχεδιασμό, πραγματοποίησε ο Βουλευτής Κέρκυρας της Νέας Δημοκρατίας, Στέφανος Γκίκας.

Ο κ. Γκίκας ξεκίνησε την ομιλία του τονίζοντας ότι πρόκειται για ένα «μεταρρυθμιστικό νομοσχέδιο που διευθετεί σειρά ζητημάτων στο χωροταξικό και πολεοδομικό σχεδιασμό της Χώρας. Έχει περιβαλλοντικό πρόσημο και βοηθάει στη διαμόρφωση του επενδυτικού περιβάλλοντος».




Αναφέρθηκε στον περιορισμό της εκτός σχεδίου δόμησης, η οποία όπως είπε «έχει περιβαλλοντικές, κλιματικές αλλά και αισθητικές συνέπειες.» Ενώ σημείωσε ότι η άναρχη δόμηση αποτελεί πρόβλημα και στην Κέρκυρα.

Εξήγησε ότι το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας κλήθηκε να βρει τη χρυσή τομή ανάμεσα στην μείωση της εκτός σχεδίου δόμησης και την απαλοιφή των παρεκκλίσεων και την αποφυγή του αιφνιδιασμού των ιδιοκτητών περιουσιών που γνώριζαν το ισχύον καθεστώς.

Για αυτό το λόγο, όπως ανέλυσε ο Βουλευτής, θεσπίζεται μία μεταβατική περίοδος, κατά την οποία ιδιοκτήτες εκτός σχεδίου οικοπέδων που είναι μικρότερα από 4 στρέμματα έχουν την ευκαιρία να βγάλουν οικοδομική άδεια εντός δύο ετών. Οι άδειες θα έχουν ισχύ 4 ετών και έτσι δίνεται συνολικός χρόνος 6 ετών για την αξιοποίηση των συγκεκριμένων οικοπέδων.

Ο Στέφανος Γκίκας ευχαρίστησε την ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος που έκανε αποδεκτό το αίτημα θέσπισης μεταβατικής περιόδου, αφού εξαιτίας του μικρού κλήρου ένας συγκριτικά σημαντικός αριθμός αδειών βγαίνει κατά παρέκκλιση.

Επιπλέον, ο Βουλευτής διευκρίνισε ότι όσοι δεν βγάλουν άδεια κατά την μεταβατική περίοδο, θα μπορέσουν να αξιοποιήσουν τις περιουσίες τους βάσει όσων θα προβλέπουν τα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια, τα οποία θα εκπονηθούν.

Σε ότι αφορά στα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια, ο κ. Γκίκας υπογράμμισε ότι πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό εγχείρημα, αφού σήμερα μόλις το 20% της χώρας διαθέτει Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια. Εξήγησε ότι ο πλήρης χωρικός σχεδιασμός της χώρας απαιτεί την εκπόνηση 500 μελετών και θα ξεκινήσει από τις νησιωτικές και τουριστικές περιοχές, ενώ θα ολοκληρωθεί το 2028.

Έδωσε επίσης έμφαση στο γεγονός ότι η εκπόνηση και έγκριση των Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων θα διαρκεί 2,5 χρόνια αντί για 12 με 15 χρόνια σήμερα. Εξήγησε ότι για την τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων θεσπίζεται η θέση του Συντονιστή του Πολεοδομικού Σχεδιασμού, ενώ για την υποστήριξη του έργου των Επιτροπών Παρακολούθησης και Αξιολόγησης Χωρικών Μελετών θα ανατεθεί η αξιολόγηση σε ιδιώτες αξιολογητές. Ο κ. Γκίκας σημείωσε ότι η ανάθεση σε ιδιώτες είναι απαραίτητη, αφού «το προσωπικό του Δημοσίου δεν επαρκεί για να βγάλει σε πέρας έναν τόσο μεγάλο όγκο εργασίας και μάλιστα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα».

Υπογράμμισε επιπλέον ότι η Κυβέρνηση έχει ήδη εξασφαλίσει τη χρηματοδότηση του σχεδιασμού και έτσι το 80% της συνολικής δαπάνης των 200 εκατ. Ευρώ θα καλυφθεί από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης. «Αυτό σημαίνει ότι δεν θα επιβαρυνθεί το Ελληνικό χρέος», τόνισε.

Ο Στέφανος Γκίκας σημείωσε επίσης ότι προβλέπονται σημαντικές διατάξεις που αφορούν στον Τουρισμό, αφού τίθενται όροι δόμησης για τουριστικά καταλύματα, προβλέπεταιη αύξηση του συντελεστή δόμησης στα σύνθετα τουριστικά καταλύματα και τίθεται ρυθμιστικό πλαίσιο για τα μικτά τουριστικά καταλύματα μικρής κλίμακας. Δίνονται επίσης πολεοδομικά κίνητρα για την ποιότητα και την ανταγωνιστικότητα των τουριστικών εγκαταστάσεων.

Ο Βουλευτής εξήρε το γεγονός ότι δίνεται η δυνατότητα δημιουργίας μικτών τουριστικών καταλυμάτων μικρής κλίμακας σε εγκαταλελειμμένους οικισμούς ή σε οικισμούς με λιγότερους από 2000 κατοίκους σε συνδυασμό με την οικιστική τους ανάπλαση. Κατά αυτό τον τρόπο θα μπορέσουν να αναβιώσουν και να αναδειχθούν παλιοί οικισμοί και να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας, μία δυνατότητα που υπάρχει και για περιοχές της Κέρκυρας.

Ο Στέφανος Γκίκας ευχαρίστησε επιπλέον τον Υπουργό για την αποδοχή των αιτημάτων να δοθεί παράταση στις προθεσμίες κτηματογράφησης, ενώ αναφέρθηκε και στις σημαντικές διατάξεις που συμπεριλαμβάνει το νομοσχέδιο  για την ενίσχυση της προσβασιμότητας των κτιρίων για τα Άτομα με Αναπηρία.

Κλείνοντας την ομιλία του ο Βουλευτής είπε: «Πρόκειται για ένα καινοτόμο νομοσχέδιο που φέρνει τη χώρα μας στο επίπεδο μίας αναπτυγμένης ευρωπαϊκής χώρας. Με τις διατάξεις του διορθώνει το χάος που τόσα χρόνια μας ταλαιπωρεί».