Τρίτη 01.10.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Εκδήλωση μνήμης των βομβαρδισμών του ΄43 στον Ποταμό

Ι.Ν.Ελεούσης Ποταμού
13 Σεπτεμβρίου 2016 / 11:17

ΚΕΡΚΥΡΑ. Εκδήλωση μνήμης για την επέτειο συμπλήρωσης 73 χρόνων από τον γερμανικό βομβαρδισμό της Κέρκυρας, έγινε την Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου στην αίθουσα του Ενοριακού Πνευματικού Κέντρου Ι. Ν. Ελεούσης Ποταμού

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε για 5η συνεχή χρονιά στη θλιβερή επέτειο πυρπόλησης της Κέρκυρας αλλά και της ολικής καταστροφής του κωδωνοστασίου και του περικαλλούς Ναού.
Η εφετινή εκδήλωση είχε αφιερωματικό χαρακτήρα στον πρώτο πολεοδόμο της νεότερης Ελλάδας, γεωγράφο, ζωγράφο και στενό συνεργάτη του πρώτου κυβερνήτου Ιωάννου Καποδίστρια, Κερκυραίο Σταμάτιο Βούλγαρη (1774-1842), ο οποίος τα τελευταία χρόνια της ζωής τους αποσύρθηκε στο προάστιο του Ποταμού, οπου και ετάφη στο Ενοριακό Κοιμητήριο της Ελεούσης.
Η Εκδήλωση ξεκίνησε με επιμνημόσυνη δέηση στο μνήμα και σύντομος χαιρετισμός του Εφημερίου Ποταμού, ο οποίος μεταξύ άλλων ανέφερε ότι χρέος όλων είναι η επαναφορά από την λήθη και την αδιαφορία όλων εκείνων των μεγάλων προσωπικοτήτων που αποτελούν τους γνήσιους καρπούς του δένδρου του Ελληνισμού.  
Κύριος ομιλητής ήταν ο εκπαιδευτικός Σταματέλος Πανδής, ο οποίος αναφέρθηκε διεξοδικά στον βίο αλλά και στο μεγάλο έργο και προσφορά του Βούλγαρη. Ακολούθως ο καθηγητής του Ιονίου Πανεπιστημίου Μιχάλης Πολίτης μίλησε για την στενή φιλική σχέση αλλά και  συνεργασία του πολεοδόμου με τον Ιωάννη Καποδίστρια, ενώ ο ηθοποιός Σπύρος Βερονίκης ανέγνωσε αποσπάσματα από την διαθήκη του Σταμάτιου Βούλγαρη, που επέτρεψε να φανεί το ήθος αλλά και η ορθότητα σκέψης του.
Η Εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την συμμετοχή της Μικτής Χορωδίας της Π. Ε. Π. "ο Μπόργος", που απέδωσε μία σειρά από παραδοσιακά Κερκυραϊκά τραγούδια.
      Παρευρέθηκαν εκτός των Ποταμιτών και ομάδα λαϊκών και κληρικών από την περιοχή της Λευκίμμης, καθώς ο Σταμάτιος Βούλγαρης καταγόταν από το Ποτάμι της νοτίου Κέρκυρας. Χορηγός της Εκδήλωσης υπήρξε ο Ποταμίτης Κωνσταντίνος Κροκίδης, ιδιοκτήτης της εταιρείας ΚΡΟ ΚΑΝ.