Δευτέρα 23.12.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Υπερφορτώνεται το Πανεπιστημιακό των Ιωαννίνων

γη ΥΠΕ
25 Nov 2020 / 11:18

«Όλη η Ελλάδα είναι μια υγειονομική περιφέρεια» αναφέρουν συχνά πυκνά το τελευταίο διάστημα τα κυβερνητικά στελέχη και αυτό επιβεβαιώνεται στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο των Ιωαννίνων, αφού παρά την πίεση που ήδη υφίσταται εξυπηρετώντας τα περιστατικά covid ολόκληρης της Ηπείρου, πλέον νοσηλεύει και πολλούς νοσούντες από διάφορες περιοχές της βόρειας Ελλάδας.

ΓΙΑΝΝΕΝΑ. Και προφανώς αυτό είναι θετικό τη στιγμή που υπάρχει δυνατότητα, όμως με δεδομένο ότι στην Βόρεια Ελλάδα οι εισαγωγές ασθενών δε μειώνονται, ούτε σταματούν να υπάρχουν ασθενείς με άλλα προβλήματα, ο επανασχεδιασμός μοιάζει «μονόδρομος», προκειμένου να μη γίνει το ΠΓΝΙ νοσοκομείο μίας νόσου.

Το 40% των ασθενών των ΜΕΘ covid στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο προέρχονται από περιοχές εκτός Ηπείρου, κάτι που επιβεβαίωσε εμμέσως ο διοικητής της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας Γιάννης Καρβέλης, στην τηλεδιάσκεψη που είχαν με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, οι διοικητές των επτά ΥΠΕ.

Ο κ. Καρβέλης ανέφερε βελτίωση της κατάστασης στα Γιάννενα, σημειώνοντας ότι το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων μπορεί πλέον να εξυπηρετεί και ασθενείς που προέρχονται και από περιοχές όπως τα Γρεβενά, η Νάουσα και η Κοζάνη. Τις τελευταίες ώρες, στις Μονάδες Λοιμωδών του ΠΓΝΙ νοσηλεύονται και ομογενείς από την Αλβανία.

Η εξυπηρέτηση πολιτών από τη Δυτική Μακεδονία και όχι μόνο, αλλά και από την Βόρεια Ήπειρο, δε συμβαίνει μόνο για περιστατικά κορωνοϊού, ούτε είναι πρωτόγνωρο, καθώς το ΠΓΝΙ όλα αυτά τα χρόνια προσφέρει εξειδικευμένες υπηρεσίες που δεν καλύπτονται ούτε από τα υπόλοιπα περιφερειακά νοσοκομεία, ούτε από τον ιδιωτικό τομέα, ο οποίος είναι περιορισμένος στην περιοχή μας, σε σχέση πάντα με εξειδικευμένες ιατρικές πράξεις.
Μετά την ενημέρωση από τους διοικητές των επτά ΥΠΕ, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι η έμφαση στην αντιμετώπιση του κορωνοϊού δε σημαίνει πως οποιοσδήποτε άλλος ασθενής υποβιβάζεται σε φροντίδα δεύτερης κατηγορίας και επισήμανε ότι όσο μειώνεται η πίεση που προκαλεί η πανδημία, τα νοσοκομεία θα πρέπει να αρχίσουν να επανέρχονται στην κανονική παροχή των υπηρεσιών τους.

Μόνο που κάτι τέτοιο απαιτεί σχεδιασμό ή επανασχεδιασμό, αφού μια-μία δομές κλείνουν και μετατρέπονται σε covid, χωρίς το υγειονομικό προσωπικό να κρύβει την αγωνία του.
 
«Θα χάσουμε εξειδικευμένες υπηρεσίες»
 
Είναι χαρακτηριστικός ο τρόπος που εξήγησε τον προβληματισμό του ο καθηγητής Καρδιολογίας Λάμπρος Μιχαλης, μιλώντας το βράδυ της Δευτέρας στο «Ήπειρος Tv1». Ουσιαστικά στο ΠΓΝΙ έχουν δημιουργηθεί νέες δομές, μία επιπλέον ΜΕΘ και τέσσερις ΜΕΛ, όπως και ΜΕΛ Παιδιατρική.

«Το κύριο έργο μας μέχρι τώρα είναι η δημιουργία νέων δομών, όμως ήδη έχουμε μπει σε μια διαδικασία αλλαγής χρήσης. Οτιδήποτε έρθει, θα είναι αλλαγή χρήσης. Κάτι θα κοπεί από αυτό που δεν περισσεύει πια για να αντιμετωπιστεί ο covid. Αυτό είναι κρίσιμο και πιστεύω ότι αυτή τη στιγμή το ΠΓΝΙ έχει φτάσει στο όριο. Μπορεί να μετατρέψει κλίνες, αλλά θα χάσει υπηρεσίες εξειδικευμένες, που δεν προσφέρονται αλλού και δεν υπάρχει στην Ήπειρο η πολυτέλεια των ιδιωτικών φορέων για εξειδικευμένες υπηρεσίες –είμαι κάθετα αντίθετος, αλλά ας το δεχθώ ως εναλλακτική λύση. Πιστεύω ότι αν αλλάξουν πλέον χρήσεις, θα χάσουμε υπηρεσίες που δεν μπορούν να προσφερθούν πουθενά αλλού. Πρέπει το σχέδιο που είχε εκπονηθεί, να το ξαναδούμε, για να δούμε ποιος θα κάνει τι σε αυτή την περιοχή», σημείωσε, μεταφέροντας την αγωνία του.

«Άρα θα πρέπει άλλες δομές του συστήματος να πάρουν αυτό το βάρος, οι οποίες κάνουν ό,τι κάνει το Πανεπιστημιακό, αλλά δεν κάνουν το παραπάνω που κάνει το Πανεπιστημιακό. Εκεί να μετατεθεί το βάρος για να λειτουργήσουν και τα τρέχοντα και τα εξειδικευμένα», πρόσθεσε, με δεδομένο ότι και οι κλίνες στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας Καρδιοπαθών βρίσκονται σε οριακό σημείο.

Όπως είπε, η πληρότητα βρίσκεται στο 80-100% ενώ και η Μονάδα Καρδιοπαθών που υπήρχε στην Άρτα, έχει μετατραπεί σε μονάδα covid, με αποτέλεσμα να μεταφέρονται στο ΠΓΝΙ και όσοι καρδιοπαθείς χρήζουν νοσηλείας.
«Είναι μια σειρά γεγονότων, όλα είναι αλληλένδετα και αυτό το καταλαβαίνουμε όλοι. Τα καταφέραμε μέχρι τώρα και ελπίζω να ληφθούν υπόψη για τις επόμενες φάσεις για να μην έχουμε άλλου είδους προβλήματα», ανέφερε ο κ. Μιχάλης, προσθέτοντας πως, λόγω της πίεσης του συστήματος, δεν είναι εύκολο να γίνουν και διακομιδές π.χ. στην Αθήνα, όπου επίσης υπάρχει κορεσμός.
«Βρισκόμαστε σε μια φάση που θα πρέπει να σχεδιάσουμε ξανά, γιατί ό,τι είχαμε σχεδιάσει, ήταν για μέχρι εδώ. Τώρα πρέπει να σχεδιάσουμε για αυτή την ημέρα, που ελπίζω ότι δε θα έρθει και πιστεύω ότι η περιοχή μας θα κρατηθεί», σημείωσε.