ΚΕΡΚΥΡΑ. Ο τουρ οπερέιτορ προχώρησε σε μονομερή στάση πληρωμών, επανερχόμενος με νέα πρόταση σταδιακής αποληρωμής των οφειλών του προς (και) τους Κερκυραίους ξενοδόχους, σε τέσσερις ισόποσες δόσεις, τον Χειμώνα και μέχρι την έναρξη της επόμενης σεζόν!
Με πρωτοβουλία της Ένωσης Ξενοδόχων Κερκύρας, επιδιώκεται η σύναψη συμβολαίων με την υποχρέωση των αντισυμβαλόμενων τ.ο. να εξοφλούν το αργότερο 30 ημερολογιακές μέρες μετά την άφιξη των τουριστών, που (δια)κινούνται από τους συγκεκριμένους τ.ο. Το κερκυραϊκό παράδειγμα ακολούθησαν οι ξενοδόχοι από την Ρόδο, την Κω, το Ρέθυμνο κ.α., συντασσόμενοι έτσι σε ενιαία «γραμμή» απέναντι στους τ.ο.
Αθέτησαν
Όπως όμως αποκαλύπτει στο enimerosi.com, ο πρόεδρος των κερκυραϊκών, ξενοδοχειακών επιχειρήσεων, Χ. Βούλγαρης, τέτοιες συμφωνίες, των 30 ημερών δηλ., υπήρξαν και τη χρονιά που πέρασε, αθετήθηκαν όμως από τον τ.ο. Γεγονός που επισημαίνεται ως επισφάλεια των συναλλαγών με αιτία ή και πρόσχημα σε κάποιες περιπτώσεις, τους περιορισμούς και την ύφεση λόγω πανδημίας.
Ο κ. Βούλγαρης ζήτησε και τη μεσολάβηση του υπουργού Τουρισμού, Χ. Θεοχάρη, που επρόκειτο να μιλήσει σχετικά με τον ceo της TUI. Το αποτέλεσμα της παρέμβασης, αναμένεται.
Σημειώνεται πως ο τ.ο. επικαλείται το γεγονός ότι υπήρξαν, κατά την προηγούμενη χρονιά και επιχειρήσεις -και εδώ στο νησί- που έλαβαν προκαταβολές από τους τ.ο. αλλά στην συνέχεια δεν άνοιξαν τις επιχιερήσεις τους λόγω κορονοϊού. Έτσι η πολυεθνική ισχυρίζεται ότι όσα έχασε με εκείνα που δεν απέδωσε, ισοσκελίζονται στις ταμειακές της ροές.
Υπουργείο τουρισμού
Το θέμα έφερε στην Ευρωβουλή, ο Ν. Ανδρουλάκης του ΠΑΣΟΚ, επισημαίνοντας ότι ο τ.ο. χρηματοδοτείται από κρατικούς και κοινοτικούς πόρους, προκειμένου να ανταπεξέλθει στην συγκυρία και υποχρεούται να ανταποκρίνεται στις συμβατικές του υποχρεώσεις (και) προς τους Έλληνες ξενοδόχους.
Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Τουρισμού, Χ. Θεοχάρης, αναφέρθηκε σχετικά, πριν από μια εβδομάδα (13/11), μιλώντας στη Βουλή στο πλαίσιο συζήτησης για την κύρωση διακρατικών Συμφωνιών για τον τουρισμό. Είχε πει «δεν μπορεί ένας υπουργός να παρεμβαίνει σε συμφωνίες δύο εταιρειών.
Σε κάθε ευκαιρία συζήτησης θέτουμε τα ζητήματα των πληρωμών, της - από τη δική μας άποψη - κατάχρησης (βάλτε όσα εισαγωγικά θέλετε) μιας δεσπόζουσας θέσης.
Και έχουμε την αίσθηση ότι σε κάποιο βαθμό εισακούγονται και βελτιώνονται οι όποιες διαδικασίες, χάριν της ελληνικής ξενοδοχίας.
Και αυτό είναι το μέγιστο το οποίο θα μπορούσε κάποιος να κάνει».