Τετάρτη 22.01.2025 ΚΕΡΚΥΡΑ

Ευρωπρόστιμο 10εκ € στην Ελλάδα για τα επικίνδυνα απόβλητα

Απόβλητα
08 Σεπτεμβρίου 2016 / 12:25

ΑΘΗΝΑ. Πρόστιμο 10 εκατ. ευρώ το οποίο αυξάνεται κατά 30.000 ευρώ για κάθε ημέρα καθυστέρησης στην εφαρμογή της κοινοτικής νομοθεσίας, επέβαλε χθες το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο στην Ελλάδα για τα επικίνδυνα απόβλητα.

Το πρόστιμο επιβλήθηκε επειδή η χώρα δεν διαθέτει χώρο επεξεργασίας και ταφής επικίνδυνων αποβλήτων και είχε καταδικαστεί για πρώτη φορά το 2009 επειδή δεν διέθετε ούτε σχέδιο διαχείρισης των επικίνδυνων αποβλήτων ούτε υποδομές για τη διαχείριση νέων και παλαιών. Έλαβε προθεσμία έως τον Μάρτιο του 2013 και το 2014 ξεκίνησε νέα διαδικασία παραπομπής που κατέληξε στο πρόστιμο.
«Το δικαστήριο εκτιμά ότι, πέραν της διάρκειάς της, η οποία υπερβαίνει τα έξι έτη, η παράβαση της Ελλάδας είναι ιδιαιτέρως σοβαρή, καθόσον δύναται να θέσει σε άμεσο κίνδυνο την ανθρώπινη υγεία και να επιφέρει βλάβη στο περιβάλλον. Το δικαστήριο επισημαίνει, μεταξύ άλλων, στην ανακοίνωσή του ότι η κατασκευή διαφόρων εγκαταστάσεων, καθώς και τριών χώρων αποθέσεως για την επεξεργασία των επικίνδυνων αποβλήτων δεν έχει ακόμη ξεκινήσει». Να σημειωθεί ότι το κατ’ αποκοπή πρόστιμο των 10 εκατ. ευρώ πρέπει να καταβληθεί αμέσως, ενώ η χρηματική ποινή των 30.000 ευρώ ημερησίως ξεκινά από σήμερα μέχρι τη συμμόρφωση της χώρας.

Το υπουργείο Περιβάλλοντος επεξεργάζεται το Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Επικίνδυνων Αποβλήτων (τέθηκε σε διαβούλευση τον περασμένο Απρίλιο), αλλά βρίσκεται ακόμη στο σημείο μηδέν όσον αφορά το «πρακτικό»: σήμερα δεν υπάρχει ούτε ένας χώρος ασφαλούς διάθεσης επικίνδυνων αποβλήτων, πλην εκείνων της ΔΕΗ (που θεωρούνται ιδιωτικοί), καθώς οι χωροθετήσεις προσκρούουν μονίμως σε ισχυρές τοπικές αντιδράσεις. Χαρακτηριστικό είναι ότι τον προηγούμενο μήνα το Συμβούλιο της Επικρατείας ακύρωσε το σχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος για τη δημιουργία χώρου απόθεσης και διαχείρισης επικίνδυνων αποβλήτων στα ορυχεία Καρδιάς της ΔΕΗ στην Κοζάνη.

Υπενθυμίζεται ότι η χώρα έχει μέχρι στιγμής καταβάλει σε πρόστιμα 37 εκατ. ευρώ για τις παράνομες χωματερές και 13,7 εκατ. ευρώ για την απουσία βιολογικών καθαρισμών, με τον ορίζοντα οριστικής επίλυσης των δύο σοβαρών ζητημάτων να μην είναι ορατός.