Κυριακή 28.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Οι «μικροί αγρότες» της Άφρας ξανάρχονται... (photos)

Άφρα
04 Nov 2020 / 12:38

Υπό την καθοδήγηση των εκπαιδευτικών, Θ. Παπαδημητρίου και Γ. Μιχαλά, τα παιδιά της Ε΄ & ΣΤ΄ τάξης του Δημοτικού Σχολείου Άφρας, συμμετέχουν και πάλι στο Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα για Αειφόρα Σχολεία και Αειφορική Διαχείριση Υλικών

ΚΕΡΚΥΡΑ (ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΦΡΑΣ).  Οι μικροί αγρότες του Δημοτικού σχολείου Άφρας των Ε΄ & ΣΤ΄ τάξεων, με κέφι και ενθουσιασμό, αλλά και με μέτρα προστασίας «έδεσαν» πάλι το θερμοκήπιό τους, κάτω από την καθοδήγηση των δασκάλων τους, Θανάση Παπαδημητρίου και Γιώργου Μιχαλά, στο πλαίσιο του περιβαλλοντικού προγράμματος «Καλλιέργεια εποχικών και αρωματικών φυτών», με επιμέρους στόχους το Αειφόρο Σχολείο, την Αειφορική Διαχείριση Υλικών και άυλων πόρων της κοινότητας.



Τα παιδιά με την ομαδο-συνεργατική μέθοδο θα καλλιεργήσουν στο θερμοκήπιο και έξω από αυτό εποχικά λαχανικά και αρωματικά φυτά. Στόχος του προγράμματος είναι να εξοικειώσει τα παιδιά με αγροτικές δεξιότητες. Θα μάθουν τεχνικές και μεθόδους καλλιέργειας, έτσι ώστε να αναγνωρίσουν την αξία της διαχείρισης των πόρων του σχολείου και να συνειδητοποιήσουν πως η αειφορία είναι ο μόνος τρόπος βιώσιμης ανάπτυξης.

Οι δράσεις περιλαμβάνουν στήσιμο θερμοκηπίου, καλλιέργεια φυτών, διάθεση προϊόντων και αποτίμηση έργου. Συντονιστής του προγράμματος είναι ο δάσκαλος Γιώργος Μιχαλάς.



Υπενθυμίζεται ότι πέρυσι το Δημοτικό Σχολείο Άφρας στον Πανελλήνιο Εκπαιδευτικό Διαγωνισμό «BRAVO SCHOOLS 2020», ανάμεσα από 236 Σχολεία από όλη την Ελλάδα υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, διακρίθηκε ως η καλύτερη εκπαιδευτική προσέγγιση στον στόχο 11 «Βιώσιμες πόλεις και κοινότητες», στην κατηγορία Μαθητική Δημιουργία με το πρόγραμμα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, που υλοποίησε το σχολικό Έτος 2019-20 «Κατασκευή γεωδαιτικού θόλου και χρήση του ως θερμοκήπιο» με υπεύθυνους τους εκπαιδευτικούς, Θανάση Παπαδημητρίου και Γιώργο Μιχαλά.



Στόχος των βραβείων «BRAVO SCHOOLS», μέσα από τους 17 παγκόσμιους στόχους του ΟΗΕ, είναι η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση όλων στην υιοθέτηση πρακτικών που συμβάλλουν στη βελτίωση της ποιότητας ζωής, η εκπαίδευση της μαθητικής κοινότητας, των ενεργών πολιτών του αύριο, που θα φέρουν την αλλαγή στον κόσμο, η αφύπνιση και ενεργοποίηση της τοπικής κοινωνίας στην ανάπτυξη δράσεων, συνεργασιών και παρεμβάσεων στις τοπικές προκλήσεις.



Ο γεωδαιτικός θόλος, που εμπνεύστηκε ο Fuller, είναι μια σφαιρική ή ημισφαιρική κατασκευή βασισμένη σε ένα κανονικό πολύεδρο, του οποίου η επιφάνεια των εδρών (κατά κύριο λόγο τριγωνικών) προσεγγίζει τη σφαίρα. 
Πολλαπλά αλληλοσυνδεδεμένα τρίγωνα δημιουργούν εξαιρετικά ανθεκτικές κατασκευές. Για να παραμορφωθεί ή να καμφθεί ένα τρίγωνο, πρέπει να συμπιεστούν ή να τεντωθούν οι πλευρές του, πράγμα που είναι δύσκολο γιατί η μια στηρίζει την άλλη. O Fuller έτσι παρέκαμψε τα επιπρόσθετα εσωτερικά στηρίγματα που απαιτούνταν παλιότερα για την κατασκευή θόλων.



Ο γεωδαιτικός θόλος είναι εύκολος στην κατασκευή, ανθεκτικός, ελαφρύς, και πολύ σταθερός. Χρησιμοποιήθηκε ευρέως μετά τον 2ο παγκόσμιο πόλεμο, τότε που υπήρχε πρόβλημα στέγασης των πληθυσμών, λόγω καταστροφών.