Τετάρτη 22.01.2025 ΚΕΡΚΥΡΑ

Ερώτηση ΣΥΡΙΖΑ για τη βιωσιμότητα των τουριστικών καταλυμάτων μετά την παύση πληρωμών της TUI

Αλέκος Αυλωνίτης
31 Οκτωβρίου 2020 / 10:29

Συνυπογράφει ο βουλευτής Κέρκυρας Αλέξανδρος Αυλωνίτης

ΑΘΗΝΑ. Ερώτηση κατέθεσαν 35 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ προς τους υπουργούς Τουρισμού και Ανάπτυξης, με πρωτοβουλία του Ν. Σαντορινιού βουλευτή Δωδεκανήσων με θέμα τον κίνδυνο βιωσιμότητας που διατρέχουν οι επιχειρήσεις καταλυμάτων της χώρας, μετά την ανακοίνωση της TUI για παύση πληρωμών, την οποία συνυπογράφει ο βουλευτής Κέρκυρας και Αναπληρωτής Τομεάρχης Τουρισμού της Κ.Ο ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξανδρος Αυλωνίτης.
 
Οι βουλευτές στο κείμενο της ερώτησής τους αναφέρονται στην ανακοίνωση της TUI, του μεγαλύτερου ταξιδιωτικού οργανισμού, για παύση πληρωμών προς τους ιδιοκτήτες καταλυμάτων της χώρας. Στην ανακοίνωση γίνεται λόγος για μερική αποπληρωμή, μέχρι των 25% των οφειλών, εντός του 2020 και επανέναρξη των διαδικασιών εξόφλησης, από την Άνοιξη του 2021 και μετά, δηλαδή μετά και την επίσημη έναρξη της επόμενης τουριστικής σεζόν, καταδικάζοντας έτσι σε οικονομική ασφυξία, όσους επιχειρηματίες άνοιξαν φέτος τα καταλύματά τους (σύμφωνα δε με δημοσιεύματα η εταιρία καλύπτει ποσά έως τα 30.000 ευρώ ενώ πληρωμές πάνω από αυτό το νούμερο που μπορεί να φτάνουν μέχρι και το 1 εκ ευρώ θα παραμείνουν εκκρεμείς).
 
Οι βουλευτές επισημαίνουν ότι μία τέτοια εξέλιξη που έπεται μίας σεζόν με ήδη πολύ χαμηλούς τζίρους, θα προκαλέσει ένα οικονομικό και κοινωνικό ντόμινο που θα επηρεάσει προμηθευτές, παραγωγούς και όλους τους συναφείς κλάδους και δραστηριότητες που εμπλέκονται με τον τουρισμό καθώς και τους εργαζόμενους και τις οικογένειές τους.


Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης :
ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς
κ. Υπουργό Τουρισμού
κ. Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων
Θέμα: «Κίνδυνος μη βιωσιμότητας των επιχειρήσεων καταλυμάτων της χώρας, μετά την ανακοίνωση της TUI για παύση πληρωμών»
Σαν βόμβα μεγατόνων, καταμεσής της πιο δύσκολης συγκυρίας για την εθνική οικονομία και τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, εξαιτίας της πανδημίας, έπεσε στην εγχώρια τουριστική αγορά η ανακοίνωση του γνωστού και μεγαλύτερου τουριστικού οργανισμού TUI, για παύση πληρωμών των οφειλών της, προς τους ιδιοκτήτες καταλυμάτων της χώρας μας.
Η ανακοίνωση της ΤUI, αλλά και οι σχετικές επιστολές που έχουν ήδη αποσταλεί προς τα συνεργαζόμενα ξενοδοχεία, κάνουν λόγο για μερική αποπληρωμή, μέχρι των 25% των οφειλών, εντός του 2020 και επανέναρξη των διαδικασιών εξόφλησης, από την Άνοιξη του 2021 και μετά, δηλαδή μετά και την επίσημη έναρξη της επόμενης τουριστικής σεζόν, καταδικάζοντας έτσι σε οικονομική ασφυξία, όσους επιχειρηματίες άνοιξαν φέτος τα καταλύματά τους.
Μάλιστα, σύμφωνα με δημοσιεύματα, η εταιρεία καλύπτει ποσά που φτάνουν μόνο μέχρι το ύψος των 30.000 ευρώ, ενώ οι πάνω από αυτό το νούμερο πληρωμές, που μπορεί να φτάνουν μέχρι και το 1εκ ευρώ σε πολλές περιπτώσεις, όπως κάνουν λόγο διάφορες εκτιμήσεις, και οι οποίες αφορούν σε ξενοδοχεία πιο ενεργών τουριστικά περιοχών της χώρας μας (πχ. Ρόδος, Κως, Κρήτη, Χαλκιδική, κα.), πρόκειται να παραμείνουν εκκρεμείς.
Την ώρα που ο τζίρος των περισσότερων τουριστικών επιχειρήσεων της χώρας κινήθηκε, σύμφωνα και πάλι με τα μέχρι τώρα στοιχεία, μεταξύ του 20%- 40%, εύκολα γίνεται κατανοητό ότι οι ιδιοκτήτες των περισσότερων καταλυμάτων βρίσκονται στο όριο της βιωσιμότητας και η ήδη ανακοινωμένη στάση πληρωμών, μιας τέτοιου βεληνεκούς και βαρύτητας, για την κίνηση του τουρισμού στην Ελλάδα, εταιρείας tour operator, συμβάλει δραματικά στην επερχόμενη αύξηση λουκέτων στον κλάδο και σε μια εφιαλτική ύφεση. Περαιτέρω, η περιγραφόμενη εξέλιξη πρόκειται να προκαλέσει επιπλέον κοινωνικά και οικονομικά ντόμινο, αφού η μη είσπραξη των αναλογούντων ποσών, θα δυσχεράνει την αποπληρωμή προμηθευτών, παραγωγών, και συναφών δραστηριοτήτων που εμπλέκονται με τον τουρισμό, ενώ σημαντικά προβλήματα θα αντιμετωπίσουν οι εργαζόμενοι του κλάδου και φυσικά οι οικογένειές τους. Είναι εύκολο κανείς να αντιληφθεί ότι η έλλειψη ρευστότητας που θα δημιουργηθεί στις τουριστικές επιχειρήσεις, θα θέσει σε αμφισβήτηση την έναρξη της τουριστικής περιόδου, την επόμενη χρονιά, που όλοι ελπίζουμε να είναι καλύτερη.
Πρέπει να σημειωθεί ότι σε αυτή τη δύσκολη χρονιά η Κυβέρνηση συνεργάστηκε στενά με την TUI, προχωρώντας μάλιστα σε ρυθμίσεις αναφορικά με τη διευκόλυνση μεταφοράς επιβατών, που σε μεγάλο βαθμό μπορούσαν να θεωρηθούν και προνομιακές. Στο πλαίσιο, λοιπόν, αυτής της συνεργασίας οφείλει η Κυβέρνηση να προστατεύσει τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις και να πιέσει ώστε να μην οδηγηθεί ο κλάδος σε κλείσιμο.
Η ανακοίνωση της TUI, μέσα σε ένα περιβάλλον έλλειψης πρωτοβουλιών και ουσιαστικών μέτρων, από την πλευρά της Κυβέρνησης, για τη στήριξη της τουριστικής επιχειρηματικότητας και των εργαζομένων σε αυτήν, δημιουργεί αναταράξεις και έντονο προβληματισμό για συνολική κατάρρευση του κλάδου. Με δεδομένο ότι τα μέχρι τώρα ανακοινωθέντα χρηματοδοτικά εργαλεία δεν συνδέονται με ουσιαστικές κρατικές εγγυήσεις, έχουν χρησιμοποιηθεί μόνο από το 2,5% των επιχειρήσεων (ΤΕΠΙΧ ΙΙ, Ταμείο Εγγυοδοσίας) και οδηγούν τον επιχειρηματικό κλάδο σε έναν φαύλο κύκλο νέων δανειοδοτήσεων (επιστρεπτέα προκαταβολή), με παράλληλα τις τράπεζες να έχουν διοχετεύσει μόνο 5 δις στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, είναι παραπάνω από απαίτηση, τα αρμόδια Υπουργεία να λάβουν άμεσα πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση των μεγάλων προβλημάτων που άμεσα θα προκύψουν στις επιχειρήσεις των νησιών και των λοιπόν τουριστικών περιοχών της χώρας μας.
Επειδή, ο τουρισμός αποτελεί την κύρια δραστηριότητα για πολλές περιοχές της Ελλάδας και πολλές επιχειρήσεις, αυτή τη δύσκολη χρονιά, άνοιξαν παίρνοντας ένα μεγάλο ρίσκο,
Επειδή, η στάση πληρωμών της TUI αναμένεται όχι μόνο να προκαλέσει οικονομική ασφυξία στις ίδιες τις επιχειρήσεις καταλυμάτων, αλλά πρόκειται να συμπαρασύρει τους εργαζόμενους, τον πρωτογενή τομέα και λοιπούς σχετικούς με τον τουρισμό κλάδους, ιδίως των νησιών,
Επειδή, την επόμενη σεζόν, για να ανακάμψει η εθνική Οικονομία, πρέπει ο τουρισμούς, οι άνθρωποί του και οι επιχειρήσεις του, να στέκονται ακόμη στα πόδια τους,
Ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:
1. Πως προτίθενται να αντιμετωπίσουν την ξαφνική ανακοίνωση για στάση πληρωμών, του μεγαλύτερου tour operator που δραστηριοποιείται στην Ελλάδα;
2. Μετά και την εν λόγω ανακοίνωση- βόμβα σχεδιάζεται από τα αρμόδια Υπουργεία η στήριξη του κλάδου με πιο ουσιαστικά, ad hoc και αξιοποιήσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία, που όμως δεν θα οδηγούν στον δανεισμό και δε θα λειτουργούν ως καταλύτης για περισσότερα λουκέτα;
3. Η πολύ καλή συνεργασία του Υπουργείου Τουρισμού με την TUI, η οποία επισφραγίστηκε και από την πρόσφατη απόφαση διάθεσης ποσού περίπου 1εκ ευρώ, μέσω του ΕΟΤ, για διαφημιστικούς λόγους ανάδειξης του ελληνικού προορισμού, πρόκειται να αποτελέσει τη βάση για κάποια θεσμική παρέμβαση, ώστε να αποπληρωθούν οι ελληνικές τουριστικές επιχειρήσεις από τον συγκεκριμένο tour operator;
Οι ερωτώντες Βουλευτές
Σαντορινιός Νεκτάριος
 
Νοτοπούλου Κατερίνα
Αβραμάκης Ελευθέριος
Αναγνωστοπούλου Σία
Αυλωνίτης Αλέξανδρος Χρήστος
Βαρδάκης Σωκράτης
Γκιόλας Γιάννης
Δρίτσας Θοδωρής
Ελευθεριάδου Σουλτάνα
Ζεϋμπέκ Χουσεΐν
Ηγουμενίδης Νικόλαος
Καλαματιανός Διονύσης
Καρασαρλίδου Φρόσω
Κασιμάτη Νίνα
Κάτσης Μάριος
Καφαντάρη Χαρά
Μάλαμα Κυριακή
Μαμουλάκης Χαράλαμπος
Μάρκου Κώστας
Μιχαηλίδης Ανδρέας
Μπουρνούς Γιάννης
Μωραΐτης Θάνος
Ξενογιαννακοπούλου Μαριλίζα
Παπανάτσιου Κατερίνα
Πέρκα Θεοπίστη
Πούλου Παναγιού
Ραγκούσης Γιάννης
Σκούφα Μπέττυ
Τελιγιορίδου Ολυμπία
Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος
Φάμελλος Σωκράτης
Φωτίου Θεανώ
Χατζηγιαννάκης Μίλτος
Χρηστίδου Ραλλία
Ψυχογιός Γιώργος