Τετάρτη 22.01.2025 ΚΕΡΚΥΡΑ

Σύσκεψη συνδικαλιστών Τουρισμού-Επισιτισμού στην Αθήνα

Συνδικαλιστές
07 Οκτωβρίου 2020 / 09:45

Συμμετείχε και το Συνδικάτο Ξενοδοχοϋπαλλήλων Κέρκυρας, μαζί τους συνδικαλιστές από 8 κλαδικά και 11 επιχειρησιακά σωματεία απ΄ όλη την Ελλάδα - Συντονισμός ενεργειών για τα εργασιακά δικαιώματα του κλάδου - Κατατέθηκε υπόμνημα στα κοινοβουλευτικά κόμματα

ΚΕΡΚΥΡΑ (ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΞΕΝΟΔΟΧΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ).  Ενημέρωση από το Συνδικάτο Ξενοδοχοϋπαλλήλων Κέρκυρας σχετικά με τη σύσκεψη των συνδικαλιστικών σωματείων, η οποία έγινε στην Αθήνα την περασμένη Δευτέρα 5 Οκτωβρίου με συμμετοχή απ' όλη τη χώρα κι έπειτα από πρωτοβουλία τιυ Συνδικάτου Επισιτισμού-Τουρισμού Αττικής.

Όπως αναφέρει το σχετικό δελτίο Τύπου του Συνδικάτου της Κέρκυρας:

«Πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα (5/10) με πρωτοβουλία του Συνδικάτου Επισιτισμού-Τουρισμού της Αττικής σύσκεψη σωματείων, με τη συμμετοχή συνδικαλιστών από 8 κλαδικά και 11 επιχειρησιακά σωματεία όλης τη χώρας, με θέμα την οργάνωση και το συντονισμό της πάλης για το επόμενο διάστημα.

Στη συζήτηση έγινε εκτίμηση της πείρας από τη δράση μας μέχρι σήμερα και εκφράστηκε από όλους η αναγκαιότητα να κλιμακώσουμε τους αγώνες μας, για να μπουν στο προσκήνιο οι εργαζόμενοι και οι ανάγκες τους, να αποκρουστεί η συντονισμένη από κεφάλαιο και κυβέρνηση επίθεση που δεχόμαστε, για να πληρώσουμε την κρίση που επιτάχυνε η πανδημία και η εξέλιξή της.

Η αμφισβήτηση του δικαιώματος των εποχικών εργαζομένων στην επαναπρόσληψη, η αμφισβήτηση της κανονικής άδειας, του επιδόματος αδείας και του δώρου Χριστουγέννων, η νέα παράταση των αναστολών στις συμβάσεις και της ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ, δεν αφήνουν κανένα περιθώριο να αναμονής στα σωματεία μας, που και το προηγούμενο διάστημα πρωταγωνίστησαν για να μην μείνουν οι εργαζόμενοι χωρίς εισόδημα.

Η κατάσταση που επικρατεί σε όσους χώρους δουλειάς έχουν παραμείνει ανοιχτοί, με τους συναδέλφους εκτεθειμένους στην πανδημία χωρίς ουσιαστικά μέτρα προστασίας, με το δημόσιο σύστημα υγείας υπονομευμένο για χάρη των μονοπωλίων που εμπορεύονται την αγωνία του λαού για πρόληψη, υγεία, πρόνοια, προσθέτει ακόμη πιο σημαντικά καθήκοντα στις συνδικαλιστικές οργανώσεις που δεν τα έχουν διπλώσει, που θέλουν εργαζόμενους δυνατούς και όρθιους να αντιμετωπίσουμε αυτά που μας ετοιμάζουν.

Το ζήτημα των συλλογικών συμβάσεων που είναι κορυφαίο μέτωπο πάλης για τα Συνδικάτα, θα είναι το επόμενο διάστημα μια από τις άμεσες προτεραιότητες που βάλαμε, για να συγκεντρωθούν δυνάμεις ικανές να σταματήσουν το σχέδιο της μεγαλοεργοδοσίας που μας θέλει χωρίς καμιά συλλογική ρύθμιση με πετσοκομμένους μισθούς και δικαιώματα.

Αφήνοντας πίσω την πλειοψηφία της Ομοσπονδίας, που έβαλε όσα σωματεία είναι στη γραμμή της συναίνεσης και του συμβιβασμού με την κυβέρνηση και την εργοδοσία να υπονομεύσουν την απόφαση που πήρε για ημέρα πανελλαδικής δράσης στις 28 Σεπτέμβρη, αποφασίσαμε να συνεχίσουμε τον αγώνα με νέα κινητοποίηση στις 2 Νοέμβρη, σε όσες περιοχές της χώρας υπάρχουν σωματεία που δεν στηρίζουν την κυβέρνηση και τους εκμεταλλευτές μας.

Καλούμε όσα σωματεία δεν συμμετείχαν στη σημερινή σύσκεψη να συμπορευτούμε μαζί, να δώσουμε από κοινού τον αγώνα για να μην καταργηθεί το δικαίωμα της επαναπρόσληψης, η κανονική άδεια και το επίδομα αδείας, το δώρο Χριστουγέννων και η αμοιβή της υπερωρίας.

Να συνεχίσουμε την προσπάθεια να μην μείνει κανείς χωρίς εισόδημα και να εφαρμοστούν πραγματικά μέτρα που να διασφαλίζουν την υγεία και την ασφάλειά μας μέσα κι έξω από τους χώρους δουλειάς.

Κοινοποιούμε σε όλους το υπόμνημα που καταθέσαμε σε όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα, πλην της Ελληνικής Λύσης, μαζί με τα άμεσα αιτήματα στα οποία καταλήξαμε όλα τα σωματεία».


Το υπόμνημα που κατατέθηκε

Τα Εργατικά Σωματεία που υπογράφουμε το υπόμνημα αυτό εκπροσωπούμε δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους που εργάζονται σε ξενοδοχεία και επισιτιστικές επιχειρήσεις, αυτούς που τα τελευταία χρόνια θεωρούνται -όχι άδικα- οι συντελεστές του μεγάλου θαύματος στον ελληνικό τουρισμό.

Είμαστε συνδικαλιστικές οργανώσεις σε μεγάλες τουριστικές περιοχές και σε μεγάλες πόλεις, με ιστορία και δράση πολλών δεκαετιών, με σημαντική συμβολή στο εργατικό κίνημα της χώρας.

Από την αρχή της πανδημίας βιώνουμε πρωτόγνωρη επίθεση σε ένταση και σε διάρκεια, σε όλες τις πλευρές της ζωής των οικογενειών μας. Ορισμένοι από μας έχουμε χάσει πάνω από το μισό μας εισόδημα, ενώ οι περισσότεροι έχουμε μείνει χωρίς ειδική αποζημίωση, ή επίδομα ανεργίας. Οι ελάχιστοι που εργάστηκαν ή εργάζονται ακόμη, είναι εκτεθειμένοι στην εντατικοποίηση και στην πανδημία, χωρίς κανένα μέτρο προστασίας της υγείας τους.

Το ίδιο χρονικό διάστημα, από το Μάρτη μέχρι και σήμερα, οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι στον τουρισμό και στην εστίαση απολαμβάνουν τόσα και τέτοια προνόμια, με αποτέλεσμα να μην έχουν θιγεί στο παραμικρό τα υπερκέρδη που έβγαλαν από τη δουλειά μας τις συνεχόμενες χρονιές ρεκόρ του τουρισμού, από το 2013 μέχρι πέρσι.

Από τα 150 δις ευρώ που εισέπραξαν όλα τα προηγούμενα χρόνια, δεν πλήρωσαν ούτε στον ελάχιστο βαθμό την πανδημία, αντίθετα ορισμένοι εξακολουθούν να έχουν κερδοφορία.

Ωστόσο το μεγάλο τους ωφέλημα, είναι η «προίκα» από τις δεκάδες Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου, τους Νόμους και τις Υπουργικές Αποφάσεις που εκδόθηκαν και ψηφίστηκαν τους μήνες αυτούς. Στην πλειοψηφία τους τα μέτρα που πάρθηκαν είναι στην κατεύθυνση να εξυπηρετηθούν οι ανάγκες των μεγάλων επιχειρήσεων βραχυπρόθεσμα, αλλά και στο διηνεκές.

Οι συντριπτικές αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις με τις αναστολές των συμβάσεων και το πρόγραμμα ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ, όχι μόνο δεν έσωσαν τους εργαζόμενους, αλλά αύξησαν το βαθμό εκμετάλλευσής τους, δημιούργησαν ακόμη πιο ασφυκτικές συνθήκες για το παρών και το μέλλον τους.

Μέσα από δεκάδες κινητοποιήσεις, από τον Απρίλη μέχρι σήμερα, έχουμε αναδείξει τα τεράστια προβλήματα που έχει δημιουργήσει η αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης στο εισόδημά μας, στην ασφάλισή μας, στην υγεία μας. Έχουμε καταγγείλει με κάθε λεπτομέρεια τις αυθαιρεσίες των εργοδοτών, οι οποίοι κάθε μέρα που περνά αποθρασύνονται όλο και περισσότερο. Αυτοί που δεκαπλασιάσανε την περιουσία τους αρνούνται ακόμη και να υπογράψουν συλλογικές συμβάσεις, επιδιώκοντας να κατεβάσουν το μέσο μισθό κάτω ακόμη και από τα επίπεδα του κατώτατου μισθού. Τώρα, αλλά ιδιαίτερα το επόμενο διάστημα, θα είναι ελάχιστοι οι εργαζόμενοι που θα γνωρίζουν αν και ποιο εισόδημα θα φέρουν  τον επόμενο  μήνα, ακόμη και την  επόμενη βδομάδα στα σπίτια τους.

Έχουμε καταθέσει από τον Απρίλη τις θέσεις μας των σωματείων μας και τα αιτήματά μας προκειμένου να μπορέσουμε να επιβιώσουμε με αξιοπρέπεια σε συνθήκες άλλης μιας καπιταλιστικής κρίσης μέσα σε μια δεκαετία, με την πανδημία να θερίζει τα λαϊκά στρώματα, χωρίς δημόσια και δωρεάν υγεία-πρόνοια που να ανταποκρίνεται στις αναβαθμισμένες ανάγκες αυτής της περιόδου.

Γνωρίζουμε καλά ότι η κατάσταση θα ήταν χειρότερη δίχως τις παρεμβάσεις των τελευταίων μηνών από τα σωματεία μας σε όλη τη χώρα.

Όπως επίσης καλά γνωρίζουμε ότι αν δεν συνεχίσουμε τους αγώνες μας, τα πράγματα θα χειροτερέψουν ακόμη περισσότερο.

Οι  ευθύνες της κυβέρνησης της ΝΔ είναι μεγάλες.

Οι ευθύνες των εργοδοτών ακόμη μεγαλύτερες.

Χωρίς να έχουμε αυταπάτες ότι τη λύση στα μεγάλα προβλήματα του κλάδου θα δώσουν τα κόμματα, θεωρούμε εξίσου μεγάλη ευθύνη να πάρουν θέση για ό,τι συμβαίνει σήμερα, για ό,τι θα έρθει αύριο.

Οι εργαζόμενοι πρέπει και πράγματι μετρούν τη στάση του κάθε κόμματος, όχι στα λόγια, αλλά με πράξεις και δράσεις.

Τα πρώτα δείγματα τα έχουμε δει όλοι.

Μένει να επιβεβαιωθεί, για άλλη μια φορά, ποιοι είναι με τους εργαζόμενους και ποιοι απέναντί τους.

Και η καλύτερη ευκαιρία είναι τώρα.

Με το σημερινό μας υπόμνημα σας κοινοποιούμε ξανά τα αιτήματά μας.

Αποτελούν τις ελάχιστες προϋποθέσεις για να επιβιώσουμε.

Ο χρόνος που έχει χαθεί δεν μπορεί να αναπληρωθεί και το γνωρίζουμε.

Μπορεί όμως να σταματήσει άμεσα η κοροϊδία και η επίθεση που δεχόμαστε.

Απαιτούμε να παρθούν άμεσα τα παρακάτω μέτρα:

- Να διασφαλιστεί η εργασία όλων των εργαζομένων με όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας της υγείας κι ασφάλειας στους χώρους δουλειάς.

- Καμιά αρνητική αλλαγή, στους όρους και τις συνθήκες δουλειάς μας, στα δικαιώματα μας.

- Καμία αλλαγή στο καθεστώς των υπερωριών.

- Να επαναπροσληφθούν το 2021 όλοι οι εποχικά εργαζόμενοι στον κλάδο του επισιτισμού και του τουρισμού, χωρίς κανέναν όρο και καμιά προϋπόθεση, είτε εργάστηκαν το 2020, είτε οι συμβάσεις τους ήταν σε αναστολή.

- Να διασφαλιστεί το εισόδημα όλων των εργαζομένων του κλάδου από το κράτος και την εργοδοσία με βάση τις συλλογικές μας συμβάσεις.

- Να καταβληθεί σε όλους όσους αναστάλθηκαν οι συμβάσεις τους το δώρο Χριστουγέννων, το επίδομα αδείας και οι αποδοχές της κανονικής άδειας, το αργότερο μέχρι 31.12.2020.

- Να ενταχτούν στα μέτρα στήριξης όλοι όσοι έμειναν έξω από αυτά, κύρια οι εργαζόμενοι στον Επισιτισμό Τουρισμό, οι ελαστικά απασχολούμενοι και οι εργαζόμενοι σε εργολαβίες. Να καταργηθούν άμεσα όλες οι άθλιες εργασιακές σχέσεις, με πρώτες τις εργολαβίες που αποτελούν το σύγχρονο δουλεμπόριο.

- Επιδότηση όλων των ανέργων για όσο διαρκεί η ανεργία, με επίδομα 600 ευρώ.

- Να μην μείνει κανένας άνεργος χωρίς ασφαλιστική κάλυψη.

- Για τους εποχικούς εργαζόμενους, τους άνεργους, τους απλήρωτους και σε όσους είναι οι συμβάσεις τους σε αναστολή, ή είναι ενταγμένοι στο πρόγραμμα ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ, να μη γίνει καμία διακοπή ρεύματος, νερού, σταθερού τηλεφώνου.

- Για όλους αυτούς να ανασταλεί κάθε υποχρέωση προς τράπεζες και Δημόσιο.

- Να παραταθεί για τους εποχικούς εργαζόμενους το δικαίωμα μονομερούς δήλωσης αναστολής εργασίας για τους μήνες Οκτώβριο – Νοέμβριο.

- Επαναφορά του Εφάπαξ στην 20ετία και διεύρυνσή του στον Επισιτισμό.

- Δωρεάν διάθεση εμβολίων για την εποχική γρίπη και τον COVID-19 σε όλους τους εργαζόμενους χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

Τα παραπάνω αποτελούν τα ελάχιστα μέτρα προκειμένου να επιβιώσουμε.

Τα σωματεία μας θα συνεχίσουν να παλεύουν όσο εμπόδια κι αν βάζουν καθημερινά το κράτος και οι μηχανισμοί του, οι εργοδότες και όσοι ενεργούν για λογαριασμό τους.

Ενημερώνουμε όλες τις κοινοβουλευτικές ομάδες ότι δεν πρόκειται να αποδεχτούμε κανένα νόμο που θα επιβάλει ή θα επιτρέπει την παρέμβαση του κράτους και των εργοδοτών στη λειτουργία και τη δράση των σωματείων μας.



Τα σωματεία που συμμετείχαν στην σύσκεψη:

Τα κλαδικά σωματεία

1. Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων & συναφών επαγγελμάτων Ν. Αττικής

2. Συνδικάτο Ξενοδοχοϋπαλλήλων και Εργαζομένων Επισιτισμού – Τουρισμού  Κέρκυρας

3. Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τουριστικών - Επισιτιστικών Επιχειρήσεων Θεσσαλονίκης

4. Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού -Τουρισμού & Ξενοδοχείων Ν. Αχαΐας

5. Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων - Σερβιτόρων Κως

6. Συνδικάτο εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού Τουρισμού Ξενοδοχείων και Συναφών επαγγελμάτων Επαρχίας Θήρας Νομού Κυκλάδων

7. Σύνδεσμος Ιδιωτικού Προσωπικού Επιχειρήσεων Εκμεταλλεύσεως Εστιατορίων - Μαγείρων Χανίων

8. Σωματείο Εργαζομένων σε Τουριστικές Επιχειρήσεις Κάστρου Αμαλιάδας


Τα επιχειρησιακά σωματεία

1. Σωματείο Εργαζομένων Ξενοδοχείου Grand Resort Λαγονήσι

2. Σωματείο Εργαζομένων Ξενοδοχείου Athens Marriott

3. Σωματείο Εργαζομένων Ξενοδοχείου INTERCONTINENTAL

4. Σωματείο Εργαζομένων στο Ξενοδοχείο ROYAL OLYMPIC

5. Σωματείο Εργαζομένων Ξενοδοχείου ZAFOLIA

6. Σωματείο εργαζομένων στο ξενοδοχείο Crowne Plaza

7. Σωματείο εργαζομένων στο ξενοδοχείο Stanley

8. Σωματείο εργαζομένων στο ξενοδοχείο Novotel

9. Σωματείο Εργαζομένων στην επιχείρηση «ΣΕΛΕΚΤ ΣΕΡΒΙΣ ΠΑΡΤΝΕΡ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΑ ΕΛΛΑΣ ΑΕ» Νομού Αττικής

10. Σωματείο Εργαζομένων στο Ξενοδοχείο HILTON

11. Σωματείο εργαζομένων στα ξενοδοχεία Louis "Νίκος Λέισος"

Και η Επιτροπή Αγώνα εργαζομένων στον Επισιτισμό-Τουρισμό Ρεθύμνου