Κυριακή 22.12.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Γκίκας: «Στις Λευκές Περιοχές προστίθενται 11 χωριά της Κέρκυρας» (video)

Γκίκας Στέφανος
23 Σεπτεμβρίου 2020 / 15:29

Κάτω Γαρούνας, Γιμάρι, Σκριπερό, Βιρός, Αργυράδες, Μαραθιάς, Πετριτής, Αγ. Ματθαίος, Δουκάδες, Πέλεκας και Αγ. Μάρκος προστίθενται στις περιοχές, οι οποίες επιχορηγούνται από το ελληνικό δημόσιο για υπηρεσίες τηλεοπτικής κάλυψης

ΑΘΗΝΑ (ΓΡΑΦΕΙΟ ΒΟΥΛΕΥΤΗ).  Ομιλία στην Ολομέλεια της Βουλής πραγματοποίησε ο Βουλευτής Κέρκυρας της Νέας Δημοκρατίας, Στέφανος Γκίκας, κατά την συζήτηση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, με αντικείμενο την επέκταση της ψηφιακής διακυβέρνησης στη χώρα μας
.
Ο Στέφανος Γκίκας χαρακτήρισε το σχέδιο νόμου ως ένα από τα πιο σημαντικά της τρέχουσας κοινοβουλευτικής περιόδου, αφού «διορθώνονται παθογένειες του παρελθόντος, εκσυγχρονίζεται το Κράτος και περιορίζεται η γραφειοκρατία».

Ο Βουλευτής υπενθύμισε ότι στις Προγραμματικές Δηλώσεις της Κυβέρνησης το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης παρουσίασε ένα σημαντικό πρόγραμμα,η υλοποίηση του οποίου επιταχύνθηκε εξαιτίας της πανδημίας.



Αναφέρθηκε στην πλατφόρμα gov.gr όπου σήμερα παρέχονται περισσότερες από 600 υπηρεσίες, με αποτέλεσμα την διευκόλυνση των πολιτών.

Εστίασε επίσης στο σύστημα παροχής άδειας για την κατ’ εξαίρεσιν μετακίνηση, μέσα από την αποστολή μηνύματος στο 13033, για την αποτελεσματικότερη επιβολή του lockdown, το οποίο αναγνωρίστηκε διεθνώς. Ο ΟΟΣΑ το χαρακτήρισε ως «βέλτιστη πρακτική για την διαχείριση κατ’ εξαίρεση μετακινήσεων», ενώ η Εκτελεστική Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργκαρέτε Βεστάγερ, δήλωσε ότι αυτό «ενδυνάμωσε τους πολίτες και δημιούργησε εμπιστοσύνη στις ψηφιακές υπηρεσίες».

Ο Βουλευτής εξήγησε πως με το νομοσχέδιοτο Δημόσιο γίνεται παράγοντας θετικών αλλαγών «αφού μέσα από καινοτομίες, διορθώσεις και απλοποιήσεις επιδιώκεται η ψηφιακή, εύκολη, γρήγορη και κυρίως αποτελεσματική συναλλαγή του πολίτη με το Δημόσιο».

Παρουσίασε ορισμένες καινοτομίες που εισάγονται, όπως είναι η Διαλειτουργικότητα του Δημοσίου. Πλέον οι Φορείς θα διακινούν ηλεκτρονικά έγγραφα και θα υφίσταται διασύνδεση των Υπηρεσιών και των Μητρώων με πρόσβαση σε δικαιολογητικά κλπ, ενώ καταργείται το FAX.

Ο κ. Γκίκας υπογράμμισε: «έτσι μπαίνει τέλος στην ταλαιπωρία του πολίτη ο οποίος ήταν υποχρεωμένος να συλλέγει έγγραφα από διάφορες υπηρεσίες προκειμένου να εξυπηρετηθεί».

Ανέδειξε επίσης την δημιουργία των ηλεκτρονικών θυρίδων πολιτών, όπου θα καταχωρούνται τα έγγραφα που εκδίδουν οι πολίτες στο gov.gr, αλλά και τα έγγραφα που εκδίδουν οι Υπηρεσίες του Δημοσίου για αυτόν, με τον πολίτη να έχει ανά πάσα στιγμή πρόσβαση σε αυτά.

Παράλληλα, ορίζονται προδιαγραφές για τις ιστοσελίδες των Φορέων του Δημοσίου που θα πρέπει να είναι ενημερωμένες, εύχρηστες και προσβάσιμες για τα άτομα με αναπηρία.

Τέλος, αναφέρθηκε και στην θέσπιση του Προσωπικού Αριθμού, ο οποίος θα αποτελεί τον 12ψήφιο μοναδικό αριθμό που θα είναι «η ταυτότητα του πολίτη, στις συναλλαγές του με το Δημόσιο».

Αναφορικά με το 5G, είπε χαρακτηριστικά «έρχεται να διευκολύνει τους πολίτες, τις επιχειρήσεις και το Κράτος και να προσφέρει σημαντικές υπηρεσίες». Εξήγησε ότι σε αυτό το πλαίσιο το Δημόσιο δεσμεύει μία ζώνη ραδιοσυχνοτήτων για 10 έτη, δίνοντας την ευκαιρία σε Πανεπιστήμια, Ερευνητικά Κέντρα και εταιρείες να κάνουν δωρεάν χρήση για 12 μήνες, προκειμένου να το αξιοποιήσουν για σκοπούς της έρευνας, της ανάπτυξης και της καινοτομίας.

Επιπλέον, εστίασε στη διεθνή καινοτομία, στην οποία προχωρά η χώρα μας, αφού δημιουργεί το Ταμείο «Φαιστός», στο οποίο θα εισέλθει το 25% των εσόδων της δημοπρασίας του ραδιοσυχνοτήτωνγια να επενδυθεί σε νεοφυείς επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα της έρευνας, ή στην ανάπτυξη προϊόντων σε διάφορους κλάδους όπως η βιομηχανία, η αμυντική βιομηχανία, ο τουρισμός, οι μεταποίηση και σε project που αξιοποιούν την τεχνολογία του 5G.

Τέλος, ο Στέφανος Γκίκας αναφέρθηκε στις ρυθμίσεις για τις «λευκές περιοχές», τις περιοχές δηλαδή που βρίσκονται εκτός τηλεοπτικής κάλυψης.

Πρόκειται για ένα πρόβλημα που ταλαιπωρεί έντονα αρκετές περιοχές της Κέρκυρας. Οι λευκές περιοχές αυξάνονται σε όλη την Επικράτεια κατά 520, ενώ στην Κέρκυρα προστίθενται 11 περιοχές (Κάτω Γαρούνα, Γιμάρι, Σκριπερό, Βιρός, Αργυράδες, Μαραθιάς, Πετριτής, Αγ. Ματθαίος, Δουκάδες, Πέλεκας, Αγ. Μάρκος) στις ήδη υπάρχουσες (Νυμφές, Πελεκητό, Χλοματιανά, Άνω Κορακιάνα).

Επιπλέον, τόνισε ότι η δημόσια επιχορήγηση της υπηρεσίας τηλεοπτικής κάλυψης επεκτείνεται στα οκτώ από τα δύο έτη που ισχύει σήμερα, ενώ απλοποιούνται σημαντικά οι διαδικασίες, αφού η αίτηση για την επιλογή του παρόχου θα γίνεται πλέον είτε στα ΚΕΠ είτε ηλεκτρονικά με την δήλωση του αριθμού παροχής ρεύματος.

Κλείνοντας την ομιλία του, ο Στέφανου Γκίκας επανέλαβε την σημαντικότητα του νομοσχεδίου «που μας πάει σε μία νέα, σύγχρονη εποχή».

Αξίζει να σημειωθεί, ότι η πολύ μεγάλη σημασία του σχεδίου νόμου καταγράφηκε και κατά την ψηφοφορία του σχεδίου νόμου, καθώς επί της αρχής υπερψηφίσθηκε με 275 ψήφους.